Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un professional sanitari duent a terme un test d'antígens a una persona

Els 4 símptomes neurològics que poden tenir els nens que han passat el coronavirus

La revista 'The Lancet' recentment ha publicat un estudi sobre aquesta afectació

La irrupció de la pandèmia de la Covid-19 va ser absolutament inesperada per a tota la població del planeta i ha tingut conseqüències irreparables, amb milions de persones que han mort. També ho va ser per al món de la ciència i la investigació, que dia a dia, setmana a setmana, ha anat fent descobriments sobre les característiques del virus de covid-19 i les seqüeles que se'n poden derivar. No hi ha dubte, doncs, que el coronavirus ha suposat un canvi important per a la recerca i el desenvolupament en matèria sanitària a nivell mundial i ha saltat a la primera fila de la llista de prioritats.

Un virus cada dia més conegut per la ciència

Fruit d'aquesta priorització, hem pogut veure autèntiques fites en relació amb la ciència: la més evident és que s'han desenvolupat les vacunes en pocs mesos. Recordem que, si la covid-19 va arribar al món el gener de 2020 i a Occident al març, aproximadament, a mitjans de desembre del mateix any els primers antídots ja havien superat la fase de prova i anàlisi inicial i es començaven a administrar. A Espanya, va ser Araceli, una dona de 96 anys interna de la residència Los Olmos de Guadalajara, la primera en vacunar-se el matí del 27 de desembre de 2020.

Però l'avanç científic no es limita al desenvolupament de vacunes, sinó que se segueix investigant quines característiques defineixen el coronavirus i, sobretot, quines seqüeles es produeixen a partir de la infecció i en funció de què. A poc a poc anem coneixent més a fons detalls fonamentals d'aquest virus i de les conseqüències que se'n poden derivar, un coneixement clau per a evitar no tan sols els contagis, sinó també les complicacions en poden sorgir.

Les conseqüències neurològiques de la Covid-19 en infants

Fa uns dies, sortia a la llum un nou estudi sobre aquesta qüestió. El publicava la revista 'The Lancet' i és la recerca més exhaustiva que fins ara s'ha fet sobre com es reprodueix el virus en el sistema nerviós central dels infants. Una de les autores de l'estudi és Susan Palasis, metge de l'hospital infantil Ann & Robert H. Lurie de Chicago i professora associada de radiologia de la facultat de medicina de la Universitat Northwestern, als Estats Units. Durant la recerca, es va analitzar un gran nombre de casos de Covid-19 en infants de manera simultània per a identificar patrons comuns de neuroimatge que permetessin extreure conclusions sobre què els passa al sistema nerviós central després de contraure el virus.

Un dels símptomes que es va observar és un realçament anormal de les arrels nervioses de la columna vertebral. Es tracta de la síndrome de Guillain-Barré, una de les malalties associades a la covid-19 que poden reproduir-se en nens. També es va detectar que amb certa freqüència els infants experimenten un realçament del nervi cranial, que segons l'estudi també podria venir provocat per una infecció per coronavirus. La inflamació muscular o l'anormalitat d'una part del cervell anomenada rodet del cos callós són altres afeccions que s'han descobert.

Finalment, una altra de les possibles conseqüències de la infecció de covid-19 en infants és la mielitis, una malaltia que produeix la desmielinització de la medul·la espinal i que, en alguns casos poc freqüents, pot tenir conseqüències molt greus, com la tetraplegia, cas que s'ha donat en un dels menors que han participat de l'estudi, segons l'article publicat a 'The Lancet'. La ciència, doncs, segueix avançant en la investigació de la covid-19, i els rastrejos que en fa són fonamentals per a analitzar les conseqüències que pot comportar en forma de símptomes, també en relació amb els nens, sobretot a l'àmbit neurològic, en què, com hem vist, cal prestar especial atenció.