Els 11 llocs abandonats més terrorífics del món

L'hospital del Tòrax, a Terrassa, és un dels que lidera el rànquing

Lugares abandonados y siniestros para pasar un mal rato.
Indrets feréstecs, moltes vegades abandonats, que et faran passar una estona terrorífica | Jenni Jones / Unsplash

Si fem un viatge pels indrets més impenetrables del planeta, trobarem que hi ha un gran nombre de racons abandonats, llocs que en un moment donat eren ben vius i que ara han quedat relegats a testimonis d'altres èpoques. Es tracta d'indrets molt inhòspits que, com si allotgessin sirenes que canten, ens fan una crida a aventurar-nos-hi per tal d'esbrinar quins secrets s'hi troben. A continuació, trobaràs alguns d'aquests racons tan sorprenents.

Recull de racons abandonats inhòspits i feréstecs

Només et caldrà marcar amb una creu sobre un mapa on són aquestes construccions i edificis abandonats per tenir-los ben localitzats i, si en tens l'ocasió, visitar-los en algun moment. 

1. Prípiat, a Ucraïna

Ja s'han dit moltes coses sobre aquesta metròpoli: els seus veïns van haver de marxar corrents poc després que explotés el reactor nuclear de la central de Txernòbil, molt propera. A partir d'aquell moment, l'indret va quedar totalment despoblat i avui en dia el podem trobar gairebé igual que el van deixar els seus habitants. És com si s'hagués aturat el temps, amb una imatge que ha quedat pausada en una altra època i on només es veu el rastre de la natura, que s'hi ha obert pas.

Avui en dia, es duen a terme visites grupals guiades al municipi, tot i que va haver-hi molts anys en què només s'atrevien a visitar-lo els més curiosos, que no feien cas dels nivells elevats de radiació que hi van quedar.

2. Hospital del Tòrax, a Terrassa

El següent indret que tot apassionat pels racons abandonats hauria de visitar es troba a la província de Barcelona, concretament a Terrassa. L'Hospital del Tòrax va començar a funcionar durant els anys cinquanta, i va ser dissenyat per fer de sanatori d'afectats per malalties de caire respiratori i per tuberculosi. Tanmateix, el 1997 va tancar les seves portes perquè la incidència d'aquestes afeccions era més aviat baixa, i el nombre reduït de malalts que encara s'hi estaven tractant es va traslladar cap a unes altres dependències sanitàries.

L'any 2004 va començar una nova etapa per a l'hospital: des d'aleshores, i gràcies al fet que es conserva molt bé —l'únic que no està intacte és la façana— s'ha fet servir en diverses ocasions com a escenari de curtmetratges, pel·lícules i vídeos musicals. Igualment, és un lloc de pelegrinatge per als fanàtics d'aquesta mena de racons, i el seu interior rep diverses visites guiades que n'expliquen la història i la lúgubre llista de suïcidis que s'hi van viure mentre va funcionar.

3. Belchite, a Saragossa

La Guerra Civil Espanyola és un dels episodis més foscos de la història d'Espanya. A una cinquantena de quilòmetres de la ciutat de Saragossa, Belchite és un municipi que va allotjar una batalla sagnant dins de l'anomenada ofensiva de Saragossa i que va comportar l'única victòria republicana. Això no obstant, aquest triomf va implicar la mort d'unes 5.000 persones, entre habitants de l'indret i soldats, a més de la destrucció de la localitat, que va quedar reduïda a cendres per culpa de les bombes. 

Franco, amb l'objectiu d'alliçonar els soldats republicans, va optar per deixar el poble de Belchite sense reconstruir i per fer-ne alçar un de nou que rebria el nom de Belchite Nuevo. Actualment, l'antic Belchite segueix en ruïnes i ens recorda els estralls i l'horror de la batalla, que es pot veure incrustat a les seves runes. Es tracta d'un dels racons abandonats més misteriosos de tot el país: segons alguns testimonis, semblaria que encara avui s'hi poden sentir plors, crits de pànic i explosions de bombes.

