Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
dibuix d'un cervell amb les seves connexions

Els 5 tipus de coneixement filosòfic

Un repàs al concepte de coneixement filosòfic i les seves categories principals

Avui ens posem reflexius a Catalunya Diari i intentarem aclarir dubtes sobre un tema complicat però molt interessant: el coneixement filosòfic. Aquesta qüestió és un dels temes centrals del debat de la filosofia al llarg de la història.

Què és el coneixement filosòfic?

El coneixement filosòfic, també anomenat epistemologia, a grans trets, és la disciplina que s'encarrega d'estudiar el coneixement. Això pot semblar un embolic, però en realitat és més senzill del que sembla. L'epistemologia estudia quina és la millor manera d'adquirir coneixement i moltes més qüestions relacionades amb l'aprenentatge.

Es considera una disciplina de segon ordre, perquè depèn d'altres (com ara la ciència) per a desenvolupar-se, per a treballar-hi veient què és més o menys correcte quan en parlem o la practiquem d'una manera o d’una altra. El coneixement filosòfic és un coneixement al qual s'arriba mitjançant l'observació, l'estudi i l'anàlisi i la crítica, i a través del qual sorgiran noves idees que serviran per a continuar construint el discurs filosòfic.

Per exemple: l'epistemologia diria si estem acostant-nos bé a un una cosa tan bàsica com estudiar un examen, o bé a qüestions més complicades com ara la manera d'actuar si som científics i volem provar una teoria.

Foto de dues persones treballant i fent càlculs amb dos ordinadors portàtils.
El coneixement filosòfic és un coneixement al qual s'arriba mitjançant l'observació, l'estudi i l'anàlisi i la crítica. | Pixabay

Característiques del coneixement filosòfic

Hi ha certes qualitats (sis, en concret) que distingeixen o caracteritzen el coneixement filosòfic respecte a altres maneres d'entendre el coneixement.

1. És racional

No és emocional, no es deixa portar pels sentiments o aparences. Això és perquè el coneixement filosòfic s'adquireix i s'expressa mitjançant procediments lògics i les estructures i conceptes que ho fan possible venen de la raó.

2. És crític

Emet judicis de valor, és a dir, accepta l'acte d'opinar, on no hi ha lloc per a cap pensament irracional. Jutja tot allò que considera el seu objecte d'estudi: l’observa amb les «ulleres» de la lògica i el sentit comú (per exemple, no ha de ser contradictori), si no passa la prova, ho posa en qüestió.

3. És analític

El coneixement filosòfic té molt a dir, però en cada ocasió se centra en alguna cosa concreta. No divaga. És analític perquè és exhaustiu i concret. Agafa alguna cosa i ho sotmet a un repàs i a un estudi en profunditat.

Ulleres de sol
Jutja tot allò que considera el seu objecte d'estudi: l’observa amb les «ulleres» de la lògica i el sentit comú. | Getty Images

4. És històric

El coneixement filosòfic no es pot entendre sense situar-se en un moment històric i social concret, ja que és fill del seu temps i viu i mor amb ell.

5. És totalitzador

Ara bé, no és el mateix que totalitari. Fem referència al fet que pot relacionar-se i abastar qualsevol altra disciplina, des del més senzill fins al més complicat.

6. És sistemàtic

És a dir, està sistematitzat, ordenat, classificat… Funciona sobre la base d'unes estructures i categories. No és caòtic.

Quins són els tipus de coneixement filosòfic?

1. Coneixement filosòfic empíric

És un coneixement que s'aprèn mitjançant l'experiència. El coneixement empíric és un dels més bàsics, és amb el qual aprenen els nens. Depèn de la percepció d'estímuls i la seva repetició. En serien alguns exemples jugar al futbol, aprendre a parlar un idioma o saber reconèixer el que hi ha al nostre entorn.

2. Coneixement filosòfic en si mateix

Es relaciona amb la saviesa, amb la necessitat d'entendre el procés de coneixement i la seva relació amb la naturalesa humana. Potser és el coneixement més teòric i menys pràctic. Ni tan sols té lloc per al debat o a la materialització d'una ideologia com ara la religiosa. Algunes preguntes que es planteja són: Qui soc jo? Com és el món que m'envolta? Per què actuem com ho fem?

Noia amb un cervell de mentida a la mà
Cada tipus de coneixement filosòfic les té les seves característiques pròpies. | Getty Images

3. Coneixement filosòfic intuïtiu

Igual com el coneixement empíric, és un coneixement bàsic, que no pas inútil o ximple. S'aprèn mitjançant el contacte diari amb el món que ens envolta i serveix, diguem-ne, per a sobreviure i viure en societat. És un dels coneixements que compartim amb els animals. Per exemple: saber quan algú està trist o si algú suposa una amenaça.

4. Coneixement filosòfic científic

És el coneixement filosòfic que reuneix les característiques que, habitualment, relacionem amb la ciència. El rigor, la serietat, l'objectivitat o fiabilitat són característiques d'aquesta mena de saber. Exemples m’hi ha milers i molt coneguts, com ara gran part d’allò que estudiem al col·legi: ciències naturals, matemàtiques, física, etc.

5. Coneixement filosòfic teològic/religiós

Està basat en la fe com una cosa irracional, et concedeix la capacitat de donar com a vertader, com a vàlid, qüestions que no es poden comprovar de manera material o real. En serien alguns exemples tots els dogmes religiosos.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!