Les 10 malalties respiratòries més comunes: causes, símptomes i tractament

Les patologies pulmonars i infeccions respiratòries afecten milions de persones al món i són un problema de salut pública

Una noia tapada amb una bufanda i amb els ulls tancats
Les malalties respiratòries es manifesten amb més intensitat a la tardor i a l'hivern | Pexels

L'arribada de la covid-19, una de les pitjors pandèmies de la història, ha tornat a posar en el punt de mira mundial les malalties respiratòries. Tot i que hi ha diverses malalties respiratòries, cal que coneguis les més comunes. Són infeccions respiratòries que afecten milions de persones a tot el món i que en molts casos suposen problemes de salut pública.

La covid-19 ha estat l'última a sumar-se a la llista i la que s'ha guanyat un gran protagonisme en els últims mesos per la forma violenta en què ha aparegut, però hi ha altres malalties respiratòries greus que cal tenir presents.

Malalties respiratòries: causes, símptomes i tractament

Què és i com funciona el sistema respiratori? El sistema respiratori s'encarrega de l'intercanvi de gasos en el cos, permetent el pas de l'oxigen des de l'aire fins a la sang mitjançant les inspiracions, i fent que el diòxid de carboni, generat com a residu, passi de la sang a l'aire mitjançant expiracions.

Quines són les causes de les malalties respiratòries? Les malalties respiratòries són qualsevol patologia causada per un virus, un bacteri, un fong o circumstàncies externes com les al·lèrgies, la contaminació o el fred, que alteren el funcionament normal del sistema respiratori.

Causes de les malalties respiratòries

El tabaquisme és una de les principals causes de les malalties respiratòries cròniques, però hi ha altres factors estructurals o circumstancials com la contaminació, les al·lèrgies o les infeccions. Pel que fa a les infeccions respiratòries, la majoria són provocades per un virus, com el SARS-CoV-2 o l'Influenza A, però també bacteris i fongs.

Principals símptomes

Tot i que cada malaltia presenta un quadre particular que permet diferenciar-les de la resta, la majoria de les malalties respiratòries presenten una simptomatologia similar. Entre els principals símptomes de les malalties respiratòries trobem la febre, mucositat, tos i esternuts, pressió al pit, fatiga, dificultat per respirar, picor al nas, irritacions de les fosses nasals i la faringe, mal de coll i dolor de cap.

Tractament

Com a prevenció, els metges recomanen evitar el fum de tabac tant de forma activa com passiva, vacunar-se, rentar-se les mans i fer servir mascareta quirúrgica. Les infeccions respiratòries provocades per bacteris poden curar-se amb antibiòtics, però les causades per virus són més difícils de tractar i necessiten tractaments específics. El mateix passa amb les al·lèrgies. D'altres no tenen tractament i només queda l'opció d'intentar alleujar els símptomes.

Les malalties respiratòries més comunes

Les malalties respiratòries són una de les principals causes de mortalitat i incapacitat a tot el món. Segons les últimes dades, cada any moren 650.000 persones a causa de la grip. A continuació us deixem un llistat amb les malalties respiratòries més comunes.

1. Covid-19

Els epidemiòlegs adverteixen que la covid-19 és una malaltia respiratòria, però també afecta altres òrgans. És una malaltia causada pel virus SARS-CoV-2, un nou coronavirus d'origen desconegut. De moment, no hi ha un tractament eficaç i se segueix investigant per trobar una vacuna mentre s'intenta reforçar la prevenció.

Els principals símptomes del coronavirus són la febre alta, tos seca i dificultats per respirar, i es considera la pèrdua d'olfacte i gust com un indicador inicial. També poden manifestar símptomes secundaris com diarrea, mal de cap i lleu mal de coll. La covid-19 ha causat 46,9 milions de contagis i 1,2 milions de morts a tot el món.

2. Refredat comú

El refredat comú és la malaltia respiratòria més comuna arreu del món i, de fet, moltes persones solen patir-la diverses vegades a l'any. El refredat és resultat de diferents tipus de virus que infecten les vies respiratòries del nas i la gola.

El virus causant del refredat es transmet per l'aire o per contacte directe amb persones infectades. Els principals símptomes del refredat són la congestió, degoteig nasal, febre baixa, lleu mal de cap, tos, malestar general i molèsties a la gola. El mateix cos la combat i desapareix en uns dies sense tractament, més enllà d'analgèsics per alleujar els símptomes.

3. Grip

La grip és una malaltia respiratòria greu i molt freqüent. El virus Influenza cada any muta per infectar nous organismes durant els mesos de tardor i hivern, quan el sistema immunològic està més debilitat. Per això és una malaltia estacional, que no té tractament i intenta prevenir-se amb una campanya de vacunació anual.

