Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El govern rebutja aplicar un nou 155 a Catalunya

El govern central rebutja aplicar un nou 155 a Catalunya

El ministre de Política Territorial en funcions ha destacat la baixada de l'independentisme a les enquestes

El govern rebutja aplicar un nou 155 a Catalunya
El govern rebutja aplicar un nou 155 a Catalunya | Cedida

 

El ministre de Política Territorial en funcions, Luis Planas, ha allunyat la possibilitat de tornar a aplicar l'article 155 a Catalunya perquè  no es donen les condicions necessàries, i ha animat a reflexionar sobre la participació durant la Diada del passat 11 de setembre i la baixada de l'independentisme  en les enquestes. Planas ha resumit així la posició del Govern central respecte a Catalunya en el ple del Congrés d'aquest dimecres i davant les preguntes de Ciutadans i de JxCat. 

La portaveu taronja, Inés Arrimadas, ha acusat l'executiu de «protegir» el nacionalisme català i no pas els ciutadans no independentistes, mentre que la portaveu de JxCat, Laura Borràs, ha advertit que l'independentisme ha «emprès un camí sense retorn» cap a l'autodeterminació.

Planas ha assenyalat que el 155 és una mesura excepcional
Planas ha assenyalat que el 155 és una mesura excepcional | Cedida

 

El 155 s'aplicarà «si no hi ha cap altre remei»

El ministre ha explicat que el Govern s'até a les sentències del Tribunal Constitucional sobre l'aplicació del 155 del 2017 i 2018 a Catalunya: és una mesura excepcional i per aplicar «si no hi ha cap altre remei»,  no pot ser indefinida sinó amb una durada determinada i s'ha d'aplicar com a reacció a uns fets, no preventivament.

Sobre això últim, ha argumentat que  l'Estat actua «quan hi ha incompliments», com és el cas del pla d'acció exterior de la Generalitat, que l'executiu espanyol planteja recórrer per incomplir la Constitució després de presentar Catalunya com una nació i excedir les competències autonòmiques.

Inés Arrimadas ha acusat l'executiu de  fer creure «que a Catalunya no hi passa res» quan s'«espia» els nens a les escoles  per saber si parlen català o s'envia els Mossos a identificar els qui van posar l'himne d'Espanya durant la Diada mentre «es tallen les carreteres i no passa res». «Amb vostès al govern  es violen cada dia drets de milions de ciutadans i no fan res més que protegir i defensar els nacionalistes, a ells que no els toqui ningú», ha dit la portaveu de C's.

Una Diada «de tots els catalans»

Planas ha respost també a JxCat sobre la Diada del passat 11 de setembre. Per a Borràs, a Catalunya va haver-hi una mobilització massiva com les que es produeixen des de fa deu anys a favor del dret d'autodeterminació, ha dit. «Hem emprès un camí sense retorn», ha dit. La portaveu ha acusat el Govern central d'haver contribuït a augmentar «la distància entre l'Estat i els ciutadans catalans» i ha conclòs que «només pot haver-hi una sortida: diàleg, urnes, independència».

Planas ha respost que a l'executiu li hagués agradat que la Diada del passat dia  11 hagués estat una festa «de tots els catalans» i ha animat JxCat a plantejar-se dues preguntes sobre aquesta qüestió. D'una banda, per què la participació en la manifestació va ser la més baixa des del 2012, segons dades de la Guàrdia Urbana, i per l'altra, per què les enquestes apunten a una baixada en el suport a l'independentisme.

«Totes dues circumstàncies els hauria de fer pensar», ha apuntat. «És important en aquest context que d'una vegada per sempre triïn el camí del respecte a la Constitució i a la llei.  En aquest camí sempre hi haurà aquest govern disposat al diàleg», ha conclòs el ministre.

També et pot interessar...