Si vols deixar de fumar, segueix aquestes 11 recomanacions

Encara que no sigui fàcil renunciar als cigarrets, hem recopilat diverses pautes que t'ajudaran a fer-ho més fàcilment

Los mejores consejos que te pueden dar para dejar de fumar.
Les recomanacions més útils per dir adeu al tabac | eatsalott.com

Hi ha molta gent que es pensa que el fet de deixar al tabac no comporta grans dificultats, però això no és així: la síndrome d'abstinència pot ser molt dura i molesta per a les persones afectades, sobretot per als fumadors de grans quantitats de tabac.

En canvi, hi ha persones que pensen que poden frenar la seva addicció en qualsevol moment, però només s'estan autoenganyant. Qualsevol ocasió per deixar de fumar és bona i, si decideixes renunciar als cigarrets, tindràs molts menys riscos associats al càncer i a les malalties cardiovasculars. 

La força de voluntat és el factor més decisiu a l'hora de parar de consumir tabac. Ara bé, aquestes recomanacions que t'hem preparat també poden contribuir a aguantar millor aquest procés, que per a molts es fa llarg i dur. Pren nota, et queda molt poc per adoptar una decisió clau i molt rellevant.

Les millors 11 claus per dir adeu al tabac 

Tot seguit, descobriràs les recomanacions més indicades per fer que el procés de superar l'addicció als cigarrets sigui una mica més fàcil.

1. Determina una data concreta

Es tracta d'un pas clau en aquest procés i, encara que els experts afirmen que és recomanable que la data escollida es trobi dins d'un termini de dues setmanes, el més rellevant és que es deixi de fumar només a partir d'aquell moment. 

2. Modifica els teus hàbits

Es tracta d'un aspecte crucial a l'hora d'acabar amb aquesta addicció. Fumar, principalment, és una qüestió rutinària, molt lligada als hàbits. Mostra d'això són els cigarrets que fumem abans d'anar a dormir, després dels àpats, amb una beguda alcohòlica, etc. Les persones que fumen poden arribar a no sentir-se bé si incompleixen aquests hàbits tan arrelats.

Per aquesta raó, per tal de deixar el tabac s'haurien de modificar els hàbits personals. Així, evitarem fer tot allò que ens empeny a consumir tabac. No estem parlant de no dormir o de no menjar, sinó de començar alguna activitat que fa temps que volíem fer o de canviar el cigarret per una fruita, per exemple.

3. No et permetis fumar cap cigarret puntual

Tothom ha sentit alguna vegada algú que deia que només fuma a les festes, que únicament fuma el cap de setmana o que fuma algun cigarret de tant en tant i prou. Si es vol deixar el tabac s'ha de fer del tot, sense excepcions. El fet de renunciar a la nicotina de manera gradual pot estar carregat de bones intencions, però no és efectiu: la nicotina és addictiva i si en vas consumint no deixaràs de tenir mai ganes de fumar.

Els cigarrets esporàdics no t'ajuden gens a l'hora de desprendre't d'aquest hàbit
Els cigarrets esporàdics no t'ajuden gens a l'hora de desprendre't d'aquest hàbit | ACN

 

4. Examina què va fallar quan ho vas intentar els altres cops 

Tot i que no es tracti del primer intent d'acabar amb la teva addicció, mira de conservar la fe. Si ho has provat diverses vegades, això vol dir que saps que el tabac no et fa cap bé i que en algun moment te n'hauràs de desenganxar.

Observa els teus intents precedents de deixar-lo, detecta quin és el problema i mira d'eludir-lo. Podria ser que, a la feina, els teus companys fumessin després de dinar i fos molt difícil mantenir-se'n al marge, o que un amic teu t'hagués proposat de fumar un cigarret i que no li haguessis pogut dir que no. Sigui com sigui, podràs trobar una solució.

5. Intenta evitar qualsevol temptació

Mira d'evitar enfrontar-te a qualsevol cosa que et pugui temptar. Si veus un cendrer o un paquet de cigarrets, posa'l ben lluny del teu abast tan ràpidament com puguis, per treure-te'l del cap. En cas que algú del teu voltant es posi a fumar, utilitza alguna cosa que pugui servir de substitut del tabac, com ara un caramel o un xiclet, o intenta pensar en una altra cosa ben diferent i concentrar-t'hi.

