Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'un termómetre

La calor d’avançada primavera tocarà sostre aquesta setmana

Dilluns els termòmetres ja pujaran una mica més i arribaran bandes de núvols alts i prims inofensius. Dimecres es superaran els 25º a gran part de Catalunya
Imatge d'arxiu d'un termómetre
Les onades de calor disparen les temperatures a valors molt elevats | Redacció

 

Comença una nova setmana que estarà marcada, sens dubte, per la plujada clara de les temperatures. Un ascens que notarem especialment dimecres, quan els termòmetres tocaran sostre i gran part de Catalunya es situarà pel damunt dels 25º i es fregaran els 30º a l’Ebre i Ponent, amb un ambient d’avançada primavera o, inclús, amb calor pre-estiuenca en alguns punts. No obstant, alguns mapes indiquen que, de cara al proper cap de setmana, els termòmetres encara podrien pujar més. Una situació que contrasta amb la matinada de diumenge, en què ha fet fred en general, però especialment al Pirineu, on s’ha baixat dels -11º en alguns casos a alta muntanya. També ha bufat fort el vent als dos extrems del territori diumenge, rondant els 120 km/h al nord del Cap de Creus. Temps més hivernal que no pas primaveral de nit.

Dilluns ja pujaran una mica les temperatures però sense grans estralls. En conjunt, serà un dia marcat per l’increment dels intervals de núvols baixos a la costa i nord-est i també per l’arribada de bandes de núvols alts i prims que circularan d’oest a est per tot Catalunya. No s’espera pluja enlloc i el sol serà el protagonista en conjunt. Una situació que s’allargarà els propers dies amb l’arribada de les restes de fronts atlàntics desgastats. Fins al migdia bufarà encara la tramuntana a l’Empordà que mantindrà la mar força alterada. El vent del nord acabarà encalmant.

Temperatures poc a poc cap amunt

Si ens fixem en les temperatures d’aquest dilluns, la previsió és que pugin una mica més que no pas diumenge,  quan han quedat més curtes per l’entrada del vent de mestral i tramuntana. En conjunt, les màximes es situaran entre els 17º i 22º, si bé al litoral i prelitoral central quedaran més frenades, entre els 15º i 20º, valors que també es donaran al Pirineu i Prepirineu.

Pel que fa a la nit, les temperatures baixaran encara més i es repetiran les glaçades a tot el Pirineu. Mínimes entre els -3º i 2º en aquesta zona, però clarament més baixes a alta muntanya. De 0º a 5º a l’interior i Prepirineu, entre 3º i 8º al  prelitoral i de 6º a 11º al litoral. Ambient fred de nit, inclús atípic per l’època. 

Calor malgrat els núvols

De cara a dimarts i dimecres, el cel estarà força enterbolit per l’arribada de núvols que no deixaran pluja més enllà d’alguna gotellada, tot i que al Pirineu de Lleida hi pot ploure amb més ganes. Malgrat això, les temperatures tiraran clarament cap amunt per l’arribada d’una massa d’aire càlid que farà que dimecres faci calor arreu.