Presentació de la 49a Festa de la Verema de l'Espluga de Francolí.

L’Espluga de Francolí celebrarà la 49a Festa de la Verema amb vi, gastronomia i propostes culturals

La celebració comptarà amb 22 expositors i diverses propostes musicals. La Festa de la Verema de la DO Conca de Barberà tindrà lloc del 23 al 25 d'agost i es faran activitats en diversos espais del municipi

Comença el compte enrere per a una nova edició de la Festa de la Verema de la DO Conca de Barberà que, des de fa quasi mig segle se celebra a l’Espluga de Francolí com a símbol de l’inici de la verema a la comarca.

Enguany la festa arriba a la 49a edició, que se celebrarà del 23 al 25 d’agost, tot i que també hi haurà algun acte previ i posterior a aquestes dates.

La plaça Montserrat Canals serà el centre neuràlgic de la Festa que  comptarà amb la participació d’11 cellers i 11 estands gastronòmics i es complementarà amb espectacles i altres activitats. La mostra de vins estarà oberta dissabte 24 i diumenge 25.

Precisament, en aquesta edició se seguiran potenciant els actes complementaris a la mostra, per «donar-hi un valor afegit», ha dit la regidora de Turisme, Laura Poblet.

La Festa de la Verema a l'Espluga de Francolí | Benjamí Heras

Tot i això, ha expressat que aquesta «és una edició de traspàs», ja que es manté tota l’essència del format sense introduir-hi grans canvis, que no s’han pogut dur a terme pel poc temps que porta el nou govern municipal en el càrrec.

De fet, ja es té posada a la mirada en l’edició de l’any vinent, on se celebrarà el 50è aniversari de la Festa de la Verema. «Ens agradaria re enfocar alguns temes, fer activitats més didàctiques o de formació i difusió de la cultura del vi».

Els actes de la 49a Festa de la Verema

El tret de sortida de la Festa de la Verema es donarà el 22 d’agost al vespre, amb un acte previ que tindrà lloc al Museu de la Vida Rural. L’equipament acollirà el tast SUB-25, on joves de 18 a 25 anys podran tastar combinats de vi amb l’objectiu d’apropar el públic juvenil al món del vi.

La Festa de la Verema a l'Espluga de Francolí | Benjamí Heras

El Museu també serà escenari del maridatge de vins i formatges dirigit per Ramon Roset, sommelier i formatger professional. Serà el 23 d’agost a les 19.30 hores.

Un altre dels actes destacats és el concurs de tast per parelles, adreçat a persones no professionals,  però amants del vi, el diumenge 25 a les 19.30 hores.

No hi faltarà la cursa de portadores, que arriba a la 5a edició, i la porronada, on es valorarà l’estil i la durada dels participants bevent en porró.

El dia 25 també hi haurà una caminada entre vinyes, sense caràcter competitiu, sinó per fer senderisme i interpretar l’entorn de les vinyes, amb dos itineraris adaptats a tots els nivells.

Pel que fa al vessant cultural de la Festa de la Verema, el 24 d'agost hi haurà l'actuació de música itinerant 'Miratjazz de Nova Orleans', el dia 25 a les 12.00 hores la plaça Montserrat Canals acollirà l'espectacle infantil 'amanida de mainada picant' i al vespre, la mateixa plaça serà escenari de l'actuació de SoMMeliers, que faran arribar al públic la música clàssica a través de la fusió d'estils.

Una de les  actuacions destacades serà a la Cesk Freixas i Víctor Nin  que, en format duet presentaran el nou disc 'Festa Major'. Serà dissabte 24 d'agost a les 22.30 hores.

El Museu de la Vida Rural, un dels espais de la Festa de la Verema

A part dels tasts i maridatges que es faran durant els dies de la Festa de la Verema, el Museu de la Vida Rural també ha preparat una altra activitat que tindrà lloc el 3 de setembre.

Es tracta d’un taller de verema adreçat a famílies on es podrà piar raïm. Serà una activitat on els infants podran entendre l’esforç que suposa treballar en el món del vi  on tallaran el raïm de les parres, el trepitjaran amb els peus i deixaran fermentar el most.

museu-vida-rural
El Museu de la Vida Rural.| Redacció

 

Una verema «plàcida» i per sobre de la mitjana

Per la seva banda, el president de la DO Conca de Barberà, Bernat Andreu, ha explicat que aquest any es preveu una verema «plàcida i per sobre de la mitjana, aparentment» i que estarà a ple rendiment unes dues o tres setmanes després de la celebració de la Festa.