Un 40% de la gent que demana ajuda a la Creu Roja no tindrà pensió de jubilació

La majoria estan a l’atur o treballen sense contracte ni assegurança

El 40% de la gent ajudada per Creu Roja no podrà cobrar la jubilació | Creu Roja

L'Observatori de la Creu Roja de Catalunya ha publicat l'informe «La cronificació de la pobresa» en què ha explicat que un 40% de les persones que ells atenen viuen en una situació de pobresa crònica i no hauran cotitzat el suficient per poder cobrar una pensió de jubilació. Un d'aquests casos, que recull 'El Periódico', és Andrea Zárate, una dona, que va venir de Xile a Barcelona i que amb 41 anys ja no té temps de cotitzar per cobrar una pensió íntegra.

«A Espanya mai no he tingut contracte», explica Andrea, que al seu país havia treballat en campanyes polítiques pel president del govern. Des de la seva arribada només havia trobat feina com a dona de la neteja i ja fa quatre anys que no treballa. A més, el seu marit també va quedar a l'atur fa un any i des d'aleshores els problemes econòmics de la seva família s'han complicat. «Quan s'acosta l'estiu és horrible, perquè els meus fills volen anar algun dia a la piscina i no puc pagar-la. Tampoc poden anar a la platja perquè, tot i que és gratis, no puc pagar la crema protectora ni les begudes que fan falta per no passar calor», lamenta Andrea.

Aquest és un exemple dels milers de casos que passen per la Creu Roja cada any. Segons l'organització, el 80% de les persones que atenen pateixen pobresa greu i la majoria són famílies de quatre o més membres amb ingressos inferiors als 1.193 euros al mes. Andrea té tres fills i no pot fer front a les despeses escolars, fins al punt que la directora del centre li va recomanar que es dirigís a la Creu Roja perquè «no havia pagat la matrícula ni el material ni res».

«Malgrat que vagin a escola no tots els nens hi van en les mateixes condicions. Alguns hi van sense esmorzar, uns altres sense els deures perquè casa seva no reuneix les condicions adequades i també n'hi ha que no poden pagar la roba per a l'esport», explica el coordinador de Creu Roja, Enric Morist. De fet, ha explicat que un 44% dels enquestats per l'informe «La cronificació de la pobresa» sobreviuen amb les ajudes, i ha alertat que aquesta situació «atempta contra la seva dignitat i va minvant la seva salut emocional».


Comentaris

envia el comentari