Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Sánchez s'aferra a Catalunya per a no governar en coalició amb Unides Podemos

El procés català, l'obstacle per un govern entre el PSOE i Podem

Pedro Sánchez posa d'exemple un hipotètic nou 155 per refusar un govern de coalició

Sánchez s'aferra a Catalunya per a no governar en coalició amb Unides Podemos
Sánchez s'aferra a Catalunya per a no governar en coalició amb Unides Podemos | EFE

 

Falten dues setmanes pel debat d'investidura, i Pedro Sánchez encara no té els suports necessaris. El president del govern en funcions i candidat a la presidència ha insistit aquest dijous en les diferències que el separen d'Unides Podem, pel que fa a Catalunya. Sánchez ha explicat que aquest és el principal motiu que no permet un govern de coalició i ha demanat al PP i C's que desbloquegin la investidura amb una abstenció.

En una entrevista a TVE,  Sánchez ha afirmat que existeixen discrepàncies importants entre el PSOE i Podem en el tema de Catalunya que portarien a paralitzar l'hipotètic govern de coalició «per les seves pròpies discrepàncies internes». Segons Sánchez,  «el mètode de negociació no ha funcionat» i ha anunciat que aquest mateix dijous trucarà el seu soci Pablo Iglesias perquè es constitueixin els equips negociadors de les dues formacions.

Sánchez, obert a negociar amb PP i Cs l'abstenció a la seva investidura
Sánchez, obert a negociar amb PP i Cs l'abstenció a la seva investidura | EFE

 

Es pregunta si donarien suport a l'aplicació del 155

Tot i això, Sánchez no abandona les seves idees, i es pregunta si Pablo Iglesias acceptaria una hipotètica aplicació del 155 si es repeteix una situació a Catalunya com la de fa dos anys: «Si aquesta legislatura, a les portes d'una sentència del Tribunal Suprem en pocs mesos, els independentistes tornen a fer alguna cosa com la que van fer fa dos anys, Unides Podem donarà suport a un govern d'Espanya en l'aplicació hipotètica, que jo no desitjo, de l'article 155 de la Constitució?», ha manifestat.

«Jo defenso el Govern de cooperació (...) és evident que hi ha punts de coincidència, però un Govern ha de gaudir de cohesió interna», ha expressat Sánchez, Instants després, en una entrevista a Antena 3, Iglesias ha assegurat que ells «assumirien amb lleialtat el lideratge del PSOE en la qüestió catalana», tal com va expressar fa uns dies en una carta oberta a La Vanguardia. Iglesias ha cedit per facilitar la investidura, però Sánchez no les té totes.

«El PSOE defensa que no hi ha presos polítics»

Sánchez assegura que no només es tracta de la celebració o no d'un referèndum, sinó que les discrepàncies entre ambdós van més lluny. Assenyala que Unides Podem «parla de presos polítics», mentre que «el PSOE defensa que no hi ha presos polítics». «Tenim discrepàncies molt serioses en polítiques d'estat», ha dit. Segons el president del govern, en les pròximes hores parlarà amb ell per a «rebobinar i tornar al punt de partida».

D'altra banda, ha demanat una altra vegada un govern «progressista que no depengui dels independentistes», instant al PP i C's a «negociar» la seva abstenció en la investidura. Tot i això, lamenta que de moment, el que ha trobat «és un no».

També et pot interessar...