Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Primer pla d'una alumna de les PAU començant a fer l'examen de llengua castellana i literatura, al Campus Catalunya de la URV.

Arrenca la selectivitat per a 3.600 estudiants tarragonins després d'un batxillerat marcat per la Covid

La decisió del TSJC d'obligar a facilitar els exàmens en català, castellà i aranès ha aixecat polèmica les darreres hores

Un total de 3.592 estudiants de les comarques de Tarragona han començat a les 9.00 hores les Proves d'Accés a la Universitat  (PAU) d'aquest 2021. Aquest any hi ha hagut un descens d'alumnes a la demarcació, davant dels 3.749 alumnes del 2020.

Són una generació d'estudiants que van començar el curs amb normalitat el 2019 però al març del 2020 la pandèmia ho va canviar tot. Després del confinament, aquest curs han compaginat les classes en línia amb les presencials.

Igual que l'any passat, la Covid-19 ha obligat a prendre mesures extraordinàries. S'ha apicat el distanciament social d'un metre i mig entre els joves, l'obligació de dur la mascareta en tot moment o el gel hidroalcohòlic a les aules, que en aquesta ocasió s'han incrementat fins a les més de 300.

Pla general d'una aulta del Campus Catalunya de la URV el primer dia de les PAU
Una aulta del Campus Catalunya de la URV el primer dia de les PAU | ACN

Menys alumnes, però més aules

El nombre d'estudiants que enguany s'ha inscrit a les PAU a la demarcació és lleugerament inferior al del 2020. Així, de 3.749 s'ha passat a 3.592, segons dades facilitades per la URV. Tot i el descens, el coordinador de les PAU a la Universitat Rovira i Virgili  (URV), Antoni Garcia Español, ha explicat que la xifra continua estant unes 100 persones per sobre del que correspondria demogràficament.

Tot i això el nombre d'aules s'ha incrementat. La raó és que l'any passat les proves es van fer el juliol i això feia que els centres, tant universitats com instituts, estiguessin buits. Una situació que enguany no es produeix i que ha obligat a habilitar nous espais, com el Complex Educatiu de Tarragona o l'institut Jaume Huguet de Valls.

El primer examen, fàcil

La primera prova que han fet els estudiants ha estat la de llengua castellana i literatura. «M'ha anat millor del que m'esperava. Pensava que suspendria però crec que aprovaré», ha dit alleugerida Laia Sellarès. Amb tot, creu que on patirà més serà a història, una matèria allunyada de la carrera que vol fer, ADE o dret.

També s'esperava un examen més difícil Nerea Recasens, que vol fer llengües aplicades. «Em pensava que seria més difícil. Ha estat un any dur per la pandèmia, amb classes virtuals i confinaments», ha recordat.

Però tot i les dificultats que han hagut de superar fins ara, en la seva opinió el pitjor moment és ara, amb la selectivitat. «La paraula és devastació. És la setmana tràgica. Mai ens havíem enfrontat a una setmana tant dura perquè determina el teu futur. Mai havíem estat sotmesos a una pressió tan alta», ha assegurat.

Un dels aspectes que els podia preocupar era el de les mesures sanitàries a l'hora de fer les proves. Tot i haver de dur la mascareta constantment, els joves han afirmat que s'han sentit «segurs» a l'aula. En totes s'ha garantit el metre i mig de separació i, en algunes, tan sols s'hi han ubicat una desena de joves.

El TSJC obliga el Govern a facilitar els enunciats de la selectivitat en català, castellà i aranès

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obligava aquest dilluns el Govern a facilitar els enunciats dels exàmens de selectivitat en català, castellà i aranès. Ho feia tan sols un dia abans que comencin les proves.

El TSJC estimava així les mesures cautelars urgents demanades per l'Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya.

El jutjat considera que l'elecció de la llengua dels enunciats de l'examen «no pot venir determinada per l'administració». Per això estima que estiguin disponibles en les tres llengües cooficials i que s'ofereixi «de forma individual a l'alumne l'opció d'escollir-los en l'idioma oficial que estimi».