ÚLTIMA HORA

🚄 Una avaria entre Sants i Plaça Catalunya provoca retards a les línies R1, R3 i R4

Descobreix les 20 catedrals més colossals del planeta

T'expliquem quins són els edificis religiosos existents amb unes dimensions més importants

Catedrales imponentes que debes visitar una vez en la vida.
Al món hi ha diverses catedrals que són totalment imponents | Kasper Rasmussen

Per tota la geografia mundial, entre els grans reclams turístics hi ha les catedrals més colossals del planeta, que hem recopilat tot seguit: des dels edificis religiosos romànics i gòtics de dimensions més importants fins als temples d'altres estils, com ara el barroc o el renaixentista, insígnies també d'altres cultes com ara el cristianisme ortodox i l'anglicanisme. A continuació, farem un viatge per tot el planeta per tal de mostrar les catedrals que destaquen per tenir unes mides més impressionants.

CONTINGUT DE L'ARTICLE

1. Les catedrals d'estil gòtic més colossals que existeixen

2. Les catedrals d'estil romànic més grans del planeta

3. Altres catedrals del món de grans dimensions 

Les catedrals d'estil gòtic més colossals que existeixen

L'estil gòtic destaca especialment per comptar amb una gran voluntat de lluminositat i majestuositat perquè, tal com afirma 'Carácter Urbano', servia per tal de vehicular l'ostentació de les classes urbanes que acabaven d'aparèixer. Per això, no resulta gens estrany que dins de les catedrals més colossals de tot el planeta n'hi hagi moltes d'estil gòtic.

1. Il Duomo di Milano, a Milà

Duomo di Milano.
La catedral gòtica de Milà es troba entre les més grans del planeta | Benjamin Voros

Il Duomo di Milano, a la ciutat italiana de Milà, és tot un referent de l'estil gòtic i es considera un dels temples religiosos més colossals del planeta: consta d'una superfície d'11.000 metres quadrats, així com d'una agulla principal que té una alçada de 135 metres. Les seves obres de construcció van començar durant el segle XIV, tot i que va trigar molt a acabar-se i, entre altres personalitats, van contribuir al seu disseny icones del món italià com ara Leonardo da Vinci.

Els visitants que hi arriben queden sorpresos per la majestuositat de la seva principal façana, que és de marbre blanc i té una forma triangular ascendent. En aquesta mateixa façana hi podem veure un total de deu agulles que cada vegada són més grans i en què s'hi troben escultures molt valuoses a nivell artístic. Igualment, és interessant remarcar que disposa de grans finestrals d'estil gòtic que destaquen especialment.

2. La catedral de Notre Dame, a París

Notre Dame.
Imatge hivernal de Notre Dame, abans que el recent incendi n'esfondrés l'agulla central | Robin Benzrihem

Aquests dies, arran de l'incendi que s'hi ha produït, la catedral de Notre Dame de París ha aparegut a tots els mitjans de comunicació, perquè hi havia una gran preocupació arran de la possible devastació del temple, tot un símbol de l'estil gòtic i un gran referent per a l'arquitectura religiosa del continent europeu. Amb la seva mítica novel·la del romanticisme francès, Victor Hugo encara li va conferir més popularitat i, a banda de constituir tota una icona del patrimoni francès de l'edat mitjana, és un dels monuments més visitats de França i del món sencer.

La popular catedral, de fet, exemplifica a la perfecció la transició entre l'estil romànic i el gòtic, amb una superfície de 5.500 metres quadrats i la seva agulla més alta, desapareguda fa pocs dies, que tenia una alçada de 96 metres. La seva façana, que sortosament no s'ha esfondrat, permet observar la robustesa i la contundència de l'art romànic, tot i que la decoració, els arcs i la resta de l'edifici exemplifiquen a la perfecció el gòtic primerenc.

L'estil gòtic es pot percebre de manera més notable als arcbotants de l'exterior, que estan decorats amb les característiques gàrgoles, i també a dins del temple, que consta de gran lluminositat i espai.

