- - 1. Divideix el temps d’estudi en petites parts
- - 2. Idea la teva rutina d’estudi
- - 3. Utilitza fulls individuals per crear notes-resum
- - 4. Allunya’t de qualsevol distracció
- - 5. Abans de qualsevol cosa, prepara tot allò que et calgui per estudiar
- - 6. Fixa’t l’objectiu d’estudiar, com a mínim, una unitat d’estudi per sessió
- - 7. Evita memoritzar les coses de manera literal
- - 8. No memoritzis la informació de manera lineal
- - 9. Practica de manera constant
- - 10. Explica allò que has estudiat a algú altre
Estudiar mitjançant textos i imatges, encara que pot contribuir a fer que creixis a intel·lectualment, consta de determinats aspectes negatius clars. El més evident és que sovint això es du a terme per obligació, cosa que vol dir que, a banda d’haver d’esforçar-se per aprendre determinats continguts, és important poder gestionar el temps del qual es disposa i també l’ansietat derivada d’aquest pes psicològic.
Igualment, existeixen alguns altres inconvenients, com ara el fet de veure el deteriorament de la mateixa salut perquè passem molt de temps asseguts i forcem molt la vista o, fins i tot, el fet que ens costi agafar el son. Tot seguit, et presentem diverses tècniques i consells molt fàcils per augmentar la teva capacitat d’estudi. Aplicats a la rutina diària, et podran ajudar a tenir millors qualificacions acadèmiques.
1. Divideix el temps d’estudi en petites parts
Diverses recerques que s’han conduït al voltant del tema del rendiment en els estudis i dels processos d’atenció demostren que resulta molt més efectiu controlar el temps que es dedica a estudiar, assignant un límit temporal no gaire alt cada vegada a les sessions.
És molt recomanable que les estones que passem estudiant no durin més de 30 minuts, perquè sovint es mostra més facilitat quan es tracta d’assimilar informació que es rep de manera repetida i concisa que no quan arriba de forma tediosa i llarga. Es tracta, de fet, de fer que el cervell estigui sempre al 100%. També cal tenir en compte que, per aconseguir-ho, ens ajudarà molt el fet de dormir bé i de mantenir, d’aquesta manera, el son a ratlla.
2. Idea la teva rutina d’estudi
Pensar a crear un horari per estudiar i seguir-lo no tan sols serveix per donar una imatge neta i madura, sinó que també repercuteix en gran manera sobre el nostre rendiment d’estudi. Si abordem l’aprenentatge amb desorganització, segurament ens posarem a estudiar molt tard a la nit, en un moment en què el cansament no ens deixa concentrar bé.
Igualment, el fet de tenir un horari fix farà que seguim les estones d’estudi que hem pautat i que els dediquem el temps que els cal. Seguint aquesta direcció, les mateixes coses que poden aplicar-se a l’exercici físic també poden servir per assimilar i memoritzar informació diversa. No deixis totes les coses per a l’endemà!
3. Utilitza fulls individuals per crear notes-resum
És important que no et refiïs gaire del truc de subratllar els textos, perquè no t’ajudarà a aprendre’t de memòria els continguts si no els repasses més d’un cop. A més, si només t’ajustes al fet d’aprendre de memòria les paraules subratllades, t’estaràs limitant a la forma de distribució de la informació del text original.
El truc que funciona de debò, en canvi, és el de crear petits resums i esquemes dins de trossos de paper, perquè així tornem a formular les dades que acabem de llegir i podem idear combinacions de paraules que no són com les del text original però que fan que puguem entendre més bé les coses que llegim, gràcies al fet que podem separar o agrupar aquests trossos de paper com ens vagi millor per assimilar les coses seguint l’ordre que vulguem.
4. Allunya’t de qualsevol distracció
Encara que sembli evident, sempre va bé recordar-ho perquè les distraccions es poden presentar de qualsevol manera i és important que les identifiquem. Hauries d’incloure, dins de la teva llista negra, el mòbil, Facebook i la televisió, encara que també hi pots incorporar diversos elements de la teva vida quotidiana que penses que et poden distreure i mirar de fer tot el que puguis per mantenir-te’n al marge sempre que estudiïs. Com que les sessions d’estudi haurien de ser curtes, no et costarà tant!
5. Abans de qualsevol cosa, prepara tot allò que et calgui per estudiar
El fet de tenir preparades totes les coses que et calguin t’impedirà que hagis d’anar-te aixecant per agafar-les i buscar-les —un motiu de distracció recurrent. Igualment, si vincules aquest conjunt d’objectes al fet d’estudiar, cada cop que els vegis et posaràs més fàcilment dins de la dinàmica d’estudi, encara que no sàpigues ben bé per què.
Per això, és interessant que et centris en com organitzes les eines i els llibres que et calen abans de posar-te a assimilar informació. Si tot està a punt per estudiar, tindràs tots els recursos que et calguin ben a mà i podràs estudiar d’una manera més eficient.
6. Fixa’t l’objectiu d’estudiar, com a mínim, una unitat d’estudi per sessió
Proposa’t un tema que vulguis estudiar, i centra-t’hi. Si estudies la informació que es vincula entre si perquè pertany a una única categoria o temàtica et serà molt més fàcil de retenir que si estudies diversos segments d’informació desordenats i dispersos. Per aquest motiu, és recomanable llegir la lliçó un primer cop perquè puguis localitzar millor els temes del text i, després, centrar-te en cada tema.
7. Evita memoritzar les coses de manera literal
Apropia’t de la informació que trobes als textos. Vincula-la amb moments concrets de la teva vida, torna-la a formular utilitzant les teves paraules i fes servir exemples familiars. Així, assoliràs l’aprenentatge significatiu que et cal, que resisteix més al pas del temps que el que està basat en la memorització de dades que poden semblar-nos que no acaben de tenir sentit.
8. No memoritzis la informació de manera lineal
Mira de trobar diferències i semblances entre els diversos conceptes, fragments d’informació que, encara que no estiguin gaire connectats dins dels textos d’estudi, puguin tenir, per exemple, alguna mena de vincle dins de determinades preguntes dels exàmens.
9. Practica de manera constant
En el cas que puguis, és interessant que t’avaluïs a partir de qüestionaris o exàmens vinculats amb el tema que estàs estudiant. Encara que això potser et sembla una pèrdua de temps —en el cas que pensis que el temps millor invertit únicament és el que pots dedicar a impregnar-te de la informació que has d’estudiar—, no ho és: aquest temps et servirà per detectar possibles errors i per veure de quina manera progresses. Així, a més, la teva motivació es mantindrà alta —i el teu rendiment també.
10. Explica allò que has estudiat a algú altre
Si fas servir les teves paraules per explicar allò que has après, gaudiràs de dos beneficis molt importants —que fan que sigui segurament el consell més útil de tots els de la llista. Per un cantó, si tornes a formular la lliçó, podràs fer un repàs mental dels temes estudiats, i per això el temps que dediquis a fer-ho t’ajudarà a assimilar molt millor tot allò que t’havies après.
Per l’altre, aquesta tècnica t’ajudarà a poder-te autoavaluar, a detectar aquelles informacions que et pensaves que ja havies après però que poden resultar problemàtiques en el moment més important i, finalment, a obtenir un control força fidedigne dels progressos que hagis fet.