El virus Influenza infecta cèl·lules del nas, la gola i els pulmons. Els principals símptomes de la grip són la febre alta, dolor muscular, congestió nasal, tos seca, fatiga, sudoració, calfreds i mal de cap. Quan afecta la població de risc, persones amb immunitat baixa i de certa edat, pot derivar en complicacions greus. L'any 2019 van morir 6.300 persones de grip a Espanya.

4. Asma

L'asma és una de les malalties respiratòries més comunes a tot el món: segons les últimes dades, 330 milions de persones pateixen asma. És una malaltia causada per una combinació de factors ambientals i genètics. Els atacs més greus poden derivar en la mort. Hi ha tractaments eficaços a llarg termini i l'ús d'inhalador pot alleujar els símptomes de forma immediata.

Es tracta d'un trastorn que provoca l'estrenyiment i la inflamació de les vies respiratòries produint mucositat i dificultats per respirar. Els atacs d'asma són causats per l'exposició a al·lèrgens i intervenen factors com l'activitat física, les fortes emocions, l'estrès, el consum d'alguns medicaments o la inhalació de contaminants.

5. Rinitis i sinusitis

La rinitis és la inflamació de la membrana mucosa causada per una reacció al·lèrgica, un virus o un mal ús d'inhaladors nasals. Els símptomes principals de la rinitis són congestió, degoteig nasal i picor, i en els casos més lleus no cal tractament. Si es complica, es poden utilitzar antihistamínics o antiinflamatoris.

La complicació de la rinitis pot derivar en sinusitis, quan l'afectació de la mucosa arriba fins als sins paranasals (cavitats buides al crani que poden ser colonitzades per patògens). Ve acompanyat per pèrdua d'olfacte, febre, mal alè, fatiga, mal de cap, congestió, degoteig nasal i mal de coll. Es pot tractar amb antibiòtics.

6. Bronquitis

La bronquitis és una malaltia de les vies respiratòries que pot arribar a ser contagiosa i exigeix extremar les precaucions. Es produeix per una inflamació dels bronquis, causada per un virus, que porta a dificultats per respirar, dolor al pit i tos incessant. En la seva forma més persistent pot esdevenir una malaltia crònica.

La bronquitis aguda sol produir-se després d'haver passat una grip i és provocada per un virus. El tabaquisme i la contaminació són factors influents. En un primer moment afecta el nas i la gola, però després es propaga a les vies respiratòries que porten als pulmons.

7. Pneumònia

La pneumònia és una malaltia respiratòria caracteritzada per la inflamació dels sacs aeris dels pulmons a causa d'una infecció bacteriana que els omple de pus. Hi ha diversos graus de gravetat, però en els casos més extrems pot portar a la mort. Factors com el tabaquisme i malalties immunodepressores compliquen el pronòstic.

Existeixen tractaments eficaços, encara que requereix hospitalització i seguiment. Com és causada per bacteris, els antibiòtics són efectius. Els principals símptomes de la pneumònia són el dolor al pit, tos amb mocs, fatiga, febre, nàusees, dificultat per respirar i calfreds.

8. Amigdalitis

Entre les malalties respiratòries més freqüents trobem l'amigdalitis, comunament coneguda com a angines. Es tracta d'una inflamació de les amígdales, que són dues estructures situades a banda i banda de la faringe, al final de la cavitat bucal. Les amígdales s'inflen i apareixen tacades de pus, senyal inequívoc d'aquest tipus de malaltia.

És una infecció viral o bacteriana amb uns símptomes principals: plaques de pus, mal alè, febre alta, dolor agut en empassar, dolor estomacal, mal de cap i rigidesa en el coll. Els antibiòtics resulten eficaços per eliminar la infecció, encara que també són necessaris medicaments per baixar la febre.

9. Faringitis

La faringitis és una malaltia respiratòria caracteritzada per la inflamació de la faringe (via respiratòria de la gola). La faringitis és causada per una infecció vírica que produeix una simptomatologia particular: dificultat per empassar, picor de coll, mal parlar i tos. No existeix un tractament específic.

Una malaltia semblant és la laringitis, una infecció vírica que provoca la inflamació de la laringe (òrgan que connecta la faringe amb la tràquea). A diferència de la faringitis, la laringitis produeix ronquera, pèrdua de la veu, tos seca, pessigolleig a la gola i sensació de sequedat.

10. MPOC

Segons les últimes dades, 65 milions de persones al món pateixen malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). És una de les principals causes de mort al món, amb 3 milions de morts a l'any. Consisteix en la inflamació dels pulmons, que obstrueix el flux d'aire i impedeix la normal respiració.

El tabaquisme és la principal causa d'aquesta malaltia, que també és provocada per l'exposició a fums i contaminants. Els principals símptomes són dificultats per respirar, opressió al pit, excés de mucositat, fatiga i pèrdua de pes. En els casos més greus provoca bronquitis crònica, emfisemes i obstruccions que porten a la mort. No hi ha tractament, més enllà de pal·liatius i medicaments que alenteixen el procés.


Comentaris

envia el comentari