Imatge d'una platja

Les boires seran menys extenses i pujaran les temperatures l’últim diumenge de l’any

S’espera una jornada amb predomini del sol i bancs de boira menys duradors, l’ambient serà més suau al migdia i la tramuntana s’enfortirà a l’Alt Empordà on hi arribarien localment els 20º

El temps tranquil i monòton dels últims dies continuarà aquest últim diumenge de l'any, amb un tossut anticicló de 1036 hPa centrat a la Bretanya, fent de barrera i aturant el pas cap al sud de les pertorbacions atlàntiques i fredorades més importants. S’albiren pocs canvis durant la primera setmana del 2019, podran baixar les temperatures amb més decisió de cara a Reis.

Fins aleshores, el pesat anticicló impedeix les pluges al nostre territori i manté el temps de boires i fred intens a les fondalades de l’interior de Catalunya i el temps assolellat i suau al litoral i prelitoral, i al Pirineu.

També et pot interessar: El dia s’allarga a bon pas des d’aquest cap de setmana

Sol i boira

Un nou diumenge amb algunes boires, que poden ser gebradores, i molt sol a la resta
Un nou diumenge amb boires, que poden ser gebradores, i molt sol a la resta | Jaume Cusidó

 

El temps anticiclònic porta aquest diumenge sol a una gran part de Catalunya i durant més hores, ja que els bancs de boira s’aixecaran més fàcilment. Després d’una tarda assolellada i fresca aquest dissabte a les comarques centrals, tornaran a formar-se boires a la plana de Vic, a la vall del Llobregat i en alguns punts del nord-est.

Continuarà la boira pesada i persistent a la plana de Lleida per vuitè dia, i escolant-se per la vall de l’Ebre. Serà ploranera i com la matinada serà freda i negativa, anunciem que localment la boira serà gebradora, sobretot a Ponent i a la plana de Vic.

A la resta, si de bon matí hi ha boirines, al llarg del matí desapareixeran i l’ambient serà agradable amb un bon sol.

Temperatura determinada per si hi ha boira o no

Temperatures diürnes més suaus aquest diumenge, l'últim del 2018
Temperatures diürnes més suaus aquest diumenge, l'últim del 2018 | Jordi Rodoreda

 

La boira impedirà que pugin les temperatures en el sectors on domini, però en general serà un diumenge més agradable perquè no seran tan extenses. A primera hora tindrem valors similars, freds en general i amb glaçades moderades al Pirineu i febles a la resta de l’interior. Hi haurà inversió tèrmica.

A migdia, els valors es mouran entre els 12º i els 17º, però no allà on les boires siguin protagonista. En aquells casos, l'ambient serà de rigorós hivern, amb valors per sota dels 6 o 7º. 

Esperem que el vent de tramuntana s’enforteixi, amb cops forts al nord de l’Alt Empordà, i si es rescalfa al creuar el Pirineu, segurament a les poblacions al nord d’aquesta comarca, Garrotxa i al pla de l’Estany, localment es puguin arribar als 20º. També bufarà el mestral a les terres de l’Ebre entre fluix i moderat.

El temps per Cap d’Any

Dilluns de cap d’Any, les boires poden alçar-se a les comarques de Ponent i la temperatura diürna pujarà sensiblement a Lleida. A la resta, el mateix temps matinal i ambient molt agradable amb el sol del migdia. La nit tornarà a ser freda i humida.

Com escrivíem a anteriors línies, s’intueixen canvis amb més fred, pluges i nevades a partir de Reis, a veure si es compleix aquest regal i acaba aquesta situació tan avorrida.