Les 14 paraules tòxiques que contaminen el teu dia a dia

Són mots i expressions que et lliguen a uns esquemes mentals que no són constructius

Algunes paraules poden fer molt de mal
Algunes paraules poden fer molt de mal | Psicología y Mente

Existeixen alguns mots tòxics que hauríem d’abstenir-nos de fer servir. Alguns resulten negatius per a nosaltres pel fet de ser paraules que ens limiten i fan que no puguem avançar ni desenvolupar-nos de manera correcta. D’altres  resulten ben poc específics, i també n’hi ha que poden atacar l’amor propi dels seus destinataris.

La psicòloga Nuria Luján Treviño va pronunciar una frase molt encertada sobre aquest tema: «La forma que tenim de fer servir el llenguatge afecta la resta de persones, perquè segons allò que diem podem enfonsar algú o fer que canviï de comportament».

Som allò que diem

Les paraules poden afectar de manera positiva o negativa les altres persones i també poden tenir efectes en nosaltres mateixos. Catherine Pratt, que va escriure l’obra titulada ‘How to Deal With Negative People’ —és a dir, «Com tractar amb gent negativa»—, declara que els individus negatius poden fer que altres persones sentin esgotament o, fins i tot, que es deprimeixin.

De fet, els mots que fem servir, a banda de tenir un efecte en els individus que ens envolten, diuen moltes coses de nosaltres. Tal com demostra una frase popular, «el llenguatge reflecteix el pensament de les persones».

Els mots tòxics també afecten la manera de veure’ns que tenen els altres i la pròpia imatge que tenim de nosaltres mateixos. Qualsevol individu té ganes d’estar envoltat de persones positives i d’eludir la gent que desprèn negativitat i que no el fa sentir-se bé. A banda, les paraules tòxiques són molt constrictives: posen límits al desenvolupament personal dels éssers humans i fan que no puguin assolir l’èxit.

Recull de 14 paraules tòxiques que contaminen el teu vocabulari

Quines paraules són les que poden considerar-se tòxiques i carregades de negativitat? Hi ha diversos termes que hauríem d’evitar utilitzar en el nostre llenguatge quotidià si volem que no ens afectin negativament —ni a nosaltres ni al nostre entorn. N’hem fet un recull:

1. Incompetent

Existeixen determinats termes que tenen la capacitat de fer sentir els seus destinataris que són ineptes i maldestres, com ara la paraula incompetent. Hauríem de prescindir-ne en el nostre vocabulari quotidià, perquè cadascú compta amb diversos defectes i virtuts que fan que pugui fer determinades coses a la perfecció i d’altres no tan bé.

A títol d’exemple, podria ser que algú no fos un bon cambrer, però que dominés de manera hàbil les noves tecnologies i fos un programador web excepcional. Per tal de prescindir d’aquest mot quan ens hem de referir al món laboral o als estudis, es recomana mirar d’animar la persona en concret perquè busqui la passió que la podria fer feliç. Podria ser que no servís per fer la feina que fa, però segur que tindria la mà trencada en una altra professió que permetria que explotés al màxim el seu talent.

2. Estrany

Les persones podem arribar a comptar amb un gran nombre de prejudicis i a saltar i posar-nos a la defensiva quan hi ha alguna cosa que no encaixa dins dels esquemes mentals que ens hem creat. Hi ha un gran nombre de cultures que tenen maneres de pensar i de viure molt diverses, així com costums i valors totalment variats. Aquesta és l’essència del planeta i fa que sigui un lloc molt ric i únic. Si diem que una persona és estranya, ens estem definint com a normals però, de fet, tothom és diferent.

En el cas que siguis una d’aquestes persones que en designa d’altres que tenen problemes com a estranyes, hauries d’agrair la sort que tens d’haver nascut en un entorn familiar favorable i de comptar amb una bona salut. Algunes persones pateixen moltes injustícies al llarg de la seva vida, i això li pot tocar a tothom.

3. Et necessito

Es tracta d’una expressió que, en el context d’una relació sentimental, denota una dependència emocional. Els individus amb un amor propi baix tenen tendència a fer-la servir. Es tracta de persones que, tot i mantenir una relació que és tòxica, s’hi enganxen. Si una persona té una autoestima alta, no li cal cap altra persona per ser feliç, perquè les parelles han de ser un complement i mai una necessitat absoluta.

Cal destacar que no és dolent passar bons moments gràcies a la companyia d’algú que ens estimem, ni expressar que sentim aquest amor tan important. Això no obstant, aquest sentiment d’amor no s’ha de confondre amb el fet de normalitzar una dependència cap a l’altra persona i tots els elements que això implica, perquè podríem acabar caient en una mena de secta fonamentada en un nucli de dues persones.

  • També et pot interessar: Els 6 senyals de les relacions sentimentals condemnades al fracàs

4. No puc

La frase «no puc» et limita, et paralitza i t’impedeix poder actuar per tirar endavant. Amb l’excepció de determinades situacions extremes, la constància i els esforços faran que puguis assolir les metes que et proposis, sempre que siguin realistes i tinguis la capacitat de poder gestionar adequadament els teus recursos.