6. Tingues en compte els avantatges per a la teva butxaca

Qualsevol fumador sap que una part del seu pressupost sempre va dedicada al tabac, una cosa que no ens fa cap bé i que fa que gastem molts diners. Si decideixes posar fi al teu vici, t'adonaràs dels diners que estaves perdent cada mes per una cosa nociva per a la salut.

Potser ara és un bon moment per començar a fer obres a casa, canviar-te de cotxe o viatjar a aquell destí que et fa tanta il·lusió. Amb tot l'esforç que has fet per deixar de fumar, et mereixes un bon premi que et permeti invertir els diners dels cigarrets en alguna cosa que et vingui de gust.

7. Mira de veure el got mig ple

Els amics i les persones de la teva família poden arribar a molestar-te molt amb la qüestió del tabac i, fins i tot, poden originar discussions molt acalorades. Això no obstant, en el moment en què provis de superar la teva addicció, veuràs que esdevenen els aliats de més valor que tens i que t'ajuden a distreure't de la veu interior que et mira d'arrossegar cap al tabac de nou.

Quan aquesta veu et digui que frisa per tornar a fumar, t'hauràs de recordar tota la feina que has fet i el desafiament majúscul que estàs duent a terme, prova d'una gran força de voluntat. 

8. Fes una activitat física

No t'estem dient que hagis de transformar-te en un esportista d'elit en un moment. Després d'haver fumat de manera recurrent, de fet, t'adonaràs que ja no tens els pulmons d'abans, però si perseveres i t'esforces podràs tornar a sentir aquella sensació tan reconfortant de l'aire que entra al teu organisme. 

En aquest sentit, la preparació d'un pla d'entrenament és interessant: en un primer moment, mira de fer sessions suaus d'activitat física i, si pots, fes esport en els moments en què més solies fumar, per tal d'ocupar-te i canviar els hàbits fent una activitat molt més saludable.

L'activitat física et pot ajudar a distreure't i a aguantar millor el procés
L'activitat física et pot ajudar a distreure't i a aguantar millor el procés | Cedida

 

9. Si et cal, recorre a algun producte farmacèutic

Els xiclets o els pegats de nicotina no tenen la capacitat d'esvair del tot la teva necessitat de fumar, però hi poden contribuir enormement. Amb l'ajuda d'aquestes recomanacions i amb el conjunt de productes disponibles a la farmàcia, podràs aconseguir quelcom que abans et semblava impensable.  

10. Tècniques per als moments més complicats

Durant el procés de desintoxicació del tabac, el teu cervell pot fer-te alguna mala passada. Et caldrà fumar de manera urgent i es posaran en joc tots els esforços que has fet fins ara per desfer-te d'aquest hàbit tan poc sa. Ara bé, no t'ofusquis: en aquests casos, pots recórrer a l'efectiva maniobra de retorn, que t'expliquem tot seguit.

  1. Fes respiracions profundes comptant fins a 10.
  2. Fes un glop d'aigua ben llarg.
  3. Mira de dur a terme alguna activitat que et distregui, com ara sortir a córrer, jugar a l'ordinador o preparar-te un suc de fruita natural.  

Després d'una estona mira de pensar que seria una bajanada posar en risc de nou la teva salut i tirar tot l'esforç per terra només per tal d'apaivagar una mica els nervis que sents.

11. Demana l'ajuda d'un professional

En cas que hagis intentat deixar el tabac diverses vegades i no te n'acabis de sortir, cal que tinguis en compte que hi ha persones especialistes en l'addicció al tabac. No cal que et gastis tots els teus estalvis: el teu metge de capçalera segur que et pot ajudar en aquest sentit. Si no te'n surts en solitari, és interessant que puguis demanar l'ajuda d'un professional per tal d'acabar amb aquesta dependència que no et deixa viure amb tranquil·litat i que compromet la teva salut. Endavant!


Comentaris

envia el comentari