Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un metge amb bata blanca i amb els braços plegats

Si tens més de 50, potser et truquen aviat per una prova mèdica que no has demanat

Pots rebre la trucada a partir d'aquest mateix mes

Molta atenció perquè prop de 40 hospitals d'Espanya començaran en un parell de mesos una prova pilot de cribratge de càncer de pulmó. Així que, si tens més de 50 anys, estigues molt atent a aquest article.

Una prova que encara que no hagis demanat, podran trucar-te perquè hi participis. I és que la prevenció és molt important pel que fa a una malaltia per la qual moren al nostre país unes 30.000 persones cada any.

Per saber els secrets d'aquest projecte cal ressenyar que porta el nom de Cassandra. I tot després de l'acord entre societats mèdiques i el suport de Sanitat, els quals estan darrere d'aquesta prova que es preveu que en cinc anys es consolidi de forma total.

Si en tens més de 50, podries passar la prova per detectar el càncer de pulmó

Sanitat vol fer aquesta prova a 50.000 persones i les executarà gràcies a un TAC. Val a dir que el 40% de les mateixes es realitzaran a Catalunya. L'objectiu d'aquests cribratges és que es pugui reduir la incidència del càncer de pulmó fins i tot en una quarta part dels casos.

Metge en una consulta emplenant un informe
El diagnòstic del càncer de pulmó a temps és fonamental per incrementar les possibilitats de supervivència | Getty Images

Així doncs, aquest cribratge es realitzarà en aquests cinc anys a milers de persones d'entre 50 i 75 anys que siguin fumadores, o bé que han deixat de ser-ho en els darrers 15. Aquest cribratge es preveu que comenci aquest mateix mes de juny i intentarà captar pacients.

I és que, «a més d'estudiar persones amb alt risc de patir càncer de pulmó, el projecte Cassandra (Cancer Screening, Smoking Cessation and Respiratory Assessment) també té com a objectiu ajudar els participants a deixar de fumar».

Això sí, les persones que passin aquesta prova haurien d'haver fumat una certa quantitat de cigarretes que es calcula, segons l'Índex de Paquets de cigarretes Anuals (IPA). Així, obtenim aquest índex amb el nombre de cigars per dia multiplicat pel nombre d'anys fumant entre 20. Si el total és 20 o més, cal fer aquesta prova.

Cassandra, el projecte per reduir la incidència del càncer de pulmó

Sobre qui es farà el cribratge, això ho determinarà el metge, ja que és qüestió que derivarà el pacient a realitzar-lo. A més a més, els centres d'atenció primària adscrits als hospitals donats de cada província espanyola derivaran al pacient a dur a terme aquest TAC.

Metge passant una consulta a un pacient
El càncer ha augmentat a Espanya durant els darrers anys | Getty Images

Estem davant d'una prova vital perquè el càncer de pulmó és una de les causes de mort més nombroses del món, entre 1,8 i 2 milions per any. Roberto Chalela, pneumòleg, assegura a El Periódico que «causa moltes més morts que el càncer de mama i pròstata junts».

La veritat és que «un estudi americà del 2010, el 'National Lung Screening Trial (NLST)', demostrava de manera contundent que fer un TAC de tòrax en pacients de risc cada any redueix la mortalitat en un 20%». «Aquell any molts països anglosaxons es van posar a fer 'screenings'. Som el 2023 i nosaltres, els països europeus, ni ens hem posat d'acord», es lamenta.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

«És un problema de salut pública i això ho tenen clar totes les societats científiques»

Cal ressenyar que un altre estudi realitzat als Països Baixos i Bèlgica, el 'Nelson', va valorar que aquests cribratges baixaven la mortalitat fins a un 24%. Per la seva banda, Catalunya i Madrid seran les comunitats que lideraran el nombre de cribratges. I és que el projecte Cassandra englobarà una anàlisi de la prova pilot cada any, als tres i finalment als cinc anys.

«En cinc anys es tractaran totes les conclusions i esperem tenir tota la informació perquè s'inclogui a la cartera de serveis», apunta Juan Carlos Trujillo, cap clínic del Servei de Cirurgia Toràcica de Sant Pau i coordinador del projecte Cassandra. Trujillo posa el focus que aquests tipus de càncer, com el de pulmó, és clau detectar-los de forma primerenca.

I és que en estadis avançats, l'esperança de vida és «molt baixa» (cinc anys). «Malgrat que la immunoteràpia ajuda a sobreviure, la mortalitat continua sent molt alta. És un problema de salut pública i això ho tenen clar totes les societats científiques», exposa.