El govern d'Espanya va anunciar que la desescalada del confinament serà asimètrica en funció d'uns criteris establerts que indiquen el grau d'expansió de la Covid-19 en cada territori. Hi ha zones del nostre país en què la presència del virus és testimonial, per la qual cosa és lògic pensar que es començarà per aquests municipis i províncies menys afectades. «La desescalada, a més de gradual, ha de ser asimètrica (...) No avançarem tots a la mateixa velocitat, però sí que ho farem amb les mateixes regles», explicava el govern en un document amb els paràmetres que han de complir les comunitats autònomes per començar la desescalada.
[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]
El document publicat per l'executiu agrupa els criteris a tenir en compte en quatre grans grups: assistència sanitària, vigilància epidemiològica, identificació i contenció de fonts de contagi i mesures de protecció col·lectiva.
Alguns dels criteris que es tenen en compte a l'hora d'iniciar la sortida del confinament són l'augment de la capacitat hospitalària, l'increment dels tests PCR dels pacients, la creació de circuits separats per a malalts de Covid-19, la capacitat de traçar els contagis i la utilització generalitzada de màscares.
Pel que fa a la capacitat hospitalària, el govern espanyol està estudiant establir un llindar en l'ocupació hospitalària per malalts de Covid-19. D'aquesta manera, perquè una comunitat autònoma pogués iniciar la desescalada hauria de tenir una taxa d'hospitalització inferior al 30% i els pacients de coronavirus no haurien de representar més del 50% dels ingressats a l'UCI.
El percentatge d'ocupació de llits d'UCI i la possibilitat d'augmentar la seva capacitat en cas de rebrot és un dels factors més importants a tenir en compte, ja que l'aquí on resideixen els casos més greus i on la por al col·lapse sanitari es fa més latent.
Cantàbria, Canàries i Múrcia, les més ben posicionades
Si tenim en compte el criteri de l'ocupació de llits UCI, les comunitats en millor situació són Cantàbria (9,6%), Canàries (13,7%) i Múrcia (18,3%), segons publica 'El Confidencial'. Segons aquests paràmetres, molt lluny del llindar del 50%, aquestes tres serien les regions millor posicionades per iniciar la desescalada.
A l'altra cara de la moneda es troben les comunitats més afectades pel virus, encara que solament dos superarien el llindar marcat per Sanitat. Castella-la Manxa (58%) i Madrid (51%) estan per sobre del límit d'ocupació de llits UCI. Amb les xifres a 24 d'abril, el primer compta amb 202 pacients ingressats en aquestes unitats, mentre que la segona compta amb 892 malalts de Covid-19 a UCI.
Tot i que les xifres d'ingressats a cures intensives encara continuen sent molt elevades en algunes comunitats, cal recordar que la tendència decreixent en les últimes setmanes dóna lloc a l'esperança.