Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els magistrats del judici del procés hauran de resoldre tres qüestions sobre la participació política dels processats candidats

La repetició d’eleccions ajornaria la notificació de la sentència del procés

Tot apunta que la sentència coincidiria amb la precampanya en el cas d'eleccions

Els magistrats del judici del procés hauran de resoldre tres qüestions sobre la participació política dels processats candidats
El Tribunal Suprem durant el judici del procés | CEDIDA

 

Si tot segueix segons el previst, la sentència del judici del Procés estarà a punt a principis d’octubre. Una data que, si Pedro Sánchez no és investit el 23 de setembre, coincidirà amb la precampanya de les eleccions que es durien a terme el pròxim 10 de novembre. Així doncs,  un nou procés electoral influiria directament en l’ajornament de la notificació.  Seguint una llei no escrita, el Tribunal Suprem no interfereix en processos electorals, per aquest motiu no faria pública la sentència, segons apunta el diari 'ARA'.

Tot i que un ajornament de la notificació no influiria directament sobre la votació de les noves seleccions, si podria tenir un impacte en el desenllaç de la situació política posterior perquè la sentència arribaria poc després, segons diu Ernesto Ekaizer al mitjà. Qui també expressa que  fonts judicials assenyalen que el problema és  l’ajornament de la notificació: «Pot conduir a una prolongació excessiva. El millor seria aconseguir la investidura al setembre» per així «poder tenir govern per aquelles dates».

La debilitació del poder polític

A més, també assenyala que  l’augment de poder de les institucions judicials ha omplert el buit i ha provocat una debilitació de la política i els polítics, en general. Així ho apunta Ekaizer, qui creu que una relació entre la sentència i una possible repetició electoral reflectiria la transició entre «l’estat de dret i l’estat judicial a Espanya».

Aquest, també assenyala  la dificultat d’escollir un moment en el qual unes eleccions no estiguin condicionades per repercussions polítiques, tenint en compte que la Diada de Catalunya i el segon aniversari de l’1-O.

Sentència ferma

Les deliberacions que es van dur a terme al llarg del judici han guiat el camí cap a una sentència que s'afirma «serà dura». Un fet que, no obstant això, ja es donava per descomptat després de mantenir les presions preventives al llarg de tot el procés. El que encara no se sap, i es pregunta Ekaizer, és si se'ls condemnarà per rebel·lió o conspiració per a la rebel·lió.

També et pot interessar...