A l'Hospital Sant Joan de Reus s'han detectat, durant el 2019, 22 nous casos de virus d'imunodeficiència humana —VIH, virus que pot causar la sida— a la seva àrea d'influència. Aquest dilluns, 2 de desembre, es duu a terme una prova ràpida de VIH a diferents farmàcies de la ciutat i a l'espai d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva, al CAP Sant Pere. En una de les línies d'actuació pel que fa a la seva prevenció, l'any passat es van repartir 6.300 xeringues en 19 farmàcies.
[predef]reus-144[/predef]
Aquestes dades s'han fet públiques en plena campanya de conscienciació sobre la sida en concret i les infeccions de transmissió sexual en general. Des de dimecres passat, el color vermell ha pres algunes estàtues i parets de la ciutat en el marc de la campanya titulada #ITSlacampanya. Des de la regidoria de Salut i Ciutadania es valora positivament «l'impacte que ha tingut a la ciutadania».
La campanya s'ha programat al voltant de l'1 de desembre, dia mundial de la lluita contra la sida, però es vol fer extensiva «a les infeccions de transmissió sexual (ITS) i l'hepatitis». Els plàstics vermells que ara cobreixen algunes estàtues de Reus es retiraran el dia 10 de desembre, quan acabi la campanya. Des del consistori es destaca la decisió de «proposar a un grup d'artistes que treballen l'art de carrer per realitzar una campanya artística de divulgació».
S'ha buscat l'impacte en el públic jove
En concret ha anat a càrrec de Gesart, col·lectiu d'artistes que no només ha cobert les estàtues de Reus de vermell, sinó que també ha pintat murals del mateix color, utilitzat com a símbol de la lluita contra la sida. A més, des de l'Ajuntament s'informa que «s'ha creat una plataforma de difusió mitjançant l'ús de les xarxes socials per tal d'arribar al màxim de públic possible, en especial als joves».
Per abordar precisament aquesta franja d'edat, «s’han realitzat 5 murals en espais públics urbans i 1 en una paret interior de l’Institut Tapiró». Pel que fa als que s'han pintat a la via pública, s’han prioritzat aquelles parets «que fossin de sortida i entrada als instituts per arribar al públic potencial jove».
Des del consistori s'apunta que «aquests murals s’han realitzat a manera de photocall per part del públic receptor, creant un teixit intergeneracional de contingut i de difusió a través de les xarxes socials». A banda dels murals i les estàtues, també s'ha pintat l'aigua de la plaça dels Dofins, al passeig de Mata, amb un tint del mateix color vermell que la resta de la campanya.