Foto d'un llamp a València.

Empitjoren les alertes per fortes tempestes aquest divendres

Les precipitacions poden ser localment intenses i les més importants seran a la tarda, que acabaran arribant a la costa.

ACTUALITZACIÓ: 17/8/18 | 10.30h

La situació meteorològica per aquest divendres s'embolicarà de valent amb el pas de les hores. La tongada de ruixats i tempestes  que esperem a partir d'aquest migdia però sobretot a la tarda i vespre fins a la costa pot donar molt de sí, i Protecció Civil ja ha activat l'alerta del pla Inuncat  per possibles inundacions a l'interior i a la zona de Tarragona. De fet, i davant la previsió de forts aiguats, el  Servei Meteorològic de Catalunya (SMC)  ha ampliat les alertes per fortes pluges a més comarques. 

El que més destaca és  l'alerta taronja que, si bé ahir només afectava dues comarques, avui sestén per moltes més, sobretot a la zona del Camp de Tarragona. El Baix Camp, el Tarragonès, l'Alt Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà, l'Anoia, el Bages, el Moianès i Osona són les comarques en alerta taronja. 

Pel que fa a l'alerta groga, s'estén  per la resta de comarques de Barcelona i Girona, excepte l'Alt Empordà on hi bufarà la tramuntana, el Priorat, la Ribera d'Ebre, el Segrià, les Garrigues, el Pla d'Urgell, l'Urgell, la Segarra la Noguera i el Solsonès.

Les tempestes poden ser molt fortes  en algunes ocasions i anar acompanyades de calamarsa, fortes ràfegues de vent i molt aparat elèctric. Després de recórrer gran part del Pirineu i interior, les tempestes arribaran a la costa sobretot a la tarda i vespre, per on acabaran marxant deixant alguns aiguats al litoral i prelitoral de Barcelona i a la Costa Daurada. Tot i així, en aquestes zones ja poden caure xàfecs en qualsevol moment del dia. Alguns dels xàfecs poden deixar més de 40 litres per metre quadrat, tot i que Protecció Civil alerta d'acomulacions puntuals de fins a 100 litres. 

Un cop passi aquesta tongada de ruixats i tempestes, les temperatures baixaran de valent  amb un ambient que, la propera nit i demà dissabte, serà més fresc amb calor atípicament moderada per l'època. Demà encara quedaran  restes d'alguns núvols i ruixats al nord-est, però el sol s'anirà imposant i diumenge tindrem un dia radiant i amb més calor. 

NOTÍCIA: 16/8/18 | 17.30h

Després d’un dijous amb clares mostres d’inestabilitat, el temps es complica de valent aquest divendres. En general, tindrem un dia molt variable amb molts intervals de núvols, que a punts del nord, especialment al Pirineu, poden deixar el cel cobert durant bona part del dia. Els ruixats i les tempestes arribaran a gran part del país. 

Aquesta nit pot caure algunxàfec a les comarques de Tarragona, i al matí s’escaparan alguns xàfecs dispersos a punts de muntanya, interior i inclús Costa Daurada. Serà a partir de migdia, tarda i vespre quan les tempestes guanyaran terreny i afectaran moltes comarques.

Al principi, cauran al Pirineu, interior de la meitat nord, i comarques de Girona, però amb el pas de les hores acabaran afectant més punts i al vespre arribaran també al litoral i prelitoral de Barcelona, podent afectar també la Costa Daurada. Localment seran fortes i aniran acompanyades de calamarsa, així que haurem d’estar pendents d’alguns aiguats.

 

 

Alerta per fortes tempestes

Davant d’aquesta situació d’inestabilitat provocada per l’arribada d’un embossament d’aire fred en alçada que obrirà la porta a un ambient més fresc, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat avisos  per fortes tempestes a diverses comarques aquest divendres.

En concret, les alertes es concentren a totes les comarques de Barcelona i de Girona, excepte l’Alt Empordà A més, l’avís és de color taronja a Osona i la Selva. També hi ha avisos a totes les comarques del nord de la demarcació de Tarragona, incloent el Tarragonès, així com al Solsonès i a la Segarra. 

Temperatures avall i vent

Pel que fa a les temperatures, quedaran un pèl més baixes arreu. Encara farà xafogor a la costa amb nit de mal dormir en alguns trams, però la mínima es donarà al final del dia en  alguns punts, quan els termòmetres baixaran de valent. Entre divendres al vespre i dissabte l’ambient serà poc estiuenc amb valors per sota dels habituals. 

Pel que fa al vent, la tramuntana ja bufarà al nord de l’Empordà al matí, i s’incrementarà al llarg del dia amb ràfegues fortes. El mestral també bufarà al matí a les Terres de l’Ebre i al sud del Camp de Tarragona fins a migdia.

Cap de setmana molt més tranquil

De cara a la previsió del cap de setmana, dissabte encara quedaran de matinada restes de xàfecs a punts del litoral i prelitoral de Barcelona i nord de Tarragona, però la tendència serà que el sol s’imposi a gran part del país, tot i les restes d’alguns intervals de núvols. Diumenge sembla que tindrem un dia radiant. 

Pel que fa a les temperatures, baixaran clarament dissabte amb un ambient poc estiuenc i una calor moderada, amb vent als dos extrems del país. Diumenge remuntaran els termòmetres a l’espera d’un temps plenament estiuenc la propera setmana.