Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'un llamp a València.

Canvi brusc de temps aquest divendres i restes de xàfecs el cap de setmana

Les pluges afectaran tot Catalunya aquest divendres amb una baixada contundents de les temperatures. Dissabte encara hi haurà ruixats més dispersos i diumenge millora la situació

El temps canviarà de forma radical aquest divendres amb l’arribada d’una borrasca i un embossament d’aire fred. Les pluges s’estendran per tot Catalunya a partir de la matinada i plourà a totes les comarques al llarg de tota la jornada, tot i que no ho farà de la mateixa manera arreu. Les temperatures patiran un brusc descens sense calor enlloc i ambient fresc en general. Dissabte encara quedaran restes d’inestabilitat i diumenge millora la situació.

Ja a últimes hores de dijous poden caure els primers xàfecs a Ponent, interior de Tarragona i al Prepirineu, però no serà fins la matinada que les precipitacions arribaran amb més ganes, afectant al principi les comarques lleidatanes i tarragonines i estenent-se per tot Catalunya amb el pas de les hores. Divendres serà un dia gris i passat per aigua, amb tan sols algunes clarianes transitòries al sud. Haurem de tenir els paraigües i les jaquetes a la mà.

Les pluges més generals es donaran al matí i seran d’anar fent, sense descartar alguna tempesta local i forta. No obstant, serà a partir del migdia i durant la tarda quan apareixeran tempestes i xàfecs localment forts, amb algun aiguat i calamarsa o pedra a punts de l’interior, el prelitoral i punts de muntanya, sense descartar que alguna d’aquestes tamborinades arribi també a la costa. Independentment, els ruixats apareixeran a tot arreu durant tota la jornada. 

Segons els últims mapes, sembla que les precipitacions més importants caurien a punts de Lleida, Tarragona i de l’interior, però no es descarten quantitats més importants en altres zones del país. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat l’alerta groga per forts aiguats que deixin més de 20 l/m² en tan sols 30 minuts a les comarques de la Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Segrià, Garrigues, Urgell, Pla d’Urgell, Noguera, Pallars JussàAlta Ribagorça, Conca de Barberà i Alt i Baix Camp:   

 

En general, en tot el dia molts registres es mouran entre els 5 i 15 l/m², però localment es poden superar els 30 o 40 l/m², inclús els 50  en els punts on l’aigua descarregui amb més ganes. Pel que fa a la neu, la cota baixarà al Pirineu a causa del descens de temperatures i es situarà entorn els 2.300 a la tarda, tot i que caurà per sota de cara al vespre.

Clatellada de les temperatures

Si ens fixem en les temperatures, baixaran de forma acusada durant el dia. De matinada seran més altes per l’increment de la nuvolositat i farà poc fred, però les màximes patiran un descens molt brusc, especialment a l’interior, Ponent i Pirineu, on el descens pot arribar a ser de 10 o 11 graus, mentre que a la resta la baixada serà de l’ordre d’entre 4 i 7 graus.

Vindrem d’un dijous marcat per una calor que ha tocat sostre amb més de 25º a l’interior i prelitoral i valors al voltant dels 30º a Ponent i la vall de l’Ebre. Per exemple, si a Lleida dijous han rondat els 30º, divendres tan sols s’assoliran els 20º. Una clatellada tèrmica que es repetirà arreu, ja que moltes màximes es mouran entre els 15º i 19º, però en alguns llocs de l’interior es situaran per sota. Valors atípics per l'època.

El cap de setmana començarà mogut

Pel que fa al cap de setmana, la situació millorarà, però no farà ni molt menys net. Dissabte quedaran restes de xàfecs a qualsevol punt, de forma més irregular i dispersa, però amb clarianes generals. Sembla que al matí hi hauria una pausa, però a la tarda els ruixats i tempestes es repetiran a molts punts encara amb fresca. Diumenge la situació millorarà clarament amb més sol i ambient més agradable al migdia. Una situació que haurem d’anar seguint amb molta atenció.