Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'una oficina del SEPE amb una altra d'un home vestit amb una maleta a un aeroport i una altra d'una mà amb molts bitllets de 50 euros

Els 4 casos en què pots cobrar l'atur, encara que deixis voluntàriament la feina

Coneix les excepcions per les quals sí que tindràs dret a cobrar la prestació per desocupació, tot i marxar de l'empresa

L'atur és una salvació per a molts aturats, però no tots poden cobrar-lo. Molts treballadors estan descontents amb la seva feina i tenen clar el perquè per deixar-la. Quan els ho plantegen, els motius per fer-ho solen ser buscar un salari millor, reduir l'estrès laboral o començar un projecte més motivador, o totes juntes.

Això sí, una vegada que es fa el pas de deixar la feina, has de saber que, amb caràcter general, si te'n vas forma voluntària, no pots cobrar l'atur. Encara que no passa sempre així.

4 supòsits en què cobraràs l'atur, encara que deixis tu la feina

Des del SEPE exposen que per poder cobrar aquesta prestació per desocupació, caldria que la baixa no fos voluntària. Però hi ha quatre excepcions a la norma per la qual sí que podries cobrar l'atur, encara que te'n vagis per tu mateix de l'empresa. Els supòsits en qüestió estan relacionats estretament amb el canvi en les condicions laborals o les males pràctiques de l'empresa.

Canvi en les condicions laborals

La Llei de l'Estatut dels Treballadors fixa que hi ha treballadors que tenen dret a cobrar l'atur, tot i haver abandonat de forma voluntària la feina. Es donaria el cas si les condicions laborals canvien substancialment i suposen un detriment de la dignitat del treballador.

Ens referim a canvis en la distribució del temps de feina. També en horaris, torns, salari o quan les funcions de l'empleat no s'adaptin als estudis o siguin menors al grup professional.

Mobilitat geogràfica

En el cas que es doni la circumstància d'una necessitat imperiosa de canviar de residència per part del treballador a causa dun canvi del centre de treball per decisió de l'empresa. Es podrà cobrar la prestació per desocupació sens dubte.

Retards en el pagament del salari

Si el treballador pateix retards continuats en el pagament del sou, ha d'estar molt atent, especialment si això passa durant sis mesos o més. En el cas que l'empresa degui diners a l'empleat, aquest serà un altre dels supòsits en què podrà demanar l''acomiadament' i, per tant, l'atur.

Incompliment greu de les obligacions de l'empresari

Si l'empresari incompleix les obligacions, el treballador té el dret de poder cobrar la prestació. Per exemple, també es podria aplicar en cas que l'empresari rebutgi readmetre el treballador després d'una sentència judicial que l'obligui a tornar a comptar amb ell. A més, has de saber que si pateixes assetjament laboral o ets víctima de violència de gènere, també tindries dret a atur.

Amb tot, en aquests casos, el SEPE considera que l'empleat ha hagut de marxar de l'empresa forçosament, encara que volia continuar-hi. Són situacions que acaben en extinció del contracte de treball, que sí que dona dret a cobrar atur.