Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una clienta amb mascereta sent atesa en una perruqueria

Unes 15.000 perruqueries estan en risc de tancament per l'impacte de la crisi del coronavirus

Així ho assegura Stanpa, patronal del sector de la perfumeria i la cosmètica

Imatge d'una clienta amb mascereta sent atesa en una perruqueria
La 'nova normalitat' de les perruqueries suposa l'ús de mascareta i proteccions. | EFE

Uns 15.000 salons de perruqueria d'arreu d'Espanya es troben en risc de tancament per l'impacte de la crisi sanitària de la Covid-19, segons ha assenyalat la patronal de perfumeria i cosmètica Stanpa, que ha precisat que cada setmana de tancament ha suposat unes pèrdues de 78,8 milions d'euros per al sector.

Cal recordar que la pandèmia del coronavirus va obligar a aturar l'activitat del sector durant dos mesos. En aquest context, segons Stanpa, cal tenir en compte que abans de la pandèmia, un 30% de les perruqueries no era rendible, sent un negoci d'autoocupació i de pura subsistència.

En aquest sentit, la patronal Stanpa assegura que la consecució d'un règim d'IVA reduït, com el que contempla el marc europeu, seria «crucial» per tal de garantir la sostenibilitat del sector. El sector ocupa a més de 150.000 persones de manera directa i suposa una contribució «significativa» al Producte Interior Brut (PIB).

La 'nova normalitat' de les perruqueries

Malgrat les restriccions, la incorporació de les mesures de seguretat i higiene ha estat assumida per tot el sector de «manera impecable», tot i el sobreesforç econòmic que suposen, ja que, entre altres qüestions, requereixen l'adquisició dels materials per a garantir el servei.

Això ha suposat, segons Stanpa, una «gran dificultat» per al 56% dels salons, perquè la reobertura exigia una inversió extra i prendre la difícil decisió de repercutir-la o no en els clients. Una altra de les mesures que ha costat adoptar per a més de la meitat dels establiments ha estat destinar un únic estilista per client i servei, ja que limita el rendiment del negoci que es basa en mà d'obra intensiva i on el temps és determinant.

Un altre «gran repte» per al 40% dels salons de perruqueria és el manteniment de la distància amb els clients, mentre que, per contra, la cita prèvia va ser assumida sense dificultat, perquè es tracta d'un procés natural i generalitzat en la majoria dels establiments del sector.