3. La catedral de Sant Esteve, a Viena

Catedral de San Esteban.
La catedral vienesa de Sant Esteve és una de les joies d'Àustria | Pixabay

La silueta d'aquesta catedral situada a Viena i coneguda popularment amb el nom d'Stephansdom es caracteritza sobretot per una torre molt esvelta que arriba fins als 68 metres d'alçada i que té un capitell coronat per una figura d'una àliga, amb una estètica gòtica ben clara. Per això, aquesta part de l'edifici rep el nom de Torre de l'Àliga.

Durant el segle XII es va iniciar la construcció de l'edifici, tot i que se n'han fet renovacions en diferents ocasions, com ara la de la torre. La seva història té una relació molt estreta amb el gran músic Wolfgang Amadeus Mozart, perquè el van nomenar director musical de la catedral i, per honrar-lo, s'hi va col·locar una placa que du el seu nom.

L'aspecte que mostra el temple des de fora, amb unes agulles altes, uns vitralls molt singulars, uns contraforts voladors i uns arcs ben punxeguts fan que tingui un marcat aspecte del gòtic medieval.

4. La catedral de Sant Guiu, a Praga

Catedral de San Vito.
La catedral de Sant Guiu és tot un símbol per a la República Txeca | Pixabay

La catedral de Sant Guiu de la capital de la República Txeca és tot un símbol del gòtic del centre d'Europa i, a banda de constituir un reclam turístic, és un dels temples religiosos més grans del planeta. Es va erigir durant el segle XIV, i té un valor arquitectònic que no es pot separar del Castell de Praga, un altre edifici de l'època medieval que es troba en un diàleg constant amb el temple religiós.

El seu contingut històric i també el gran valor artístic que té l'han convertit en tot un emblema de la ciutat i del país perquè, entre altres, conté el Panteó Reial, amb la tomba d'una quinzena de monarques, i la tomba de Sant Joan Nepomucè, que és el patró de la regió de Bohèmia.

Les dimensions de la catedral són espectaculars: la seva impressionant longitud arriba als 104 metres, i en sobresurten les dues torres amb una alçada de 80 metres.

5. La catedral d'Anvers, a Bèlgica

Exterior de la catedral de Amberes.
La catedral d'Anvers, vista des de fora | Public Domains Pictures

La catedral de la ciutat flamenca d'Anvers és una de les més grans del planeta, gràcies als 123 metres del seu campanar, decorat amb un rellotge daurat ben vistós. La van començar a construir l'any 1352 al damunt d'una església romànica que hi havia al mateix indret, i la seva construcció va durar gairebé 200 anys. El 1521, va consagrar-se al catolicisme com a dedicació a la Verge Maria.

El temple, erigit seguint els cànons del gòtic brabantí, no només gaudeix d'una vistositat arquitectònica molt notable: a més, a l'interior s'hi amaguen joies artístiques d'un gran valor, com ara els vitralls de la nau principal o diversos quadres del conegut artista Peter Paul Rubens. 

Ha passat per diverses etapes de remodelació perquè l'estructura tendeix a deteriorar-se, i aquests processos han fet possible el descobriment de diversos frescos que no havien sortit a la llum.

6. El Kölner Dom, a Colònia

Kölner Dom.
La catedral de Colònia ha estat la més alta del planeta durant molts anys | Lucas Carl

Durant diversos segles, la catedral gòtica de la metròpoli alemanya de Colònia, que es va començar a construir l'any 1248, va ser l'edifici més alt del planeta, amb les seves dues torrasses simètriques de 157 metres d'alçada, fins que l'any 1884 li va arrabassar aquest privilegi el monument a Washington. 

Dedicada a Sant Pere, constitueix el monument que més visites rep de tota Alemanya i, a banda de la decoració atapeïda de les façanes, els capitells punxeguts que hi ha a les seves dues torres li confereixen el clàssic aspecte del gòtic medieval d'orientació germànica.

Va patir molts desperfectes al llarg de la Segona Guerra Mundial, i es reforma de manera continuada, sobretot perquè la pedra medieval amb la qual es va construir es torna negra a mesura que passen els anys, cosa que encara li dona un toc més singular.

