Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El TC admet els nous recursos de Sànchez, Rull i Turull

La sala admet els recursos de Sànchez, Rull i Turull pel seu alliberament però, en aquesta mateixa línia, no els resol

Rull i Turull, abans d'entrar al Suprem
El TC ha admès a tràmit els recursos de Rull, Turull i Sànchez | CatalunyaDiari.cat

 

El Tribunal Constitucional ha decidit, per una unanimitat, acceptar a tràmit els nous recursos presentats per Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez. La mateixa Sala, però, els deixa en ‘stand by’ i, de moment,  no els resoldrà.

Els polítics esmentats, dos dels quals s’han declarat en vaga de fam, demanen  l'alliberament emparant-se en la sentència del Tribunal d'Estrasburg contra Turquia,  en un escrit que van presentar davant l'Alt Tribunal el passat 26 de novembre. En aquesta línia, els mateixos polítics de Junts per Catalunya també exigeixen que se’ls anul·li la suspensió com a diputats del Parlament de Catalunya.

El fil conductor de la vaga de fam 

En aquesta ocasió, el TC va celebrar un ple el 28 i 29 de novembre per discutir sobre els nous escrits presentats pels diputats de JxCat. Per decisió unànime, els van admetre a tràmit i van donar un marge de tres dies perquè les diferents parts presentin al·legacions abans de dictar un posicionament definitiu. 

El Tribunal Constitucional, que es pronuncia just després que Turull i Sánchez es declaressin en vaga de fam, ha justificat  la situació de bloqueig en declarar que la situació i  els recursos presentats pels polítics catalans els obliguen a ser «minuciosos». L'Alt Tribunal, doncs, respon d'aquesta manera als polítics empresonats, que han començat aquesta protesta per denunciar el bloqueig del tribunal.

 

Queden pendents quatre recursos per admetre a tràmit 

Des del moment en el qual els polítics catalans van ser empresonats, els seus equips legals han presentat 30 recursos d'empara al Tribunal Constitucional. D'aquests encara queden quatre recursos per admetre a tràmit «per diverses circumstàncies»

Fonts d'aquest tribunal han admès que l'objectiu és resoldre «en el menor temps possible» però recorden que es troben davant un cas judicial realment complex. La principal justificació que donen és que són situacions de rellevància constitucional i que no tenen jurisprudència anterior. 

Els encausats hauran d'esperar que el TC estudiï i resolgui els seus recursos «conforme al calendari jurisdiccional del tribunal». Mentrestant, la possibilitat de recórrer a les instàncies judicials europees continua aturada