Marxa la pluja però bufarà el vent fort a molts punts aquest divendres

Al matí hi haurà restes de núvols i fins a primera hora encara poden caure alguns xàfecs. Les ventades afectaran de nit el nord-est i tot el dia a l’Ebre, Tarragona i l‘Empordà

Després de les pluges febles d’aquest dijous que han deixat entre 1 i 10 l/m² arreu, excepte a Ponent on s'han superat els 10 l/m², el temps millora de forma clara aquest divendres pel que fa a l'estat del cel. No obstant, el vent serà el protagonista a diverses comarques.  De nit, bufarà fort entre Barcelona i Girona, mentre que durant tot el dia ho farà a les Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i l’Empordà.  Al matí encara hi haurà restes d’inestabilitat que aniran a menys amb el pas de les hores. Les temperatures es mantindran a la banda baixa del termòmetre.

Durant la matinada i al matí, encara hi haurà força intervals de núvols al litoral, prelitoral, nord-est i Pirineu, on encara es poden escapar alguns xàfecs febles fins a primera hora. Tot plegat anirà a menys amb el pas de les hores, tot i que quedaran restes de núvols entre Barcelona i Girona. Alguns cims de les muntanyes més elevades interiors o prelitorals, com ara el Montseny, poden despertar emblanquinats.

Per la seva banda, a la Vall d’Aran hi cauran precipitacions durant tot el dia amb una cota de neu d’uns 1.200 metres. Es poden acumular fins a 30 o més centímetres de neu nova en tot l’episodi. Les boires aniran clarament a menys a l’interior.

Pel que fa a les temperatures, es mantindran baixes amb ambient d’hivern, tot i que a migdia seran una mica més altes que no pas dijous. Moltes màximes es mouran entre els 8º i els 13º, si bé a la costa es poden assolir els 15º. Farà més fred en algunes zones de l’interior i al Pirineu, mentre que la nit serà freda però sense glaçades fora del Pirineu.

El vent bufarà amb força a moltes comarques
El vent bufarà amb força a moltes comarques | Xavi Cabo

 

Alerta per fort vent i mala mar

El vent serà, sens dubte, el clar protagonista de la jornada. Bufarà de mestral i tramuntana a gran part del territori entre fluix i moderat, però on es deixarà sentir amb ganes serà als cims del Pirineu i Prepirineu, Empordà, Terres de l’Ebre i camp de Tarragona. Algunes ràfegues poden superar, de forma local, els 100 km/h, especialment als dos extrems de Catalunya. De nit, també bufarà el gregal fort al litoral i prelitoral de Girona i Barcelona. 

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat l’alerta meteorològica de color taronja per fort vent a la Terra Alta, Montsià i Baix Ebre, mentre que els avisos grocs afecten el Baix Camp, Vallès Oriental, Maresme, Selva, Gironès, el Baix i Alt Empordà, Ripollès, Cerdanya, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, els dos Pallars i la Vall d’Aran.

El gregal també bufarà al matí a la costa de Barcelona i Girona, cosa que alterarà molt el mar. Hi ha alertes en aquest sentit en totes aquestes àrees, així com al litoral de l’Ebre. A més, hi ha una alerta per acumulació de més de 30 centímetres de neu nova a la Vall d’Aran i al nord del Pallars Sobirà.

Mapa d'avisos per aquest divendres
Mapa d'avisos per aquest divendres | Meteocat

 

Millora el temps aquest cap de setmana però sense fer net

Pel que fa a la previsió del cap de setmana, el temps millorarà especialment dissabte, amb força sol però amb alguns intervals de núvols que aniran a més. De cara a diumenge, el pas d’un front desgastat portarà més núvols i alguns xàfecs o plugims poc importants, sobretot de nit i al matí. Les temperatures pujaran clarament dissabte però baixaran diumenge. La setmana que ve es mantindrà la tendència de temps canviant.