7. La catedral de Santa María de la Sede, a Sevilla

Catedral de Santa María, en Sevilla.
La catedral sevillana destaca per la seva grandària | Henrique Ferreira

Barcelona, Burgos, Lleó, València… El territori espanyol està farcit de meravelles gòtiques, però l'edifici religiós d'aquest estil que més sobresurt és, sense cap mena de dubte, la catedral de Santa María de la Sede, situada a Sevilla. El seu punt més elevat està coronat per la torre de La Giralda, amb 97 metres d'alçada, i consta d'un total d'11.520 metres quadrats de superfície.

Al llarg dels diferents segles d'història del temple, s'hi han anat incorporant elements d'estils nous, com ara del Renaixement o també del barroc. Ara bé, originàriament es va projectar com un temple gòtic de grans dimensions, cosa que es veu clarament a l'interior, a través de les seves grans naus. L'any 1403 es va començar a construir, i el temple gòtic s'havia donat per acabat l'any 1519.

Les catedrals d'estil romànic més grans del planeta

Si les comparem amb les catedrals d'estil gòtic, barroc o renaixentista, les romàniques no destaquen en general per la seva grandària a nivell de capacitat o per l'alçada. Ara bé, d'entre totes les catedrals romàniques que hi ha al món, hem recollit les més colossals.

8. La catedral de Santa Maria Maior, a Lisboa

Interior de Santa Maria Maior.
L'interior d'aquesta catedral portuguesa és espectacular | Antonio Amén

Una de les catedrals d'estil romànic més espectaculars del planeta està situada a la capital portuguesa. Santa Maria Maior, del segle XII, és l'edifici religiós més antic de tota Lisboa, i fins a l'actualitat ha pogut resistir a terratrèmols i modificacions diverses.

La seva estètica és marcadament romànica, sobretot gràcies a l'estructura robusta que té, que es troba presidida per la seva façana, flanquejada amb dues torres ben amples que tenen un punt elevat que arriba als 18 metres d'alçada. De fet, el seu aspecte ens podria fer pensar en un antic castell de l'època medieval. Igualment, el seu deambulatori destaca per reminiscències gòtiques, i té algunes altres seccions on es poden veure algunes influències de l'estil mudèjar àrab.

9. La catedral de Sant Pere, a Angulema

San Pedro, en Angulema.
La catedral de Sant Pere es troba situada a la ciutat francesa d'Angulema | Jack Ma

La catedral de Sant Pere d'Angulema és un dels tresors més preuats del romànic. Es va començar a construir durant el segle XII al damunt d'un antic santuari que hi havia, però durant els segles posteriors ha passat per diversos processos de reforma, cosa que li ha fet modificar l'aspecte que tenia inicialment.

Sigui com sigui, encara és tot un referent de l'estil romànic francès, sobretot gràcies a diverses de les meravelles monumentals de què consta, com ara la façana —on s'hi veuen representats tant el judici final com l'ascensió— o els dos pinacles simètrics i laterals, que li confereixen un aspecte medieval. 

Al principi, hi descansaven els ossos del bisbe Girard II, que va fundar el temple. Després que fos excomunicat, però, es van exhumar aquestes restes i les van treure fora del temple. Això no obstant, l'any 2005 el bisbe de la ciutat va permetre que els ossos tornessin a ser dipositats al cor de l'edifici.

10. La catedral de Crist i la Verge Maria, a Durham

Cristo y la Virgen María, en Durham.
La catedral de Durham és un temple religiós icònic del nord d'Anglaterra | Mick306

Aquest temple religiós ha aparegut en diverses escenes de les pel·lícules de Harry Potter, perquè consta d'una estructura que connecta amb l'estil arquitectònic medieval de la zona i es considera que és un dels paradigmes de l'estil normand més acabats que hi ha. La seva construcció es va començar a dur a terme a partir del segle X i va acabar-se durant el segle XV, i el punt més alt que té és una torre on s'arriba després de pujar 325 graons i que fa 66 metres d'alt.

