Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Cine Club de Valls

65 anys del Cine Club de Valls: una de les entitats del sector més veteranes de Catalunya

Al llarg de la tardor es duran a terme diversos actes commemoratius

Cine Club de Valls
Imatge d'una projecció al pati de Sant Roc | IEV

Un dijous al mes, a quarts de 9 del vespre, la sala d’actes de l’Institut d’Estudis Vallencs acull la projecció d’una pel·lícula. També, durant l’estiu, al pati de Sant Roc  té lloc un cicle de cinema a la fresa, sota la parra centenària. Aquestes activitats les organitza el Cine Club de Valls, que al llarg d’aquest 2020 celebra el 65è aniversari.

En aquest sentit, l’entitat, en l’actualitat amb un centenar de socis, es funda l’any 1955  a partir de la Congregació Mariana, i té com a objectiu divulgar i comentar les pel·lícules considerades minoritàries o que, per raons  diverses, no són populars. També, realçar els grans clàssics cinematogràfics de tots els temps.

El primer Cine Club del món data de 1925 i va ser creat a París per Charles Léger amb el nom de  La Tribuna  Lliure  del  Cinema. El de la capital de l’Alt Camp, però, tot i ser més modern, ha esdevingut una de les entitats en actiu més antigues a Catalunya en aquesta matèria, a causa de la seva trajectòria continuada al llarg de les dècades.

Cine Club Monterols: l’origen

S’explica que l’arribada del Cine Club a Valls va ser d’una manera força fortuïta. Sembla que alguns vallencs passejaven per Barcelona i es van aturar davant d’un aparador on s’hi exposava un programa del Cine Club Monterols. Van pensar que la comarca havia de comptar amb una entitat d’aquestes característiques i, decididament, van posar-se amb contacte amb els responsables de l’associació barcelonina per a iniciar-se en aquest camp.

L’any 1964  el Cine Club Valls va ser guardonat amb el premi Sant Jordi  de cinema, com a millor Cine Club de Catalunya. En aquest moment, la capital de l’Alt Camp tenia tres cinemes en funcionament, Cinema Apolo, Cine Valls i el Palau del Cinema, i en conseqüència, una gran quantitat de projeccions setmanals. Per això, el Cine Club Valls podia dedicar-se a difondre el cinema menys comercial, amb  productes atrevits  i més innovadors.

Exposició Cine Club Valls
Imatge de l'exposició a la sala Sant Roc | Albert Oliva

Forta crisi a la dècada dels 80

Entre els anys 60 i 70, l’entitat arriba a tenir uns 300 socis i les projeccions són molt participades. Ara bé, amb la irrupció del vídeo domèstic durant la dècada de 1980, el Cine Club Valls pateix una forta davallada de públic i segons  José Luís Vicente, l’actual president, «va ser la pitjor època que ha patit l’entitat al llarg de la seva història». L’any 1982, el Cine Club es vincula amb l’Institut d’Estudis Vallencs i des de llavors ha passat a ser una secció més de l’entitat cultural vallenca.

Tardor commemorativa

Els actes commemoratius del 65è aniversari de l’entitat centraran la programació d’aquesta tardor. Així, fins al 20 de setembre a la sala Sant Roc es pot visitar l’exposició  ‘Cineclubisme: El públic s’organitza’. Es tracta d’una mostra organitzada per la Filmoteca de Catalunya i la Federació Catalana de Cineclubs amb motiu dels 40 anys de la federació.

Per altra banda, també s’ha dut a terme una conferència de Sefa Figuerola sobre els 65 anys de l’entitat vallenca i el dissabte 26 de setembre hi haurà una sortida pels diversos cinemes i espais de la ciutat a càrrec de l’historiador  Jep Martí.