Diversos cotxes un dia de pluja

Es confirmen les pluges a tot Catalunya dissabte amb alguns aiguats

On més plourà serà a la costa i al Pirineu i l’aigua pot esgarrar actes d’importants festes majors. Diumenge millorarà el temps

El temps es complica i de valent de cara a les properes jornades, coincidint amb actes d’importants festes majors a Catalunya, com ara la Mercè a Barcelona, Santa Tecla a Tarragona i la Misericòrdia a Reus. L’arribada d’un front atlàntic xocarà amb un embossament d’aire fred i això farà que tinguem pluges generals i alguns aiguats de cara a dissabte, especialment durant la primera meitat del dia. De moment, divendres mantindrem la mateixa situació de xàfecs de tarda i diumenge millorarà el temps. Tot plegat amb temperatures que baixaran arreu, però sense un descens espectacular. 

Pel que fa a les pluges de dissabte, ja a últimes hores de divendres i sobretot de matinada, arribaran precipitacions per Ponent i sud de Catalunya que podrien deixar algun primer patac d’aigua puntual i esgarrar actes de les festes a Tarragona i Reus, sobretot entre la mitjanit i el migdia de dissabte.

Amb el pas de les hores i fins al migdia, l’aigua arribarà a tot arreu, si bé on més pluja s’espera és a zones de la costa, on alguna tempesta pot ser forta, i al voltant del Pirineu. En conjunt, la majoria de registres es mouran entre els 5 i 15 l/m², però localment es poden superar els 20, 30 o 40 litres,  especialment a la costa gironina i nord de la de Barcelona. Molts actes de les festes majors es veuran afectats fins ben bé les primeres hores de la tarda.  Ja hi ha alertes activades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per pluges fortes.

El front passarà relativament de pressa, i durant la tarda els xàfecs es concentraran entre Barcelona i Girona, Pirineu i Prepirineu, localment encara amb forta intensitat. A la resta quedarà una tarda mig ennuvolada sense descartar algun ruixat amb una situació que millora, mentre que el vent del sud pot bufar amb ganes a la Costa Brava. La nit de dissabte a diumenge es presenta força tranquil·la en conjunt  i, per tant, les actuacions nocturnes als escenaris de les ciutats i pobles que celebren festes sembla que se salvaran.

Es confirma doncs el canvi de temps que portem anunciant fa dies, tot i que encara haurem de seguir amb atenció l’actualització dels models meteorològics pels canvis que puguin haver-hi en aquest sentit fins al darrer minut. 

Divendres d’espera i diumenge millora

De moment, i abans de les pluges de dissabte, de cara a divendres hi haurà pocs canvis al matí, mentre que a la tarda es repetiran els xàfecs i tempestes  dels últims dies, si bé seran menys extensos i es concentraran especialment al voltant del Pirineu, Prepirineu i els Ports. De fet, dijous s'han repetit aiguats puntuals a punts de muntanya i del nord amb fins a 43 l/m² a Prades (Baix Camp) o 20 l/m² a la Vall d'en Bas (Garrotxa). L’apropament del front farà que els intervals de núvols vagin a més amb el pas de les hores de Ponent a llevant i al final del dia quedi el cel força ennuvolat en conjunt. 

 

Un cop passin les pluges, de cara a diumenge tindrem una clara millora del temps, si bé quedarà un dia insegur. El sol i els núvols es combinaran arreu, però encara quedaran alguns ruixats  que, de cara a la tarda, cauran especialment al Pirineu, Prepirineu i zona dels Ports, potser també al nord-est. Tot plegat amb vent en algunes zones. Haurem de veure si s’acaba confirmant tot plegat, ja que dependrà per on marxi la borrasca i si passa ràpid com sembla inicialment.

Temperatures cap avall

Pel que fa a les temperatures, ja baixaran més divendres però cauran més avall dissabte, quan tindrem un dia força gris i plujós. Llavors, la majoria de termòmetres se situaran entre els 20º i 25º, si bé al Pirineu seran més baixes, deixant enrere la calor d’estiu dels últims dies.

Un ambient més de tardor a les portes de l’arribada d’aquesta estació, el dilluns 23 de setembre. No obstant, diumenge i dilluns remuntaran els termòmetres, a l’espera que la propera setmana pugin encara més.  

També et pot interessar...