L'empresa Unitono s'instal·la a Reus i crea 150 llocs de treball que, en pocs mesos, podrien convertir-se en 200. D'aquesta manera s'arriba a l'ocupació completa a l'edifici CEPID —Centre Empresarial per a la Innovació i el Desenvolupament— del polígon Tecnoparc. Des del govern es mostra aquest anunci com la prova de la feina feta a Redessa els darrers anys. Aquesta tardor es podria donar llum verda al tercer edifici previst per l'Ajuntament de Reus per acollir empreses tecnològiques.
150 llocs de feina i el centre neuràlgic de Catalunya
Unitono forma part del grup empresarial Avanza, que a més de serveis de logística i altres àmbits, es dedica a l'atenció telefònica per a aquelles empreses que externalitzen el servei. Obriran a Reus el seu primer centre de Catalunya i, de fet, volen que es converteixi en el principal del país. Suposarà donar feina a 150 persones d'entrada amb una previsió que en siguin 200 en poc temps. Fa un mes i mig va començar la recerca de personal i, des de fa tres setmanes, es duu a terme la formació de la nova plantilla.
Carlos Moreno, director general d'Avanza, ha explicat que «Unitono ve a Reus amb l'aposta de créixer a Catalunya per donar suport, tant en català com en castellà, no només al mercat català, sinó a tot el mercat espanyol». En la mateixa línia s'ha mostrat la directora d'Unitono, Gema Cerro, que ha afirmat que «hem vist que l'expansió sol funcionar millor en províncies que no siguin les de les grans ciutats, perquè creiem que els perfils i la implicació de les persones són molt millors; fonamentalment per això hem apostat per Reus i volem que sigui el nostre centre neuràlgic de tot Catalunya».
Aquest perfil d'empreses, en concret pel que fa als 'call center', solen ocupar persones en situació d'atur de llarga durada o poca formació acadèmica, motiu pel qual els les condicions laborals han rebut crítiques per part d'alguns sindicats. En aquest cas, segons el govern de Reus, es tracta de persones de l'àmbit local que ja s'estan formant dins de la mateixa empresa.
Plena ocupació al Tecnoparc i el CEPID
Des del govern municipal, tant l'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, com el regidor de Promoció Econòmica, Marc Arza, han volgut posar l'anunci d'avui com l'exemple de la feina feta a Redessa. «És una gran notícia, la millor notícia que podem donar en molt de temps», ha sentenciat l'alcalde. Ha recordat que, amb aquesta incorporació se supera el 90 % d'ocupació al CEPID.
Segons ha repassat Marc Arza, l'any 2011 aquest mateix edifici només comptava amb un 10 % d'ocupació. Una evolució positiva també l'ha viscut l'edifici Tecnoparc, que durant el mateix període ha passat del 30 % al 97 %. Redessa 1, al Camí de Valls, ha crescut de la mitja ocupació fa tres anys a l'ocupació plena aquest 2019. Arza ha volgut posar aquesta arribada com l'exemple de la feina que es fa i que sovint no produeix resultats a curt termini. El regidor ha recordat que «fa quatre o cinc anys vam signar un acord d'allò que en vam dir la Taula de Promoció del Tecnoparc entre la Cambra de Comerç, la URV i l'Ajuntament; d'aquella feina ha sortit això d'avui».
El bagatge de Redessa
El 'call center' arrencarà amb 150 persones a la plantilla, «però el centre està dimensionat per acollir-ne 200, i el normal és que si això va bé, que hi anirà, aquí hi acabin treballant 300 o 400 persones, que és la dimensió mitjana dels seus llocs de treball». L'alcalde ha volgut agrair aquesta arribada a la feina feta pel regidor Marc Arza al capdavant de l'equip de Redessa.
Arza ha volgut repartir els agraïments entre tot l'equip, però ningú amaga que, després d'haver confirmat que no repetirà a la llista electoral de Junts per Reus, aquest anunci suposa, en certa manera, un agradable comiat pel regidor de Promoció Econòmica i d'Urbanisme de l'Ajuntament de Reus. «Redessa i l'Ajuntament treballen ja per fer el nou CEPID aquí al darrere, tenim terrenys municipals», ha recordat Arza.
El nou edifici del Tecnoparc
El regidor reusenc fa referència al nou edifici que es vol construir al Tecnoparc, del qual TarragonaDigital va informar el mes de setembre passat, i que ha de donar sortida a la demanda d'espai que, ara mateix, no es pot cobrir. «El projecte que treballem no és que l'Ajuntament faci un nou edifici, sinó que l'Ajuntament treballi amb un privat perquè el faci», aclareix Marc Arza.
«El que ara estem treballant són fórmules de construcció diverses perquè el que necessitem és que s'ajusti el cost al retorn que l'edifici pot donar», matisa. El cas és que tant l'Ajuntament com l'empresa que l'acabi construint volen ajustar el cost de l'edifici al que se'n pugui cobrar després de lloguer a les empreses que s'hi instal·lin. Per tot plegat, des del govern consideren que «anem bé, hem fet avenços importants, i ho deixem tot enllestit perquè el pròxim regidor o regidora ho pugui explicar la tardor vinent».