Imatge d'arxiu d'un termómetre

Les comarques de Ponent tornen a superar durant tres dies els 40 graus

Lluny dels registres de l'onada de calor de finals de juny, aquesta només ha provocat 4 récords de temperatura màxima. Aquest és el balanç de la segona calorada important de l'estiu

 

Una nova invasió d’una massa d’aire càlid africà a Catalunya ha provocat la segona onada de calor de l’estiu. Els dies més calorosos van ser dimarts 23 i dimecres 24 de juliol. La forta calorada ha durat fins a 4 dies, però no ha estat de tan excepcional com la de finals de juny. Els valors de temperatura no han sigut extremament destacables.

Municipis del Segrià, la Segarra, Garrigues, l’Urgell, el Pla d’Urgell, el Pallars Jussà, Osona, Bages, Alt Urgell, Ribera d’Ebre, Priorat i Noguera han registrat les temperatures més extremes.  El valor més elevat mesurat per la xarxa d'estacions meteorològiques del Meteocat han estat els 41 ºC a Lleida - la Femosa (XEMA), a Sunyer (XOM) i a les Borges Blanques (XOM) el dimarts 23. I ha estat precisament a la zona de la plana de Lleida on han tingut màximes de 40 ºC durant tres dies consecutius.

Aquest és el llistat de les excepcionals xifres per sobre els 40ºC, tot i que no de rècord, registrades durant l'última onada de calor a les estacions del Meteocat:

Segons informa Meteocat, no ha estat un episodi excepcionalment calorós. En aquest sentit, només hi ha hagut 4 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades que hagin superat la temperatura màxima absoluta en un mes de juliol, tres d’elles situades a l’alta muntanya i a Montserrat:

Les nits han estat molt xafogoses i tòrrides a bona part del litoral i prelitoral català, com demostren les dues nits a Sitges que no es va baixar dels 25ºC, el dimarts i el dimecres passat. No obstant, a la resta del territori no ha estat una calorada de mínimes récord, només 4 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades han igualat o superat la temperatura mínima més elevada en un mes de juliol: Batea, els cims de Montserrat, la Panadella i l'estació meteo del Parc Naturals dels Ports.

Previsió d'un cap de setmana fresc i humit

Una forta davallada de la temperatura i un embossament fred que inestabilitzarà el temps de cara al cap de setmana ha matat l'onada de calor. Les precipitacions guanyaran extensió durant el dissabte a tota la meitat nord, i al final del dia bufarà el mestral  i la tramuntana als dos extrems del litoral, d’intensitat moderada amb cops forts. Això suposarà l'augment del risc d'incendis al sud de Tarragona, que Protecció Civil adverteix en un comunicat.

Diumenge la situació serà més estable, amb domini de l’ambient assolellat, però encara amb alguns núvols a les comarques del nord-est del territori. 

També et pot interessar: