Des de l'esclat de la pandèmia, les xifres oficials de morts a causa del coronavirus han estat qüestionades arreu del món. En la gran majoria dels països només es van incloure dins d'aquestes xifres a aquells que havien mort donant positiu en PCR, una situació que va deixar sense comptar a moltes persones que no van ser diagnosticades per la falta de proves però sí que tenien símptomes.
Aquesta situació es va viure en molts domicilis i residències del d'Espanya, en especial, van ser molts els ancians que van morir amb símptomes de coronavirus però sense un diagnòstic oficial per la manca de tests.
Les xifres oficials de morts per coronavirus sempre van ser qüestionades
Les xifres oficials de morts per coronavirus han reflectit una mortalitat que no es correspon amb les estimacions obtingudes de sistema de vigilància de la mortalitat diària a Espanya (MoMo) i han estat molt qüestionades. Les dades de Sanitat indicaven fins el 31 de maig 27.127 morts per coronavirus, una xifra esgarrifosa de per, si però molt inferior a la que han reflectit altres fonts.
Tant l'informe de MoMo com l'estadística setmanal de l'INE, que recullen morts totals sense precisar la causa de la mort, han reflectit un excés de mortalitat molt superior. Segons les dues fonts, durant la primera onada de virus hi va haver un excés de mortalitat d'almenys 48.000 persones al país.
Es tracta d'una xifra molt elevada si tenim en compte que durant el confinament van baixar el nombre de morts per altres causes com poden ser els accidents de trànsit. El problema és que fins ara tampoc s'ha pogut atribuir a la covid oficialment aquest excés de mortalitat.
10 de desembre, el dia que es descobrirà el gran misteri del coronavirus a Espanya
No obstant això, tot podria canviar el 10 de desembre. Aquest dia s'aclarirà el misteri de quantes persones van morir per la pandèmia a la primera onada. L'Institut Nacional d'Estadística donarà a conèixer aquest dia les xifres de mortalitat a Espanya entre l'1 de gener i el 31 de maig, segons ha informat 'Nius'.
Aquesta estadística, que ara sí reflectirà les causes de mort, mostrarà per primera vegada quantes persones van morir per covid-19 o amb aquesta malaltia en la primera onada de la pandèmia. Es tracta d'una notícia que ha causat sorpresa, ja que són unes dades que no estaven previstos sortir a la llum fins 2021.
Les dades indicaran l'edat, el sexe i la regió en què van morir les persones. També si van morir a l'hospital, en domicili o en residències sociosanitàries. D'aquesta manera es podran tenir unes dades més fermes de totes les persones van morir en residències d'ancians. Per primera vegada es podrà conèixer amb precisió quantes persones van morir a conseqüència de la primera onada de contagi, ja que en la causa de mort per coronavirus també s'inclourà a les persones que van morir amb símptomes de coronavirus.
A què es podria deure l'excés de mortalitat?
D'aquesta manera, les dades consolidades de l'INE aportaran la veritable xifra de morts de coronavirus al nostre país seguint els criteris recomanats per l'OMS. Mentrestant, els experts ja han treballat en diverses hipòtesis per explicar aquesta elevada taxa de mortalitat.
La més repetida parla de les mortes indirectes per coronavirus, que inclou un ampli grup de causes que assenyalen cap als efectes col·laterals de la pandèmia.
La por al contagi i la suspensió de consultes clíniques podrien haver provocat complicacions d'altres processos que no s'han atès en el moment oportú i l'empitjorament de patologies ja existents. De fet, la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica ja ha advertit que durant el confinament s'han diagnosticat al voltant d'un 35% menys de casos de càncer a tot Espanya.
Efectes col·laterals de la COVID-19, que els oncòlegs estan avisant:
- José Manuel Bautista (@ 1000genes) September 11, 2020
El retard en el diagnòstic i tractament de el càncer redueix l'expectativa de supervivència.
Aquesta és la reducció en la supervivència neta a 10 anys per retard de 3 mesos per a 20 tumors més comuns: pic.twitter.com/zolHgvTRcA