El temple no només està consagrat a la Verge Maria i a Crist, sinó que també ret homenatge a Cuthbert de Lindisfarne, un sant del segle VII molt rellevant per al territori. La catedral, a més, constitueix un dels centres de culte més importants de l'anglicanisme i també consta de diverses relíquies, com ara els ossos de Beda el Venerable o bé el cap d'Osvald de Northúmbria.

11. La catedral de Santa Maria Assumpta, a Pisa

Interior de Santa Maria Assunta.
Vista de l'interior de la catedral italiana de Santa Maria Assumpta | Gianni Careddu

Aquest edifici religiós catòlic romànic data del segle XI i s'erigeix al damunt d'un terra de marbre al bell mig de la Piazza dei Miracoli, a la ciutat italiana de Pisa. El temple gaudeix d'una gran riquesa a nivell arquitectònic, i cal remarcar que comprèn els estils islàmic i bizantí.

L'interior del temple s'assembla molt als espais grans que hi ha a les mesquites, però també comprèn una lògia indiscutible d'inspiració bizantina. A fora, destaca el predomini de mosaics, marbres de colors i elements de bronze que es reparteixen per tota la superfície monumental, de la qual també podem remarcar la rellevància de la façana, d'estil marcadament pisà.

12. La catedral de Santa Maria, a Girona

Santa Maria de Girona.
La catedral gironina de Santa Maria és una de les més grans que hi ha d'estil romànic al continent europeu | Mat Reding

Situada a Girona, la catedral de Santa Maria s'emmarca dins de les catedrals romàniques més grans del continent europeu. És molt particular per l'estètica medieval singular que té, que ha sabut aprofitar la popular sèrie 'Joc de Trons' per tal de rodar-hi diverses de les seves escenes.

El seu atractiu visual més remarcable són les escalinates, d'una longitud considerable, que acaben culminant a la seva façana principal, d'estil barroc-classicista i del segle XVII. Ara bé, la construcció de l'edifici va començar durant el segle XIV i la seva nau principal consta d'una inspiració gòtica molt marcada, amb un total de 76 metres de longitud flanquejats pel pòrtic gòtic de Sant Miquel i també pel pòrtic dels apòstols.

Entre els diferents tresors que guarda, destaquen l'àngel situat a la part més alta de l'edifici, a una altura de 69 metres, i el Tapís de la Creació, que constitueix un clar paradigma de l'estil romànic medieval. 

Altres catedrals del món de grans dimensions

A banda d'aquests temples religiosos gòtics i romans que acabem de veure, al món també existeixen altres esglésies catòliques gegantines, essencialment renaixentistes i barroques, com ara catedrals anglicanes o esglésies ortodoxes.

13. La catedral de Nostra Senyora de Licheń, a Polònia

Nuestra Señora de Lichén.
Construïda entre 1994 i 2004, aquesta catedral va rebre la benedicció de Joan Pau II | Diego Delso

Si observem aquest temple des d'una perspectiva frontal, podrem contemplar unes dimensions espectaculars: els fonaments de l'edifici s'estructuren al llarg d'un total de 120 metres de llargada, i consten d'un sostre que podria considerar-se força baix. A un dels extrems d'aquesta base, s'hi pot trobar una torre molt alta, que fa 141 metres d'alçada, i al bell mig del temple hi ha una cúpula que s'acosta als 100 metres.

Aquesta gran catedral va ser erigida entre l'any 1994 i 2004, i el 1999 va poder gaudir de la benedicció de Joan Pau II. A Polònia constitueix un dels indrets més emblemàtics per a la peregrinació i, a banda de disposar d'una singularitat arquitectònica molt destacada, disposa d'una icona de la Verge dels Dolors que ha fonamentat diverses llegendes que parlen d'aparicions de la Verge Maria.

