Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La Guàrdia Civil vincula a Quim Torra amb la investigació judicial de l'1-O

La Junta Electoral ordena a Torra que retiri les estelades i els llaços grocs

El cap del Govern disposa d'un termini màxim de 48 hores per complir el requeriment, i treure el que els jutges consideren «símbols partidistes» dels edificis públics

La Junta Electoral Central ha demanat a Quim Torra que retiri les estelades i els llaços grocs
La Junta Electoral Central ha demanat a Quim Torra que retiri les estelades i els llaços grocs | CEDIDA

 

La Junta Electoral Central (JEC) ha ordenat al president del Govern, Quim Torra que retiri, «en el termini màxim de 48 hores», tots els llaços grocs i les estelades  que en aquests moments es troben en  «qualsevol edifici públic depenent de la Generalitat de Catalunya». La decisió s'ha pres aquesta mateixa tarda, després que els jutges hagin considerat que es tracta de «símbols partidistes utilitzats per formacions electorals que concorren a les eleccions» del 28-A. 

[predef]app-catalunya-diari-159[/predef]

Els jutges han explicat que ordenen la retirada de llaços grocs perquè s'han utilitzat per «recordar a dirigents o candidats que formen part de formacions polítiques que actualment es troben en presó preventiva». En el cas de la bandera estelada ho fan perquè també s'utilitza com a «símbol de determinades formacions polítiques» i encara que es tracten de símbols que poder ser «legítimament utilitzats per aquestes formacions polítiques a la seva propaganda electoral», afirmen que no poder ser utilitzats pels poders públics perquè aquests «han de mantenir una rigorosa neutralitat pública».

Així doncs, aquesta ha estat la resolució que la JEC ha donat al recurs que va presentar Ciutadans «contra les accions i omissions del Govern de la Generalitat de Catalunya, davant l'exhibició de símbols ideològics o partidistes en edificis i espais públics». La Junta ha recordat que la igualtat al sufragi és «essencial a la representació democràtica» i que per això  la llei prohibeix als poders públics «prendre partit a les eleccions». També ha afegit que les llibertats ideològiques i d'expressió «són drets fonamentals de les persones, de manera que els ciutadans poden exercir-los sense més restricció que el respecte als drets dels altres».

La Junta Electoral Central ha desestimat les reclamacions presentades pel PP i per C's contra les rodes de premsa posteriors al Consell de Ministres
La Junta Electoral Central ha desestimat les reclamacions presentades pel PP i per C's contra les rodes de premsa posteriors al Consell de Ministres | EFE

 

La JEC desestima les peticions del PP i C's contra les rodes de premsa del Consell de Ministres

La Junta Electoral Central (JEC) ha desestimat les reclamacions presentades la setmana passada pel PP i per Ciutadans contra les rodes de premsa posteriors al Consell de Ministres per part del govern de Pedro Sánchez. Les dues formacions de la dreta pretenien que la JEC prohibís les rodes de premsa que  incloguessin mesures «electoralistes», en referència als decrets de l’executiu espanyol en matèria social que està aprovant cada setmana.

  • Més notícies: Duran i Lleida acusa Puigdemont d'apostar pel «com pitjor, millor»

La JEC desestima aquestes pretensions perquè les denúncies no parlen de cap cas on s’hagi produït una conducta prohibida a la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG). Segons la JEC, les denúncies parlen de rodes de premsa anteriors a la convocatòria electoral, o bé a rodes de premsa que no fan cap al·lusió als èxits obtinguts pel govern, o sobre «futures rodes de premsa que pel seu caràcter merament hipotètic no resulta possible que la Junta pugui adoptar cap decisió al respecte».