Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Reus acull una jornada per commemorar els 150 anys de la Revolució de Setembre

Un seguit de ponències ompliran de coneixement l'Arxiu Municipal

Arxiu Municipal de Reus
Arxiu Municipal de Reus | Cedida

 

Aquest dissabte 29 de setembre, l'Arxiu Municipal de Reus acull la  II Jornada d'Associacionisme i Cultura Popular, que enguany, estarà dedicada a la Revolució de Setembre de 1868, amb motiu del seu 150è aniversari.

L'entitat cultural Carrutxa organitza aquesta jornada amb el doble objectiu de, per una banda, commemorar i divulgar els 150 anys de 'La Gloriosa', i per l'altra, ressaltar el paper rellevant que hi va jugar la ciutat de Reus i com va afectar la influència revolucionària al dia a dia dels mateixos reusencs. On entre altres coses, se substituïren els rituals i tradicions religioses com la Festa Major de Sant Pere, matrimonis, enterraments  per convertir-los en festivitats i rituals cívics i laics.

La jornada que s'inaugurarà a les deu del matí, comptarà amb la ponència de la doctora en Història Contemporània, Dolors Marín, així com amb els historiadors Andreu de Bofarull, Salvador Palomar, Albert Domènech, Jordi Ferran i Jordi Martí.

Horaris de la II Jornada d'Associacionisme i Cultura Popular

10.00 h, Obertura de la jornada

10.15 h, Ponència Inaugural a càrrec de Dolors Marín

11.15 h, Jaume Massó: “Els Apuntes” d'Andreu de Bofarull sobre la Revolució de 1868

11.45 h, Salvador Palomar, “1868: la Revolució en la cultura”

12.15 h, Albert Domènech, “Intel·lectualitat i artistes en els ambients republicans a la Barcelona dels períodes del regnat d’Isabel II i La Gloriosa. Vinculació de l’àlbum de “Los Borbones en pelota”

12.45 h, Jordi Ferran, “El ressò de la Revolució: clímax i gèrmens de conflictes socials. El cas de la Bisbal del Penedès”

13.15 h, Jordi Martí, “El moviment obrer entre el 1868 i el 1871”

Més consciencia democràtica i impuls del moviment obrer

La Revolució de Setembre s'inicià el  18 de setembre de 1868, quan els generals Prim i Serrano, juntament amb l'esquadra de l'almirall Topete van fer un pronunciament i aixecament militar des de la ciutat andalusa de  Cadis. A l'alçament s'hi van sumar ràpidament centenars de sublevacions populars de tot l'Estat, i en menys de deu setmanes,  van obligar la reina Isabel II a abdicar i fugir a l'exili.

Tot plegat va donar lloc als anys del Sexenni democràtic (1868-1874)  que malgrat les seves complicacions i fracassos en intentar primer, establir una monarquia democràtica, i després el primer règim republicà de la història de l'Estat espanyol (1873-1874), va aconseguir un important avenç cap a la conscienciació d'una bona part del país, de  la necessitat d'avançar cap a una democràcia real (que no arribaria fins a la 2a República), i el més important, va donar un fort impuls a l'associacionisme obrer que va prendre un fort caràcter laïcista. Un moviment obrer que a partir de llavors no deixaria de ser present en totes les reivindicacions i revoltes populars fins ben entrat el segle XX.

Monument al General Prim
Monument al General Prim | cedida