14. La basílica de Sant Pere, a la Ciutat del Vaticà

Basílica de San Pedro.
La basílica de Sant Pere és un dels temples catòlics més rellevants | Irena Carpaccio

Aquest edifici religiós, a banda de ser un dels més rellevants del planeta perquè és l'epicentre del culte catòlic a nivell mundial, consta d'una mida impressionant: una cúpula que fa 136 metres d'alçada i personalitza l'horitzó de la ciutat de Roma, i una superfície que consta d'un total de 23.000 metres quadrats.

Durant el segle VI es va posar en marxa la seva construcció, al damunt d'una antiga necròpolis romana on descansaven, entre altres, les restes de Sant Pere, l'apòstol al qual es va dedicar la catedral. Milers de persones la visiten diàriament, per tal de poder gaudir de la gran riquesa artística i arquitectònica de l'edifici: entre altres elements, hi destaquen la Capella Sixtina, la Pietat de Miquel Àngel i les tombes papals.

Malgrat que la seva construcció va durar uns quants segles, s'ha de remarcar que tot el conjunt monumental disposa d'harmonia i està considerat una combinació d'estil barroc i renaixentista.

15. La catedral Saint John the Divine, a Nova York

San Juan el Divino, en Nueva York.
Saint John the Divine és l'edifici religiós més imponent de Nova York | Kripacs

Es tracta de la catedral anglicana més colossal del planeta: amb gairebé 12.000 metres quadrats de superfície i 70 metres d'alçada, únicament podria competir-hi la catedral de la ciutat de Liverpool. 

Coneguda també amb el nom d'església de Sant Joan «El Teòleg», es va dissenyar l'any 1888 i la van començar a erigir quatre anys després, el 1892. Les seves obres de construcció, però, han patit interrupcions continuades i l'edifici ha evolucionat amb disparitats a nivell arquitectònic, cosa que ha fet que popularment també rebi el nom de «Sant Joan la Inacabada». En conjunt, s'ha afirmat que consta d'una barreja d'estil neobizantí i neoromànic, amb alguns tocs neogòtics. 

16. La catedral de Santa Maria del Fiore, a Florència

Santa Maria de Fiore.
Santa Maria del Fiore és una espectacular catedral d'estil renaixentista | Kai Pilger

La basílica de Santa Maria del Fiore sobresurt per damunt de les teulades harmonioses de Florència i adopta una imatge d'allò més majestuosa i imponent. Consta d'una cúpula gegantina atribuïda al gran arquitecte Filippo Brunelleschi, que és una gran estructura que s'eleva a més de 100 metres d'alt i que fa 45 metres de diàmetre. No gaire lluny d'aquest punt hi ha el campanar, també molt imponent, amb una alçada de 84 metres.

Tant el campanar com la cúpula de l'edifici van a joc amb el baptisteri, que consta d'una forma d'hexàgon, i amb les portes de bronze. El conjunt sencer, que data del segle XIII, forma part del Patrimoni de la Humanitat i està considerat que és una joia arquitectònica del continent europeu.

Aquest temple religiós, de fet, està emmarcat dins de l'estil renaixentista tot i que consta de diverses parts, com en el cas de l'interior o la façana, en què es pot observar un clar predomini de l'estil italo-gòtic.

17. La catedral de Sant Basili, a Moscou

Catedral de San Basilio.
Situada a la plaça Roja de Moscou, la catedral de Sant Basili és tot un símbol de la ciutat | Nikita Karimov

La catedral ortodoxa de Sant Basili és molt coneguda per les cúpules de colors que té, amb una forma que recorda als bulbs. Situada al cor de la plaça Roja de la ciutat de Moscou, l'any 1990 va ser declarada Patrimoni de la Humanitat, igual que el Kremlin.

A mitjan segle XVI es va iniciar la història d'aquest temple: el tsar Ivan el Terrible va resoldre erigir un edifici de culte que serviria per retre homenatge a la conquesta de Kazan. Tot i que en un primer moment es va concebre com un conjunt de diverses capelles consagrades a més d'un sant, la cúpula que hi ha al mig de l'edifici —que és tot un exemple de l'estil arquitectònic bizantí— va acabar unificant el conjunt de l'espai. El punt més elevat del recinte té una alçada de 65 metres.

