ÚLTIMA HORA

🔴 El TSJC suspèn el judici a la Mesa del Parlament

URGENT

❗ Detenen 'El pequeño Nicolás' per intentar apunyalar un cambrer a Madrid

«Emergència viària»: 92 morts a les carreteres de Catalunya els primers mesos de 2018

Trànsit instal·larà nous radars a l'A-2 a l'Anoia i a l'AP-7 al Vallès | Distraccions, velocitat i drogues, les principals causes d'accidents
Els morts a les carreteres catalanes han augmentat un 42% els primers mesos de 2018. | CatalunyaDiari.cat

 

«No són dades bones». Així ha començat la roda de premsa el conseller de l'Interior de la Generalitat de Catalunya, Miquel Buch, per presentar les dades de la sinistralitat viària dels primers sis mesos 2018. I no, les dades no són bones. 92 persones han perdut la vida aquest 2018 a les carreteres catalanes, unes dades que el director general de Trànsit, juli Gendrau, ha qualitat d'«emergència viària». Les dades, comparades amb els primers mesos de l'any 2017, augmenten més d'un 42%.

 

Els mesos més negres han sigut els tres primers. 50 persones han mort a les carreteres els mesos de gener, febrer i març, un 72% més que durant els mateixos mesos de 2017. 42 persones han mort d'abril a juny, que implica un també alarmant 17% més. Les dades són molt dolentes, com apuntava el conseller. A més, a aquestes dades cal sumar-hi també un negre final de 2017 quan també es va notar un repunt de morts a les carreteres.

 

Massa velocitat i massa droga

L'intendent Vicenç Gasulla, cap de l'àrea de Mobilitat dels Mossos d'Esquadra, també ha fet servir la paraula «alarmant» per referir-se a les dades de sinistralitat i ha explicat que les causes d'accident que més pugen són per culpa de l'excés de velocitat (un 11% més que 2017) i també pel consum de drogues (un 12%). El consum d'alcohol i les distraccions, que segueix sent el principal causant d'accidents, també són dues de les causes que generen accidents a la xarxa viària catalana i que augmenten cada any.

 

Per lluitar contra aquesta xacra, l'intendent cap de Trànsit dels Mossos ha explicat que s'intensificarien controls en 103 punts de les carreteres catalanes, que representen un 17% de la xarxa viària i representen, però, un 46% de la mobilitat total del país. El conseller ha avisat que aquests controls poden generar cues però ha sentenciat que prefereix «cues a morts». Aquests controls ja s'han anat fent els segons tres mesos de l'any i sembla que donen els seus fruits, veient les dades d'abril, maig i juny. Encara queda molta feina per fer, però.

Més radars per controlar la velocitat

Trànsit també activarà, en aquest cas per lluitar contra la velocitat, dos radars de trams a l'A-2 entre Jorba i Igualada, anada i tornada, i un a l'AP-7 entre Santa Perpètua i Mollet del Vallès. Aquests tipus de control analitzen els cotxes en dos punts i fan una mitjana de la seva velocitat i denuncien el vehicle si ha passat a més velocitat que la permesa. El conseller ha insistit que la intenció dels radars és reduir la mortalitat, que els informes destaquen que en llocs on s'instal·len aquests radars la sinistralitat es redueix. Gendrau ha insistit que la sinistralitat és el que ha avalat la instal·lació d'aquests nous radars a l'A-2 i a l'AP-7.

 

Gendrau, Buch i l'intedent Gasulla, durant la roda de premsa al departament d'Interior. | Guillem RS

 

«El WhatsApp ha d'esperar»

Les distraccions també són un element clau en els accidents. Consultar el mòbil durant la conducció és la principal causa d'accidentalitat pel que fa a distraccions. El conseller ha demanat deixar aparcat el mòbil durant la conducció. «Llegir un missatge quan estàs conduint o esperar a arribar per llegir-lo és el que pot diferenciar-te de seguir viu o no, el WhatsApp ha d'esperar».

 

«Hem de fer una crida a la responsabilitat compartida», ha explicat Buch, que ha demanat conjurar-se per evitar distraccions que poden acabar amb accidents greus a la carretera. Una distracció, com també la conducció amb alcohol, drogues i velocitat, pot comportar també accidents a terceres persones que circulin per la via.

 

A Tarragona la mortalitat es dispara

Una de les dades que més criden l'atenció de les que ha facilitat Interior aquest dimecres, 11 de juliol, és l'augment de més del 100% dels morts a les carreteres del Camp de Tarragona. L'any 2017 durant els primers mesos van morir 10 persones i aquest 2018 han mort 23 persones, unes dades similars a 2010 i 2016 quan van morir a Tarragona 29 i 24 persones, respectivament.

 

Des de Trànsit no s'ha trobat cap explicació, ara per ara, d'aquest augment, tot i que Juli Gendrau ha assegurat que s'està analitzant tot i que és fàcil vincular-ho al tram tarragoní de l'N-340. A Barcelona l'augment és del 43%, a Girona un 36% i a Lleida ha baixat un 12%, passant de 16 a 14 morts, els primers mesos de 2017 i 2018.