Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Pedro Sánchez pressiona ERC i JxCat amb els pressupostos

El president espanyol preveu sotmetre'ls a debat el mes de gener i així, passar tota la pressió a Junts per Catalunya i a Esquerra Republicana

Pedro Sánchez reprèn el pla pressupostari i preveu aprovar-los al gener
Pedro Sánchez reprèn el pla pressupostari i preveu aprovar-los al gener | CatalunyaDiari.cat

 

Gir de 180º amb els pressupostos de l’Estat. Si bé les peticions de la fiscalia pels líders independentistes empresonats van fer que Junts per Catalunya i ERC neguessin el seu ‘si’ als pressupostos de Pedro Sánchez, també ho és que el cap de l’executiu socialista no es rendeix i lluitarà fins l’últim alè per a poder tirar endavant una proposta que considera troncal.

«El consell de ministres del mes de gener aprovarà la proposta de pressupostos», va explicar el president espanyol ahir a la nit a Telecinco mentre afegia: «El poder executiu fa la seva tasca. Una altra cosa és que el poder legislatiu, per les raons que consideri, rebutgi aquests pressupostos. Però ho hauran d’explicar, perquè són pressupostos socials que reconstruiran l’estat del benestar».

Una mesura de pressió

La categorització de la mesura de Sánchez és ben clara: posar una última data per a l’aprovació dels pressupostos, per així poder pressionar Junts per Catalunya i Esquerra Republicana perquè li donin el seu vistiplau. La idea, així mateix, fa temps que cueja. Concretament des que Pablo Iglesias va prendre la determinació de visitar els presos independentistes a la presó de Lledoners.

[predef]diari-de-catalunya-87[/predef]

Pedro Sánchez i Quim Torra a les portes del palau de la Moncloa
Pedro Sánchez i Quim Torra a les portes del palau de la Moncloa | CatalunyaDiari.cat

 

Del «ja s’espavilaran» al compte enrere

«El govern Sánchez no ha canviat la línia repressiva de Mariano Rajoy, no se n’ha invertit la direcció», va comentar Pere Aragonès just després de les peticions de la fiscalia per als independentistes, el passat 2 de novembre, mentre al·legava: «Per tant, aquí no hi ha hagut cap gest ni cap moviment, i a no gest i no moviment.  A hores d’ara és impossible un moviment per part nostra».

D’altra banda, David Bonvehí, en ser preguntat per la qüestió, va etzibar:  «Ja s’espavilaran!. No ens donen marge i el nostre ‘no’ als pressupostos és evident».