Les pluges seran torrencials durant les proepres hroes a molts punts

Pluges torrencials aquesta nit: arriba el plat fort d’un temporal excepcional

La situació més crítica s’espera durant aquesta nit i matinada a les comarques litorals, prelitorals, Catalunya Central i Girona

Plou sobre mullat a moltes localitats del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, on els aiguats han estat excepcionals i ja acumulen entre 100 i 200 l/m². En canvi les pluges torrencials que havíem anunciat a Barcelona i al Pirineu estan esquivant-nos. Tot i així, a l’Empordà també han vist forts patacs d’aigua aquesta tarda. La situació és molt complicada aquest vespre als dos extrems del territori català. Es tem el desbordament de forces rius a Tarragona i al llarg de la nit el temps empitjorarà clarament arreu.

Mapa de previsió per aquesta matinada de dimecres
Mapa de previsió per aquesta matinada de dimecres | Catalunya Méteo

Els ruixats persistents aniran a més aquesta nit. En general seran pluges fortes, però en alguns casos poden caure xàfecs torrencials on encara no hi ha pràcticament plogut. S’espera una escombrada d’aigua de sud-oest a nord-est, escampant-se per la costa de Barcelona i la Catalunya central i acabant de resseguir el nord de la geografia catalana dimecres a la matinada i a primera hora del matí, especialment Girona. Molts registres es mouran entre els 100 i 200 l/m²,  especialment allà on ja hi ha plogut al llarg del dimarts. Molta precaució, especialment si hem d'agafar el cotxe en zones de rius i rieres. Protecció Civil té activada l'alerta dels plans INUNCAT i VENTCAT i demana no conduir de nit si no és imprescindible.  Estem davant d'un  temporal de primera categoria  com feia temps que no teníem. 

Alertes de pluja fins dimecres al migdia

Imatge de la riera de l'Alforja de Cambrils baixant al límit aquest vespre
Imatge de la riera de l'Alforja de Cambrils baixant al límit aquest vespre | Tarragona Digital

Davant d'aquesta delicada situació i amb la previsió que la pitjor part del temporal ens afecti aquesta nit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes arreu per pluges molt fortes. Destaca l'alerta vermella a les comarques de Girona, nord-est de Barcelona i Terres de l'Ebre per acumulacions d'entre 100 i 200 l/m². També hi ha avisos per ventades i molt mala mar, així com per patacs d'aigua de més de 20 o 30 litres en tan sols mitja hora.

Mapa d'avisos per aiguats i acumulacions molt importants de pluja

Mapa d'avisos per aiguats i acumulacions molt importants de pluja | Meteocat

Un cop acabi de passar aquest tren de diluvis, a mig matí de dimecres, deixarà de ploure en general i s’obriran clarianes de sud a nord. Independentment, a les comarques de Girona i al Pirineu pot tornar a ploure puntualment. L’anticicló s’instal·larà el que queda de setmana.

Temperatures diürnes cap amunt

La resta de la setmana la temperatura es recuperarà i tornarem a gaudir d’un ambient agradable més propi d’octubre. Augmentarà el contrast tèrmic entre el matí i el migdia: els matins seran més freds que en passats dies i els migdies arribarem als 20 graus i els superarem amb més facilitat.

Després d’aquest breu però duríssim temporal, no es veu una nova tongada de pluja a mitjà termini, així que acabarem l’octubre amb un temps estable i suau.

També et pot interessar...