Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pintura mural de la Rosassa de Sant Pere

S'inaugura la 3a edició del MusART del Col·legi Maria Rosa Molas centrada en la Prioral de Sant Pere

L'escola reusenca s'omple d'art amb els treballs artístics dels alumnes que s'han centrat element patrimonial immoble de la ciutat de Reus, molt emblemàtic i representatiu del municipi

Pintura mural de la Rosassa de Sant Pere
La Rosassa de Sant Pere és un dels elements ornamentals més emblemàtics de la prioral | Laia Villalbí

El passat 3 de març es va inaugurar la tercera edició del projecte  MusART  al col·legi Maria Rosa Molas. La idea general d'aquest projecte artístic és la de convertir l'escola en un museu  i apropar el món artístic, les pràctiques de l'art contemporani i la cultura local a l'escola. Situant així alumnes amb una posició de productors culturals. Un projecte que neix amb la voluntat d'oferir a l'alumnat un aprenentatge competencial, cooperatiu i d'innovació metodològica. El treball es duu a terme al llarg de tot el curs escolar, on s'implica a tota l'escola des d'Educació Infantil, passant per Primària, l'ESO i Cicles Formatius de Grau Mitjà, fins a tot l'equip docent.

  

MusART és una proposta innovadora que permet treballar de manera interdisciplinària i transversal no només per la implicació de tots els cicles sinó pel fet que, a banda de Visual i Plàstica, també hi ha implicades les matèries de Català, Castellà, Anglès, Ciències Socials, Matemàtiques, Tecnologia i Informàtica.

inauguració del musART al col·legi Mare Molas
El projecte musART neix amb la voluntat d’oferir a l’alumnat del Col·legi Maria Rosa Molas de Reus un aprenentatge autèntic. | Laia Villalbí

Durant la presentació de l'exposició, la professora i coordinadora del projecte, Montse Trias, va remarcar que l'objectiu d'aquesta  tercera edició de MusART  «és la de consolidar aquest projecte, que fa valdre el món de l'art i converteix l'escola en museu». També va agrair la col·laboració amb el Museu de Reus, i el fet d'haver estat acceptats en el programa d'innovació pedagògica araART del Departament d'Ensenyament de la Generalitat. El fet de formar part del Programa els ha permès a establir col·laboracions amb l'Escola d'Art i Disseny de Reus. Aquesta col·laboració s'ha materialitzat en l'assessorament sobre l'ús de l'espai expositiu i l'arquitectura efímera.

La Prioral de Sant Pere de Reus com a tema principal de la 3a edició

L’exposició se centra en la  Prioral de Sant Pere.  L’edifici exemplifica magníficament l’arquitectura catalana del s. XVI i va ser obra de diferents mestres d’obra destacant Font, Benet Otger de Lió, Domènec Sarobé i Damià Pàmies. Es tracta d’un element patrimonial immoble de la ciutat de Reus, molt emblemàtic i representatiu del municipi que permet treballar diversos aspectes artístics des del punt de vista de l’art, de la història, de la societat i la cultura.

exposició de pintures del musART al col·legi mare molas
L’exposició d'aquest any se centra en la Prioral de Sant Pere i dona rellevància a la cultura local | Laia Villalbí

Cada cicle educatiu ha treballat diferents aspectes de la Prioral. Educació Infantil s’ha centrat en els elements decoratius com gàrgoles, capitells i relleus. Cicle Inicial ha treballat els vitralls tot reproduint els elements emblemàtics de la ciutat que s’hi poden veure: la rosa, les claus de Sant Pere i la tiara papal. L’element més característic de la Prioral és el campanar, és per això que el Cicle Mitjà s’ha centrat en l’escala de caragol que es troba en el seu interior i en les campanes, i el Cicle Superior ha fet una relectura del campanar a partir del dibuix i de la pintura.

dibuixos de la 3a edició del musArt al Mare Molas
Al musART s’hi exposen les produccions artístiques fetes per l’alumnat del centre des de la matèria de Visual i Plàstica | Laia Villalbí

A un edifici com la Prioral  hi pertany patrimoni moble important, el Retaule Major de Sant Pere n’és un bon exemple. Segon d’ESO l’ha treballat fent una revisió i comparativa amb el llenguatge dels còmics. Tercer d’ESO s’ha centrat en l’evolució de la ciutat de Reus en relació amb el campanar, treballant les cartografies contemporànies, a patir d'un treball conceptual en el qual la ciutat parteix des de la visió d'un mateix.. Quart d’ESO ha tractat la història de l'art i el dibuix al natural i ha dissenyat una instal·lació inspirada en els elements arquitectònics presents a la Prioral. I, finalment, CFGM ha dissenyat el material de difusió de l’exposició i el lloc web.

mapes exposats al musart del Mare Molas
Els mapes conceptuals exposats amb unes caixes de cartró simulen la disposició d'edificis | Cedida

 

Visites guiades per obrir l'art a la ciutat

Una proposta  innovadora com la de MusART  no es podia quedar tancada, l'art s'ha de compartir i això ha fet el col·legi Maria Rosa Molas. Ha obert el seu projecte artístic a la ciutat, a famílies, escoles, entitats. Per a tots aquells que ho vulguin visitar poden apuntar-se a la visita guiada al musART, a través d'aquest formulari. També es poden concretar visites fora dels horaris establerts posant-vos en contacte per correu electrònic info@mariarosamolas.org o trucant al telèfon 977 31 27 40.  La 3a edició del MusART es podrà visitar fins passat Setmana Santa.

dibuixos del musart al col·legi mare molas
La Prioral es tracta d’un element patrimonial immoble de la ciutat de Reus, molt emblemàtic i representatiu del municipi | Cedida