Hom explica que el tsar hauria deixat cec l'arquitecte encarregat de la construcció de l'edifici, per tal que no dugués a terme mai més una obra tan espectacular. Ara bé, únicament és una fabulació.

18. La catedral de Santa Sofia, a Istanbul

Santa Madre Sofía.
El temple religiós de Santa Sofia té una història molt especial | Public Domain Pictures

Aquest temple religiós, anomenat Hagia Sophia, és un dels més rellevants del planeta. En primer lloc va ser una basílica ortodoxa, més endavant es va transformar en mesquita islàmica i actualment és un museu. Situat a Istanbul, capital de Turquia, durant cinc segles va ser el lloc de culte més important de l'Islam i el centre religiós de tot l'imperi otomà.

Actualment, té una estructura que va començar a erigir-se l'any 532, amb una grandària espectacular: un total de més de 1.000 metres quadrats de recinte amb una cúpula al centre, de 30 metres de diàmetre, situada a gairebé 60 metres d'alçada i envoltada per quatre minarets ben esvelts que conformen la seva característica silueta.

Es considera que és tot un arquetip de l'arquitectura d'estil bizantí, i originàriament estava consagrada a la saviesa divina. Al llarg d'un mil·lenni, va ser la catedral amb unes dimensions més colossals de tot el planeta.

19. La catedral de Sant Sava, a Belgrad

San Sava, Belgrado.
La catedral de Sant Sava està ubicada a la ciutat de Belgrad | Aleksandr Petukhov

Sant Sava és un temple religiós situat a Belgrad, capital de Sèrbia, que té el privilegi de trobar-se dins del pòdium de les catedrals ortodoxes més voluminoses del planeta. Erigida a imatge i semblança de Santa Sofia, està consagrada a Sant Sava, que durant l'edat mitjana va ser una figura essencial per garantir la continuïtat de la religió ortodoxa a la zona dels Balcans.

La seva construcció, però, encara no s'ha acabat: tot i que les obres es van iniciar l'any 1935, la seva finalització s'ha hagut d'anar posposant a causa de la manca de finançament

Sigui com sigui, l'aspecte que presenta des de l'exterior la converteix en el tresor religiós més preuat de tots els Balcans: el marbre blanc predomina al temple, coronat per una imponent cúpula de 70 metres que consta d'una espectacular creu ortodoxa de quatre metres i de color daurat al capdamunt. Igualment, en destaca la seva impressionant cripta, que està decorada amb desenes de frescos daurats que ens ensenyen diverses escenes de la Bíblia. 

20. La catedral de Nossa Senhora Aparecida, al Brasil

Nossa Senhora Aparecida.
Nossa Senhora Aparecida és una catedral moderna i ben singular | Wikimedia Commons

Aquest temple religiós està construït seguint un estil arquitectònic molt singular, que costa comparar amb els altres existents, i podem afirmar que és força moderna: la seva construcció es va iniciar l'any 1955. Ara bé, les grans dimensions que té l'han situat dins d'aquest recull de les catedrals més colossals de tot el planeta.

La torre és el seu punt més elevat i, amb una altura de 100 metres, una cúpula central que fa 70 metres i unes naus que en fan 40, donen forma a un veritable gegant amb una superfície que fa un total de 18.000 metres quadrats i dins del qual hi poden cabre fins a 45.000 persones. Pertany a la metròpoli d'Aparecida, dins de l'estat brasiler de São Paulo, i ret homenatge a la patrona del país, Nostra Senyora d'Aparecida.

Referències bibliogràfiques

  • Simson, O. V. i Villaverde, F., 1980. La catedral gótica: los orígenes de la arquitectura gótica y el concepto medieval de orden.
  • Oursel, R. i Zodiaque, 1987. La arquitectura románica. Encuentro.
  • Asensio, G. R., 2010. La catedral guía mental y espiritual de la Europa Barroca Católica, Vol. 3. EDITUM.
  • Binns, J., 2010. Las iglesias cristianas ortodoxas, Vol. 297. Ediciones AKAL.

Comentaris

envia el comentari