Dimarts amb més xàfecs, núvols i ambient de ple hivern

L’arribada d’un nou front portarà ruixats dispersos a qualsevol punt a la tarda, però sobretot entre Lleida, Tarragona i el Pirineu. Les temperatures baixaran arreu amb menys vent

Aquest dimarts ens arriba un altre front atlàntic que serà més actiu en el conjunt de Catalunya. El que sobretot notarem és un increment dels núvols a tot arreu, però també cauran xàfecs dispersos a més punts que no pas els de dilluns al matí. De fet, els més probables s’esperen entre Tarragona, Lleida i Pirineu a la tarda, tot i que poden aparèixer a qualsevol punt. El vent anirà a la baixa, l’ambient serà de ple hivern amb més fred i la cota de neu es situarà entorn els 1.000 metres, per sota al Pirineu.

Els ruixats arribaran a partir del migdia i fins el vespre. Seran febles i dispersos en general i cauran sobretot a les comarques de Tarragona i Ponent, tot i que n’arribaran a més zones. Fora del Pirineu, pot nevar a uns 1.000 metres, localment per sota, tot i que a zones com les muntanyes de Tarragona o els Ports es mourà entorn els 1.200 metres.

Els xàfecs cauran a més punts aquest dimarts | Arxiu

 

En canvi, a la cara nord del Pirineu la nevada es reactivarà de nou  i la cota de neu anirà fluctuant. A primera i última hora del dia, la cota es situarà entorn els 700 metres, però al centre de la jornada pujarà a 1.200 metres de forma transitòria.

Les temperatures baixaran a tot arreu, sobretot per la presència de més núvols, i tindrem un dia de ple hivern amb màximes que, en general, es mouran entre els 8º i 13º, mentre que a la Catalunya Central no passaran dels 5º a 10º i al Pirineu entre 1º i 6º. De nit també farà fred, però les glaçades no seran intenses ni extenses.

Tot plegat després d’un dilluns marcat per les nevades testimonials del matí a punts de l’interior, sobretot propers al Prepirineu, i per la nova i intensa nevada a tot el Pirineu que ha deixat gruixos de més de 30 centímetres en alguns punts. Les ventades també han estat molt intenses i el temporal de vent ha deixat una ràfega màxima de 140 km/h i quasi 200 incidències.

La nevada està sent intensa a Setcases, al Ripollès | www.lavalldecamprodon.com

 

Es mantenen algunes alertes per vent i neu

Pel que fa al vent, encara es mantenen algunes alertes activades per part del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), tot i que ni de bon tros esperem les ventades de les últimes hores. De fet, només es deixarà sentir amb més ganes a les Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i zones del Pirineu. Avís groc per ràfegues de fins a 90 km/h de matinada al Baix Camp i Terres de l’Ebre i durant quasi tot el dia al Pirineu.

Mapa d'avisos per vent aquest dimarts
Mapa d'avisos per vent aquest dimarts | METEOCAT

 

Pel que fa la neu, encara hi ha alertes activades de matinada a la Vall d’Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça on, en tot l’episodi, es poden arribar a acumular més de 50 centímetres de neu nova.

A l’espera de més fronts i nova baixada de les temperatures divendres

De cara a la resta de la setmana, ens aniran creuant fronts que ens portaran nous xàfecs però sobretot més neu a la cara nord del Pirineu. Sembla que la matinada de dijous a divendres és quan més inestabilitat tindríem, moment a partir del qual arribaria una marcada baixada de les temperatures que tindria continuïtat el cap de setmana.