Ara fa 10 anys el Corte Inglés, la gran firma comercial espanyola, obria les portes a la rambla del president Lluís Companys, a Tarragona. Per la ciutat suposava un triomf davant l'eterna batalla amb Reus per la capitalitat de les nostres comarques. Tarragona aconseguia, amb l'arribada del Corte Inglés, passar-li la mà per la cara en un terreny que la capital del Baix Camp presumeix de dominar durant anys i panys: el comerç.
I si a Reus s'havien d'empassar que el Corte Inglés triés Tarragona, a Tarragona els hi van mancar reflexos i van regalar als reusencs el dia de la inauguració dels 30.000 metres quadrats del centre, una fotografia que feia honor al malnom de la ciutat. La imatge de la inauguració del gran centre comercial es podria haver publicat perfectament en blanc i negre i ningú hauria notat la diferència: l'alcalde d'aleshores, Josep Fèlix Ballesteros; el president del govern de la Generalitat, José Montilla; el delegat del govern al Camp de Tarragona, Xavier Sabaté; i l'arquebisbe d'aleshores, monsenyor Jaume Pujol.
Només hi faltaven les autoritats militars pertinents i aquells dels de Tarragona «ciutat de capellans i funcionaris» haurien xalat com si haguessin acabat de guanyar la medalla d'or als jocs olímpics. Per cert, l'alcalde de Reus d'aleshores, Lluís Miquel Pérez, va ser prou hàbil per a evitar la foto i, segons les cròniques d'aleshores, va arribar prop d'una hora tard, directament als aperitius.
Aquest dijous, 8 d'octubre, el Corte Inglés arriba al seu desè aniversari a la ciutat de Tarragona i ho fa havent esquivat algun rumor sobre un possible tancament per mals resultats. També hi arriba davant d'un cert desencís de part del sector comercial de la ciutat que veu com l'arribada del Corte Inglés no ha suposat l'estímul pel comerç local que es deia. Els motius? Sens dubte, diversos.
«Sempre proposem que es miri el cantó positiu d'un fenomen com el Corte Inglés»
Florenci Nieto és el president de la sectorial de comerç de Pimec, la patronal de les petites i mitjanes empreses de Catalunya. Nieto aporta una mirada optimista al fenomen del Corte Inglés: «La seva inauguració va suposar una posada de llarg i va obrir oportunitats pels comerços de la zona». L'antic síndic de l'Ajuntament de Tarragona recorda que «han apujat el preu dels pisos de la zona i, ara, hi ha comerç entorn d'aquest centre comercial».
Però en el dia a dia del comerç local, el Corte Inglés ha tingut una influència molt determinada, segons Florenci Nieto. «Sempre proposem als nostres associats que mirin el cantó positiu d'un fenomen com el Corte Inglés», sosté Nieto qui concreta la seva teoria de la següent manera: «Si ens fixem en tot allò que fan bé, ho podrem copiar. De fet, ells ho fan. El Corte Inglés té una venda molt impersonal i el nostre comerç no i, per fer front a això, el centre ha impulsat un servei de 'personal shopper'. I nosaltres els hem de copiar en un terreny que fa molt bé el Corte Inglés com és la venda en línia».
El president de PIMEComerç Tarragona aposta, de manera definitiva, per a «col·laborar de manera mútua amb el Corte Inglés. Ens hem d'acostumar a la seva presència». Salva Minguella, president de la Via T de Tarragona, una de les principals organitzacions comercials de la ciutat, aporta una visió diferent: «La decisió de portar el Corte Inglés a Tarragona es va decidir en un moment de molta expansió. Ara bé, quan van obrir els va enganxar l'anterior crisi, la financera, i dubto que els resultats estiguin sent molt satisfactoris».
Miguella considera, com apunta Nieto, que «és cert que la zona ha incrementat una mica el seu valor, però no el que s'esperava». La conclusió de la cara visible de la Via T resumeix la seva visió davant aquest desè aniversari: «No puc fer una valoració 100% positiva d'aquests 10 anys. El Corte Inglés no ha sigut el que esperàvem i, en el context actual, encara tenim més dubtes de la seva influència».
El futur de les grans superfícies
Des de la seva inauguració, el Corte Inglés de Tarragona va haver de conviure amb informacions sobre que no acabava d'anar com s'esperava. A finals de l'any 2018, el nom de Tarragona es va posar sobre la taula a partir d'un seguit de notícies que indicaven que l'empresa es plantejava tancar un seguit de centres per millorar la seva situació econòmica. Ara, però, en plena pandèmia, el fet cert és que no se n'ha tornat a sentir res d'un possible tancament i el Corte Inglés és una de les referències comercials més importants de la ciutat.
Els comerciants de Tarragona van aprenent a conviure amb el Corte Inglés i comencen a mirar de reüll cap a Vila-seca i Salou, cap al projecte de Hard Rock, BCN World. Ho explica Florenci Nieto: «De cara al futur, si fóssim capaços de vestir com Déu mana a la criatura, i aguantar la COVID-19, Tarragona continuarà estant de moda. Una vegada obri Hard Rock, tindrem una altra oportunitat perquè ens arribin moltes altres marques. Des de PIMEComerç ens encarregarem de vetllar perquè es mantingui el fràgil equilibri entre el petit comerç i aquestes grans superfícies».