L'única cosa que tenen en comú la gran majoria de víctimes per coronavirus a Espanya

La transmissió comunitària del coronavirus està disminuint a poc a poc en el territori espanyol

Imatge d'uns turistes arribant a l'Aeroport de Palma de Mallorca
Les autoritats sanitàries adverteixen del perill dels casos importats de coronavirus a Espanya | Europa Press

Les autoritats segueixen advertint a la població que la Covid-19no ha desaparegut. Encara que la transmissió comunitària del virus està disminuint setmana rere setmana, la pandèmia segueix molt vigent a Espanya. Només cal recordar que ara mateix existeixen 58 brots actius arreu del territori que sumen centenars de contagiats

Perill dels casos importats

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha assegurat que aquesta transmissió «sense control» s'està reduint setmanalment al país. Tot i això, recorda que «l'epidèmia no s'ha acabat. Hem de tenir molta cura amb el que ha passat a Espanya, perquè encara tenim algunes cosetes, poques però les tenim, i cal tenir especial compte amb el que està passant fora».

L'expert anunciava que l'evolució dels casos a Europa està sent molt positiva, a diferència d'altres països com pot ser els Estats Units. Per aquest motiu Simón ha volgut posar èmfasi que el perill actual a Espanya són els casos importats. Ja són més de 10 milions de persones contagiades a tot el món, i només el dia d'avui se n'han registrat gairebé 200.000 més. 

Malgrat tot, Simón es mostra optimista i ha insistit que la transmissió comunitària a Espanya s'està controlant. Després de tot l'esforç que s'ha fet en la detecció dels casos relacionats amb brots en tres províncies espanyoles, «la tendència s'ha tornat a estabilitzar», ha assegurat l'expert. 

Fernando Simón ha parlat també durant la roda de premsa sobre les càrregues virals dels asimptomàtics. Segons el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, «els asimptomàtics poden tenir càrregues altes, però els estudis que s'han fet fins ara han evidenciat que amb prou feines transmeten, tenen càrregues més baixes en general». 

Una característica comuna

D'altra banda, ha esmentat que al 91% de persones sospitoses de contagi se'ls està realitzant una PCR. De totes ells, les que donen positiu a la prova comparteixen curiosament una mateixa característica, i és que s'està veient que tenen una mitjana de quatre contactes de risc. D'aquest petit grup, només un percentatge mínim desenvolupa simptomatologia, i a més a més, els casos detectats en l'actualitat són «més lleus» que els que es detectaven anteriorment. 


Comentaris

envia el comentari