 

3. Illa Hashima, a Nagasaki

Envoltat de murs molt alts que el resguarden del vent i de les onades, aquest tros de terra de petites dimensions també s'anomena Gunkanjima, perquè té una silueta que des de l'aire recorda els vaixells cuirassats.

L'any 1870 es va descobrir una font de carbó molt important a l'interior d'Hashima, cosa que la va transformar en una comunitat minera. Durant mig segle, la petita illa va arribar a allotjar fins a 5.300 habitants. Tanmateix, el 1974 s'havien esgotat ja les reserves de carbó, i Hashima va acabar quedant deserta el mes d'abril del mateix any. A poc a poc, les inclemències meteorològiques van anar esculpint un nou perfil a aquest racó abandonat tan característic i icònic de la prefectura japonesa de Nagasaki.

4. Estació Central de Michigan, a Detroit

Un dels edificis emblemàtics del paisatge urbà de Detroit és aquest, una estació de tren que allotja un gran nombre de prestacions per tal de fer més còmoda l'estada dels seus viatgers, com ara cafeteries, botigues, restaurants i sales d'espera, a més d'oficines diverses a dalt de tot que no es van arribar a fer servir mai del tot.

Durant el segle passat, aquesta estació sempre era plena a vessar de gent que anava amunt i avall, i a la Segona Guerra Mundial va ser quan va assolir el seu punt de màxim ús: des d'allà, s'enviaven les armes i els soldats cap al front. Després d'aquest conflicte bèl·lic, va arribar la construcció de l'autopista a la zona i un augment de les vendes de cotxes, cosa que va comportar que hi hagués cada vegada menys passatgers a l'estació de trens. Així, va acabar caient en desús i esdevenint un edifici abandonat.

5. Humberstone, a Xile

Al nord de Xile hi trobem l'imponent desert d'Atacama, que allotja un dels racons abandonats rere els quals s'amaga una de les històries més fascinants de tota Sud-amèrica. Es tracta de Humberstone, que deu el seu nom a James Humberstone, un home que va enriquir-se en gran mesura gràcies a l'explotació del salnitre d'aquesta regió.

Les principals potències d'Europa anhelaven l'or blanc d'Atacama des del final del segle XIX. Això no obstant, Gran Bretanya va exercir un important bloqueig a Alemanya durant la Primera Guerra Mundial, i això va conduir a importants transformacions en els usos del salnitre. En aquell moment, es va començar a exportar cada vegada menys salnitre fins que la llar on havien viscut gairebé 4.000 habitants va esdevenir un poblat fantasma situat al bell mig del no-res.

6. Alps Ski Resort, a Corea del Sud

L'any 2006, l'Alps Ski Resort va tancar definitivament de la nit al dia, sense més dilació. Es tractava d'una estació d'esquí situada a Corea del Sud i molt popular per a tots els aficionats als esports d'hivern, que venien d'arreu del planeta per gaudir de les seves instal·lacions. A més, despuntava com la candidata perfecta per allotjar els Jocs Olímpics d'Hivern de 2018 de Pyeongchang.

Era un indret perfecte per tal de gaudir de la neu i moltes persones s'hi escapaven durant el cap de setmana. Ara, però, s'ha convertit en un gran cementiri de taules per fer surf de neu, esquís, carros de golf i botes. L'exquisit resort on es podien allotjar els visitants, a més, ha quedat totalment abandonat i a l'interior s'hi acumula la runa i la pols. 

7. Varosha, a Xipre

Varosha era un districte de la ciutat xipriota de Famagusta, un autèntic paradís de la Mediterrània visitat per persones amb molts diners, que hi arribaven per gaudir de les platges precioses d'aigües transparents i sorra daurada que la banyen. De fet, es deia que era un oasi de calma on es retiraven grans estrelles de la talla de Richard Burton o Elizabeth Taylor. Fa més de 4 dècades d'això, i la sort de l'indret va canviar per complet l'any 1974 amb la invasió dels turcs: la ciutat va quedar partida en dos, i el distingit districte que ens ocupa va quedar-se al bell mig de l'àrea de conflicte.