Ara bé, tingues en ment que sovint la barrera més alta entre tu i les teves metes són els pensaments negatius que provenen de la teva pròpia ment i que es formen com a excusa per quedar-te a la zona de confort.

5. He de, no he de

«He de o no he de» està vinculat amb diverses creences socials o amb allò que l’altra gent pensa que hauries de fer. Ara bé, tingues en compte que només tu saps què pot motivar-te i fer-te feliç i, per tant, no et fa cap bé mantenir al teu lèxic les expressions del caire «he de ser advocat», «he de tenir fills», «he de comprar-me una bona casa», etc. És molt millor canviar aquesta expressió pel verb voler, com en frases del tipus «vull viatjar per tot el món» o «vull ser forestal».

6. Enfadat

Sovint, després d’haver-nos empipat, ens en penedim. Un exemple d’això seria aquelles situacions en què estem en parella i de cop una bajanada ens fa explotar. Aleshores, caldrà que ens disculpem per haver reaccionat així i que reconeguem que no n’hi havia per tant.

De fet, els experts reconeixen que l’empipament consisteix en una reacció secundària que sovint amaga una inseguretat, tristesa o temor. Per aquesta raó, si veus que estàs a punt d’enfadar-te, analitza primer de tot si no hi ha algun altre factor que origini la teva ràbia.

Molts cops ens penedim d'haver explotat
Molts cops ens penedim d'haver explotat | Cedida

 

7. Odi

Es tracta d’una emoció negativa que incita a actuar amb violència i agressivitat. El psicòleg Manuel Vitutia escriu al ‘Huffington Post’: «Es tracta d’una emoció que ens roba la pau i ens impedeix gaudir de les altres coses. Sentir odi és com patir una úlcera». És impossible que aconseguim res si li diem a una altra persona que l’odiem. És molt més aconsellable optar per l’acceptació i provar de tirar endavant deixant de banda les rancúnies.

8. Avorrit

Sempre es pot fer alguna cosa, si t’avorreixes segurament és perquè la teva vida no és prou rica. En lloc d’estirar-te al sofà a mirar la tele, seria millor sortir a passejar, fer una mica d’esport o llegir algun llibre interessant.

  • També et pot interessar: Els llibres més misteriosos del món

9. Impossible

Es tracta d’un mot molt semblant a l’expressió «no puc» i, tal com ja hem explicat, excepte en situacions molt concretes, els objectius realistes es poden assolir. El més encertat seria afirmar: «és complicat, però no és impossible».

Amb això volem dir que, tot i que a nivell pràctic hi ha determinades coses que no es poden dur a terme en un temps concret i amb els recursos que tenim, és molt freqüent fer servir la paraula «impossible» per justificar la nostra manca d’esforç per tal d’avançar i la nostra immobilitat.

10. Culpa

El fet de culpar els altres d’alguna cosa també pot amagar les nostres inseguretats, i pot fer que no haguem de reconèixer que nosaltres també tenim part de culpa. Resulta molt més senzill jutjar i culpar els demés que reflexionar profundament sobre la nostra actitud i la responsabilitat que també tenim en les coses.

11. Lleig

A la societat actual, l’aspecte físic de la gent té un valor immens i la cultura de la imatge és la que predomina per tot arreu. Ara bé, no totes les persones posseeixen unes característiques físiques de pel·lícula, però aquest fet no et permet desdenyar els altres per aquesta raó.

L’interior de les persones és un tresor molt valuós, i en guarda l’essència. Dir-li «lleig» a algú pot ferir-lo enormement i, a banda, obvia les seves qualitats interiors, que segurament són molt importants. Per tant, aquest mot s’hauria d’esborrar del nostre vocabulari quotidià.

12. Inútil

Utilitzar el qualificatiu d’inútil amb algú equivaldria a dir-li incompetent. Es tracta d’un insult degradant que no s’hauria de pronunciar. Si treballes amb algú que creus que no compta amb les aptituds que calen per fer aquesta feina, digues-li però sempre motivant-lo per tal que busqui les seves passions i es dediqui a quelcom que li agradi i que li surti bé. D’aquesta manera, podràs ajudar-lo a explotar el seu talent al màxim.

13. Fracàs

El mot «fracàs» s’hauria d’eliminar del diccionari de cada persona, perquè ens limita i, per això mateix, causa interferències negatives en el desenvolupament dels individus. Cada fracàs és una experiència vital que pot ensenyar-nos moltes coses i enriquir-nos.

14. Dolent

Qualificar algú de dolent no és gens específic. A banda, és molt discutible que una cosa sigui dolenta o bona. A títol d’exemple, podem esmentar que hi ha gent que creu que mantenir relacions íntimes amb més d’un individu és una cosa dolenta, encara que no ho sigui.

A més, a vegades fem servir el qualificatiu de dolent amb les persones quan no ens tracten de la manera que ens agradaria. Un altre exemple d’això seria una ruptura de parella: si l’altra persona posa fi a la relació, sentirem un dolor profund que farà que ens sembli que és dolenta, perquè la rancúnia imperarà.

  • Traducció de: ​14 palabras tóxicas que deberías eliminar de tu vocabulario

Comentaris

envia el comentari