Marta Rovira ha sortit a pantalla per primera vegada explicant com viu l'exili. La secretària general d'Esquerra Republicana ha concedit a Cristina Puig, del programa 'FAQS' de TV3, la primera entrevista després de marxar a Suïssa el març de l'any passat per evitar ingressar a presó i ha parlat de la duresa de la situació, però també de fermesa i voluntat de seguir lluitant pel procés.
El fet d'haver d'abandonar Catalunya sobtadament com a alternativa a quedar-se entre reixes no li és fàcil, encara a dia d'avui. «Enyores el dia a dia, les coses més properes», explica Rovira. Assegura no poder-se queixar per falta de recursos ni comparar-se amb els refugiats i, malgrat la tristesa de l'exili, hi ha quelcom que porta pitjor: «A mi el que em costa més és haver perdut el contacte directe amb els presos. Saber que són allà. No els pots veure. No els pots sentir».
- També et pot interessar: Jordi Sànchez presidirà la Crida Nacional per la República
Un dia abans d'haver de declarar sortia del Parlament acompanyada de Forcadell i Bassa, sabent que l'endemà les coses canviaren per sempre:«Érem molt conscients que no ens tornaríem a veure. Molta emoció i molta consciència del que estava passant». Explica també que Forcadell i Bassa van animar-la a exiliar-se: «Ho has de fer per nosaltres, perquè ets mare i per la causa», recorda Marta Rovira. Ara mira de «no fer un calendari» i viure el dia a dia, sense pensar massa en la tornada, factor que no depèn d'ella.
«Quantes partides pressupostàries val la nostra llibertat?»
L'1-O va portar-la a l'exili, però també n'extreu «moltes lliçons i aprenentatges». Rovira explica que aquell dia es va topar «amb un estat que no és democràtic». Isabia en tot moment què feia: «No vam pecar d'ingenus, vam pecar de demòcrates».
"Després de la sentència hem de tenir una reacció política de consens, sinó l'agenda de l'independentisme no guanyarà" @martarovira (secretària general d’ERC) https://t.co/qBTJT8woLW pic.twitter.com/8VkCbMOhzK
— Preguntes freqüents (@FAQSTV3) 26 de gener de 2019
Marta ha estat la silenciosa, en comparació amb la resta d'exiliats, el que explica com una voluntat d'estratègia i de prudència. «Des de l'exili hem de donar joc als nous lideratges que han d'abanderar al Parlament, al Govern, també a nivell social», explica. A més, és partidària de «traçar una acció unitària».
[predef]diari-de-catalunya-87[/predef]
Cap a on va l'independentisme? Rovira pensa que no s'estan entenent prou bé, tot i que té ganes d'exercir el seu mandat com a secretària general d'ERC. «La paraula relleu compleix l'objectiu de la repressió: decapitar els lideratges independentistes», assegura defensant les reubicacions.
«Hem de fer molta més feina en l'àmbit internacional. Hem d'explicar-nos molt millor. Molt més i millor. Perquè si no acabem sent un problema intern de l'estat espanyol», explica Rovira, que ha parlat també sobre els pressupostos i la pressió per aprovar-los. «Pretenen que els aprovem quan tenen el president d'ERC a la presó? Quantes partides pressupostàries val la nostra llibertat?». Rovira està tranquil·la i no renuncia a al referèndum ni a la desobediència.
"Què pretén el PSOE fent-nos pressió per aprovar els pressupostos? Quantes partides pressupostàries val la meva llibertat?" @martarovira (secretària general d’ERC) https://t.co/qBTJT8woLW pic.twitter.com/zb9olSxTJ1
— Preguntes freqüents (@FAQSTV3) 26 de gener de 2019