Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Viento palmera

Alerta per un nou temporal de fort vent a Catalunya entre dijous i divendres

Les ventades de ponent aniran a més però el plat fort s’espera divendres. Les temperatures es dispararan i caurà força aigua i neu a la cara nord del Pirineu

Viento palmera
Les ventades fortes aniran a més entre dijous i divendres | Cedida

El temps ja s’ha començat a complicar dimecres amb el pas d’un front que ha deixat ruixats dispersos, sobretot entre Barcelona i Girona amb entre dècimes i 3 litres. Però la notícia al llarg de les properes hores serà el temporal de vent,  que començarà al sud de Catalunya dijous, 12 de desembre, i el plat fort arribarà divendres, amb alertes taronja a moltes comarques. El vent bufarà de ponent en conjunt, però també a estones de mestral i tramuntana a l’Empordà.

Mapa de previsió per aquest dijous
Mapa de previsió per aquest dijous | Catalunya Méteo

Alerta taronja: on i quan bufarà el fort vent

De moment, la ventada que ja ha arrancat dimecres a la tarda i vespre a les comarques de Tarragona i sud de Lleida es mantindrà dijous, estenent-se al sud de la Catalunya Central i de Barcelona al llarg del dia,  així com zones elevades de l’interior i del Pirineu. Per aquesta raó, el Servei Meteorològic (SMC) ja estén les alertes de color taronja per moltes comarques i la groga a gran part de Catalunya aquest dijous:

Mapa d'alertes per fort vent aquest dijous
Mapa d'alertes per fort vent aquest dijous | Meteocat

De cara a divendres, el temporal de vent arribarà al seu punt àlgid amb ventades pràcticament huracanades a les comarques de Tarragona i nord de l’Alt Empordà, on se superaran els 100 km/h amb facilitat, podent-se rondar puntualment els 120 km/h entre el sud del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. A la resta de la meitat sud i centre, es poden assolir entre 60 i 80 km/h amb facilitat. El SMC ha posat quasi tot Catalunya en alerta taronja davant del risc d’una jornada molt complicada pel vent:

Mapa d'alertes per fort vent divendres
Mapa d'alertes per fort vent divendres | Meteocat

D’aquesta manera, i com ja hem aconsellat en les darreres ventades, és recomanables que es fixin o es retirin els ornaments, para-sols i altres objectes de terrats, terrasses i façanes de casa nostra, mentre que caldrà conduir amb molta precaució si hem d’agafar el vehicle en algunes zones, especialment divendres.

Més núvols que pluja, excepte al Pirineu

Pel que fa a l’estat del cel, els núvols seran força abundants també aquest dijous, però poca aigua s’espera més enllà d’alguns ruixats dispersos que arribaran per Ponent a partir del migdia i que no arribarien a la costa, tot i que no és descartable aquesta opció. Divendres farà més sol amb un dia tant ventilat. 

L’excepció la trobarem a la cara nord del Pirineu, on el front atlàntic deixarà molta aigua amb neu que pujarà de cota dels 1.200 inicials als 1.800 a la tarda.  Les precipitacions seran continuades i abundants, també saltant puntualment i de forma intermitent a la cara sud (més aviat al Pirineu lleidatà), podent acumular entorn de 100 l/m² i prop de mig metre de neu nova a les cotes altes. El SMC té activada l’alerta per acumulació important de pluja en aquesta àrea.

Este miércoles y la segunda mitad de la semana llegarán varias tandas de lluvia a casi todo el país
Les pluges i les nevades seran abundants a la cara nord del Pirineu | Cedida

Les temperatures es disparen

Dijous les temperatures seran molt semblants, però divendres el vent de ponent dispararà els termòmetres amb moltes màximes entre els 15º i 20º, localment una mica més altes al sud del territori. Un ambient atípicament agradable per l’època entorpit per les ventades a molts punts, mentre que de nit també pujaran els termòmetres i desapareixeran les glaçades.

El temps millora el cap de setmana

De cara al cap de setmana, la situació millorarà clarament, si bé dissabte encara bufarà el vent al sud de Catalunya amb menys intensitat. El sol s’imposarà amb el pas d’alguns núvols i les temperatures, malgrat que baixaran una mica, es mantindran molt agradables al migdia per l’època de l’any en què es trobem amb la majoria de màximes entre els 13º i 18º.