Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de la maqueta d'una casa al costat d'una persona amb fulls blancs a les mans.

Les 5 ajudes per pagar la hipoteca al maig si guanyes menys de 29.400 €

Són algunes de les mesures plantejades pel govern espanyol després de l'increment de les hipoteques

Les famílies amb dificultats per assumir la hipoteca poden respirar més alleujades. Disposen d'un paquet d'ajudes que facilitarà el compliment dels seus compromisos amb els bancs.

El govern espanyol va aprovar fa uns mesos una sèrie de mesures en vista del creixement imparable de l'euríbor. Es preveu que serveixin per rebaixar la càrrega hipotecària a més d'un milió de llars vulnerables o en risc de vulnerabilitat. Els beneficiaris seran aquells que comptin amb hipoteques variables que no superin els 30.000 €.

Per dur a terme aquesta proposta va caldre la col·laboració de la majoria d'entitats bancàries d'Espanya. En total n'hi ha 54 que es van sumar al Codi de Bones Pràctiques, que inclou una sèrie de propostes per facilitar l'abonament dels préstecs esmentats.

El creixement de l'euríbor, índex que es pren com a referència per a les hipoteques de tipus variable, va provocar que s'adoptaran mesures noves. Així apareix recollit al Reial decret llei 19/2022, de 22 de novembre, que modificava el 6/2012, de 9 de març.

Imatge de dues persones comprant una casa
Plantegen una congelació de les quotes o facilitats per canviar-se a una hipoteca de tipus fix. | GETTY IMAGES

Podem dir que les solucions plantejades s'estructuren en dos grups. D'una banda per als hipotecats considerats vulnerables i una altra destinada per als que tinguin rendes baixes.

La delicada situació de moltes famílies

Les hipoteques de tipus variable van ser sempre l'opció més escollida per part de les famílies espanyoles. Quan es van contractar mai no es va pensar que arribarien als nivells d'ara, però la pujada de l'euríbor ha disparat les quotes fins a 200 € de mitjana al mes.

Davant d'això, a l'executiu no li va quedar més remei que posar en marxa una sèrie de mesures pensant en aquells amb menys recursos. Ara bé, també amb la mirada posada a les famílies de classe mitjana amb dificultats per arribar a final de mes.

Gairebé totes les entitats financeres d'Espanya es van adherir a aquest plantejament a través del Codi de Bones Pràctiques. S'estima que el 97 % dels ciutadans estarien coberts per aquestes propostes.

Les 5 ajudes que cal tenir en compte

En cas que al client li costi molt pagar les quotes o no disposi de recursos, el millor és que contacti amb el banc. Els plantejaran les diferents opcions disponibles.

Aquestes ajudes estan pensades per a les famílies amb unes rendes inferiors als 29.400 €. Es tracta de 3,5 vegades IPREM. A més, se li exigirà per accedir-hi que la quota hipotecària no superi el 30 % dels seus ingressos.

Imatge de dues persones dubtant a l'hora de signar un document al banc
Els beneficiaris d'aquestes ajudes hauran de guanyar menys de 29.400 €. | Getty Images

Un altre detall que tindran en compte per acollir-se a aquesta solució és que la càrrega hipotecària s'incrementés per sobre del 20 %. El govern d'Espanya va optar per incloure una sèrie de plantejaments que el ciutadà ha de valorar juntament amb la seva entitat.

En primer lloc, es preveu una congelació de les quotes del préstec durant un període de dotze mesos. A això se li uniria, en segon lloc, la reducció del tipus d'interès. La tercera solució consistiria en una ampliació del termini del préstec fins a 7 anys.

Ateses les condicions tan adverses que presentaven les hipoteques variables, també van incorporar mesures per facilitar-ne el canvi. Aquells que volguessin passar-se a una fixa veurien reduïdes les despeses i les comissions, a més d'una supressió dels interessos d'amortització aquest any. Seria la quarta solució.

Finalment, la cinquena ajuda no és tan pràctica, però pot servir de gran interès per a l'usuari. S'implementen mesures per fomentar l'educació financera, facilitant el seguiment dels codis, recull La Información. Amb això pretenen que les famílies disposin de més coneixements a l'hora de prendre decisions amb les seves hipoteques.