A partir d'aleshores, la terra de ningú en la qual es va convertir Varosha es va rebatejar amb el nom de la Línia Verda. Allà, les forces de seguretat restringeixen l'accés cap a tots dos territoris que l'envolten, amb l'amenaça de disparar, i només deixen passar per una àrea delimitada especial. De la mateixa manera que ha passat en altres indrets que han quedat abandonats, la seva època daurada ha quedat enrere i el paisatge s'ha tornat ben desolador: les plantes s'han apoderat del paisatge i el rovell impregna qualsevol artefacte de metall.

8. Six Flags, a Nova Orleans

Hi ha alguns racons abandonats que van destacar per ser caus de diversió i bons moments, com el Six Flags, que era conegut per ser un parc d'atraccions molt popular i visitat, fins que el terrible huracà Katrina el va destrossar per complet l'any 2005. Actualment, és possible visitar l'indret i veure les restes de les atraccions, que van arribar a rebre milers de visitants setmanals i a funcionar a ple rendiment.

Hi ha un gran nombre d'excursionistes, de fet, que s'interessen per visitar indrets com aquest:

 

9. Antiga presó d'Essex, a Nova Jersey

Al principi, l'anomenada 'Old Newark Jail' era un edifici únic que va anar-se ampliant al llarg dels anys per acabar vetllant per les necessitats dels presos, que cada vegada eren més. D'aquesta manera, es va acabar construint un bloc de cel·les nou, es van habilitar patis i zones verdes per a tots aquells presos que tenien una conducta adequada, s'hi va afegir un hivernacle i, fins i tot, s'hi va col·locar una forca amb l'objectiu de fer justícia davant dels assassins. 

Després d'haver estat oberta durant 133 anys, des del 1837 i fins el 1970, l'antiga presó d'Essex va acabar tancant perquè es van construir unes altres instal·lacions més noves, i d'aquesta manera es va afegir al llistat d'indrets d'Amèrica del Nord que han acabat abandonats del tot.

10. The Orpheum Theatre, a Massachusetts

Aquest teatre és un altre exemple que il·lustra a la perfecció el fet que els Estats Units d'Amèrica són plens a vessar de racons abandonats que esperen sense pressa que algú els descobreixi de nou. Un dels indrets més interessants i màgics que hi podem trobar és The Orpheum Theatre, que va inaugurar-se l'any 1912 i va parar de funcionar cinc dècades més tard.

No hi ha ningú que es quedi indiferent a l'hora d'endinsar-se en aquesta preciositat: caminar per la zona de la platea, pujar a l'increïble escenari que antigament havia estat el centre de totes les mirades o fer un passeig per dins de la sala central voltada i admirar la seva acústica idònia són experiències úniques.

11. Kurtxàtov, al Kazakhstan Oriental

La cursa nuclear que es va desfermar durant la guerra freda va fer que l'URSS dugués a terme tota mena de preparatius per mirar de ser la primera en aquest àmbit. Amb aquest objectiu, es van establir alguns indrets recòndits com ara Kurtxàtov, el punt clau de les proves d'armament nuclear que es duien a terme. Es tractava d'una base secreta que reunia ments privilegiades de tota la Unió Soviètica i que restringia el pas als civils perquè funcionava com a ciutat-laboratori per tal d'aconseguir desenvolupar un arsenal altament mortífer. 

Durant quatre dècades i fins que es va procedir al seu tancament, va ser l'escenari d'un gran nombre de proves. Tanmateix, els 40 anys de proves nuclears que s'hi van dur a terme van tenir grans conseqüències a nivell ambiental i van convertir aquest racó abandonat en un dels més radioactius de tot el planeta.


Comentaris

envia el comentari