Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Fins a 27 comarques en alerta per calor extrema aquest diumenge

Les temperatures toquen sostre amb fins a 40º a Ponent, vall de l’Ebre i Girona a l’espera que dilluns baixin els termòmetres

Mapa de previsió per aquest diumenge
Mapa de previsió per aquest diumenge | Catalunya Méteo

 

Les temperatures tocaran sostre aquest diumenge i assolirem probablement els valors més alts del que portem d’estiu. Després d’un dissabte molt càlid amb termòmetres clarament amunt, diumenge l’ambient serà tòrrid a l’interior on es superaran els 35º amb facilitat i, inclús, es poden fregar o assolir puntualment els 40º a Ponent, vall de l’Ebre i punts del nord-est de Girona.

Tot plegat amb un ambient molt calorós arreu i amb sol que dominarà a gran part del país. No obstant, a la tarda i vespre arribaran intervals de núvols pel sud que, amb el pas de les hores i durant la nit, s’estendran per tot el territori. A més, creixeran nuvolades a muntanya que, a tot estirar, deixaran algun xàfec de tarda al Pirineu de Lleida. Les temperatures baixaran a partir de dilluns.

Alerta a 27 comarques per temperatures extremes

La calor serà extrema en alguns punts aquest diumenge
La calor serà extrema en alguns punts aquest diumenge | Arxiu

 

La calor serà especialment extrema a Ponent, interior de les Terres de l’Ebre i punts del nord-est de Girona,  fruit del vent de garbí que bufarà reescalfat en aquesta zona. Això farà que, en aquests punts, molts termòmetres es moguin entre els 36º i els 38º amb alguns valors puntuals, inclús, marcant 39º o 40º.  

Per aquesta raó, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha ampliat els avisos per temperatures màximes extremes, és a dir, que es superaran clarament els valors normals per l’època, a un total de 27 comarques de tot el país.

Destaquen el Segrià, el Pla d’Urgell el Pla de l’Estany, el Gironès i l’Alt i el Baix Empordà, on l’avís és taronja amb un risc molt alt de patir calor extrema.

L’avís baixa a color groc a les comarques de la Noguera, l’Urgell, la Segarra, les Garrigues, el Montsià, el Baix Ebre, la Terra Alta, Ribera d’Ebre, Baix Camp, Priorat, Alt Camp, Conca de Barberà, Anoia, Bages, Alt Penedès, els dos Vallesos, Baix Llobregat, Barcelonès, la Selva i la Garrotxa.

A la resta del país, s’espera que els termòmetres es moguin al voltant dels 35º a l’interior i el prelitoral, mentre que a molts punts del litoral es poden superar els 30º amb xafogor marcada i nits tropicals. 

Mapa d'avisos per calor extrema aquest diumenge
Mapa d'avisos per calor extrema aquest diumenge | Meteocat

 

Consells per fer front a la intensa calor d’aquest diumenge

Davant l’episodi de calor que viurem al llarg dels propers dies, la Generalitat dona aquests consells per combatre les altes temperatures i no tenir ensurts:

  • Cal hidratar-se molt sovint, bevent força aigua i evitar beure alcohol i fer àpats copiosos.
  • Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, millor realitzar-les en les primeres hores del matí o a la tarda quan el sol ja comença a marxar.
  • Convé que les persones que treballen a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
  • És molt recomanable que les persones que surten a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho facin en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
  • Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que, a diferència dels adults, nens i nenes i persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
  • Si no disposeu de ventilador o aire condicionat, una bona solució és passar almenys un parell d’hores en un indret com ara un centre comercial o un equipament com, per exemple, una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
  • Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, als familiars o veïns grans que viuen sols per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
  • Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

A més, Protecció Civil de la Generalitat també ha demanat als ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús, i que vigilin a les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos. També es demana als municipis que vigilin a altres persones vulnerables, com ara discapacitats o malalts crònics.

Quan es normalitzaran les temperatures?

La calor tan intensa marxarà a partir de dilluns
La calor tan intensa marxarà a partir de dilluns | Arxiu

 

Segons indiquen els mapes, les temperatures es començaran a normalitzar a partir de dilluns  i al llarg de l’inici de la setmana vinent tindrem valors més normals per l’època, deixant enrere aquest episodi de calor curt però intens. També reapareixeran les tempestes de tarda al nord.