Reus és una ciutat estretament lligada al modernisme. De fet, un dels artistes més importants d’aquest corrent artístic, Antoní Gaudí, és un dels reusencs més il·lustres (tot i que alguns diuen que va néixer a Riudoms). Prova d’aquesta relació entre l’arquitectura i la capital del Baix Camp és aquesta llista dels edificis modernistes de Reus més emblemàtics.
El modernisme a Reus
Per descomptat, Reus és la ciutat que va veure créixer al Gaudí més nen, però si parlem de modernisme al territori, no podem oblidar dos grans noms: Pere Caselles i Domènech i Montaner, arquitectes més prolífics a la capital del Baix Camp.
Pere Caselles
Pere Caselles va néixer a Reus, on va viure quasi tota la seva vida. Per aquest motiu, fins a 17 edificis modernistes de Reus porten la seva firma. La seva obra és tan reconeguda que l’Ajuntament va crear un premi i una medalla en la seva memòria.
Domènech i Montaner
L'il·lustre Lluís Domènech i Montaner (nascut a Barcelona) és l’autor de dos símbols modernistes de Barcelona com el Palau de la Música Catalana o l’Hospital de Sant Pau, però la seva obra a Reus no es queda curta, ja que ens va deixar un llegat arquitectònictan important com la Casa Navàs o l’Institut Pere Mata.
10 edificis modernistes de Reus que no et pots perdre
Si tens poc temps per visitar la ciutat, et fem un llistat els edificis imprescindibles que has de visitar.
1. Casa Navàs (Domènech i Montaner)
El punt de partida de la ruta modernista a Reus, i és que la Casa Navàs s’aixeca al bell mig de la ciutat, és a dir, a la plaça del Mercadal.
Projectada pel barceloní Domènech i Montaner per encàrrec del Joaquim Navàs i Padró, la casa dels Navàs no ha patit modificacions al llarg del temps, tret de les columnes a la mateixa plaça. No obstant això, l’any 1938 va caure una bomba a la casa Pedrol, just a l’altra banda del carrer de Jesús, fet que va provocar la destrucció de la torre.
2. Casa Pinyol (Pere Caselles)
Ens quedem a la plaça del Mercadal per fixar la vista en l’edifici modernista de Reus que fa costat a l’Ajuntament. La façana de la planta baixa ha estat restaurada diverses vegades, i és que aquesta part està destinada als comerços. Le decoració es concentra en els ornaments dels balcons, principalment de ferro forjat.
3. Casa Munné (Pere Caselles)
El primer que destaca d’aquesta construcció, també coneguda com a Casa Abelló, és l’estructura de ferro i vidre que fa cantonada amb la raval de Martí Folguera. L’edifici no es va construir de zero, sino que l’arquitecte Pere Caselles va reformar la façana.
Com a curiositat, l’arquitecte va mantenir les antigues façanes dempeus, just a davant de les obres, per sorprendre als reusencs quan els treballs van finalitzar. Una bona tècnica de màrqueting.
4. Dispensari Antituberculós (Joan Rubió i Bellver)
Ja a l’eixample burgès (carrer de sant Joan) trobem un dels edificis modernistes de Reus que acostumen a passar desapercebuts, però que té una gran importància.
L’antic dispensari és d’estil noucentista, però és un element indispensable en la ruta modernista de la ciutat. Es tracta d’un edifici rectangular que atenia a la població tuberculosa del Baix Camp, fruit de la política sanitària de la Mancomunitat de Catalunya. Es va rehabilitar lleugerament l’any 2015.
5. Casa Rull (Domènech i Montaner)
Una altra de les obres de Domènech i Montaner a Reus. Situat al carrer de Sant Joan número 27, es va aixecar l’any 1901 per encàrrec de Pere Rull i Trilla, un dels socis fundadors de l’Institut Pere Mata. Destaca un pati interior ampli, on en l’actualitat es duen a terme activitats organitzades per l’Institut Municipal d'Acció Cultural de Reus.
6. Casa Gasull (Domènech i Montaner)
I el mateix arquitecte barceloní va projectar la Casa Gasull, annexa a la Casa Rull. Molts asseguren que l’empresari de l’oli Feliu Gasull va sentir enveja dels veïns i va aixecar una planta baixa molt més alta del normal, però el cert és que aquesta planta estava destinada a un ús comercial. De fet, encara es conserven un seguit de trulls per emmagatzemar l’oli
7. Escola Prat de la Riba (Pere Caselles)
El projecte es va redactar l’any 1908, però no fou fins el 1917 que l’escola es va inaugurar, prova dels nombrosos contratemps que hi van haver. El disseny de Pere Caselles incorpora amplis finestrals perquè passi la llum i una façana principal presidida per un gran escut d’Espanya.
8. Estació Enològica (Pere Caselles)
L’altre edifici públic d’interès a Reus és l’estació enològica, projectada per Pere Caselles i impulsada per l’enòleg Claudi Oliveras. En el moment de la seva construcció l’any 1905, estava dotada amb la tecnologia més moderna per tal de controlar la replantació de la vinya americana..
9. Xalet Serra (Joan Rubió i Bellver)
L’anglès Charles Huyson, un comercial de vins de finals del segle XIX, va establir a Reus la seva residència, just al costat d’unes instal·lacions industrials a la carretera de Castellevell. Posteriorment, el farmacèutic Antoni Serra va comprar els terrenys i va encarregar a Joan Rubió i Bellver una reforma de la propietat.
10. Institut Pere Mata (Domènech i Montaner)
Tot i que queda més apartat del centre de la ciutat, l’Institut Pere Mata és un dels edificis modernistes de Reus més complexos i imponents.
Destaca el pavelló número 6 dels distingits, destinat a acollir malalts amb un alt nivell adquisitiu. Alguns elements s’han mantingut intactes al llarg dels anys, com el mur d’obra vista que recobreix tot el recinte o la imponent Torre de l’Aigua, que es pot veure des de diversos kilòmetres a la rodona.