Només 32 entitats ciutadanes de Tarragona es beneficien de les ajudes municipals

La Coordinadora d'Entitats de Tarragona reclama «facilitats burocràtiques» a l'administració per evitar «trencar» el teixit associatiu de la ciutat

Només 32 de les 52 entitats ciutadanes de Tarragona que s'havien presentat a la convocatòria de l'Ajuntament es beneficiaran de la subvenció municipal. Per tant, 20 agrupacions no rebran cap mena d'ajuda. La partida que el consistori tenia preparada era de 30.000 euros, però només en repartirà 26.383. L'Associació Cultual Sant Roc, que organitza les festes de Sant Roc a la Part Alta de la ciutat, és la que més quantitat ha rebut: 1.773,91 euros.

Tarragona és una ciutat on les entitats hi tenen un protagonisme fonamental. Sant Magí, Santa Tecla, Carnaval o la Setmana Santa són festivitats on el gruix d'actes organitzats arriba des de les associacions ciutadanes. Per tal de facilitar el desenvolupament d'aquests actes i l'execució del programari de cada entitat, l'Ajuntament obre anualment una  convocatòria destinada a les agrupacions ciutadanes. Aquesta convocatòria es va obrir el mes de març i ja té aprovat inicialment el resultat final, que no canviarà si no arriben al·legacions  de les entitats afectades. 

20 entitats tarragonines es queden sense l'ajuda de l'Ajuntament

Les subvencions que l'Ajuntament de Tarragona atorga a les entitats serveixen perquè puguin organitzar  actes relacionats amb el seu motiu fundacional. De les 52 agrupacions que es van presentar en aquesta convocatòria, només 32 han pogut aconseguir ajuda municipal. Aquestes, s'han repartit un pastís de 26.383 euros: una mitjana de 824 euros per associació

L'Associació Cultural Sant Roc és la que més diners ha rebut per part del consistori. Amb motiu de la celebració de les festes del barri, ubicat a la Part Alta de la ciutat, l'Ajuntament els ha atorgat 1.773,91 euros, que han servit, segons l'entitat, per costejar el pregó, els castells i la processó  de la festivitat que se celebra el mes d'agost. 

El rànquing d'entitats beneficiàries segueix amb l'Associació de Cardiopaties Congènites, que ha rebut 1.473 euros pel projecte «Fora les pors», i la  Imaginada Associació Cultural, que ha ingressat 1.292 euros per la desena edició de La Imaginada.  A l'altra cara de la moneda es troben entitats com La Muntanyeta, que no ha rebut ni un euro, així com les cases regionals d'Aragó, Galícia o Extremadura. La Banda Unió Musical de Tarragona, que compleix 25 anys aquest 2018, tampoc ha sortit beneficiada. 

La Coordinadora d'Entitats reclama «millores» perquè el teixit associatiu «no es debiliti més»

La Coordinadora d'Entitats de Tarragona (CET) reclama «millores» i «facilitats burocràtiques» a l'Ajuntament de Tarragona. Segons el president de la CET, Ángel Juárez, «gairebé el 80% dels tràmits que es van fer des de les associacions van patir algun problema burocràtic, per tant, això vol dir que alguna cosa està fallant»

Ja fa mesos que l'Ajuntament de Tarragona ha canviat el sistema per demanar subvencions i justificar, des de les entitats, en què es gastaran els diners. Segons Juárez, «això només ha suposat problemes». «Abans comptàvem amb ajuda des del consistori per fer tots aquests tràmits, però ara no hi ha ningú que ho faci», explicava el president de la CET, qui afegia que  «o tens algú especialitzat a la junta per fer-ho, o et quedes sense subvenció»

Escanejar factures, emplenar sol·licituds i fer arribar les dades de forma telemàtica són algunes de les novetats a les quals s'han d'enfrontar les entitats. «Ja no es pot portar en mà, tot s'ha de fer via Internet», apuntava Juárez.  Per tal de solucionar-ho, des de la CET reclamen un funcionari públic que s'encarregui d'ajudar les entitats o fons perquè la mateixa CET ho emprengui. «Volem facilitats perquè el teixit associatiu de Tarragona no es debiliti més», acabava reivindicant Juárez.