Els 7 aliments que causen més addicció

La salut podria veure's seriosament afectada en alguns casos de dependència a determinats productes comestibles

El aumento del número de restaurantes de comida rápida ha tenido como consecuencia un incremento de los casos de adicción a la comida basura.
La proliferació dels restaurants que ofereixen menjar escombraria ha fet augmentar els addictes a aquesta mena de productes alimentaris | Cedida
 

Tant per al nostre organisme com per al nostre cervell, menjar constitueix un autèntic plaer. Mentre ingerim aliments, es produeixen diverses reaccions químiques al cervell que es vinculen amb els sistemes de recompensa i també amb el plaer. Per això, podria ser que alguns aliments ens acabin provocant una dependència.

 

Això, però, no passa amb qualsevol producte alimentari. N'hi ha diversos que tenen unes característiques i una composició concreta que fa que els individus tinguin més tendència a tornar-s'hi addictes. Tot seguit, i per tal de descobrir quins són aquests aliments, presentarem els 7 productes alimentaris més addictius del mercat.

 

Es pot desenvolupar una dependència al menjar? 

Sense cap mena de dubte. Tot i que l'addicció al menjar constitueix un concepte força recent, es pot transformar en un trastorn alimentari semblant al trastorn per afartament o a la bulímia. En qualsevol d'aquests casos, l'individu consumeix alguns aliments d'una forma poc saludable i compulsiva

 

Aquesta dependència pel que fa a determinats productes alimentaris normalment es vincula amb els aliments ultraprocessats i amb el menjar escombraria, així com amb els comestibles que tenen una quantitat elevada de greix. Igual que passa amb l'addicció a altres substàncies, també es pot produir una addicció a aquesta mena de menjar.

 

En el procés de desenvolupar una addicció al menjar participen els mateixos neurotransmissors i parts del cervell que en les altres addiccions, i els símptomes que es produeixen són semblants. 

 

Tant el menjar escombraria com els productes alimentaris processats tenen un efecte molt fort al cervell, en concret als seus centres de recompensa, a l'interior dels quals trobem la dopamina com a principal neurotransmissor.

 

Així doncs, l'addicció a un determinat aliment no depèn d'una falta de voluntat o d'una debilitat a nivell psicològic, sinó que constitueix una addicció ben seriosa que pot comportar que l'individu deixi de tenir el control sobre allò que fa, i tot això per culpa de les reaccions a nivell químic que es produeixen al nostre cervell.

 

Tal com hem esmentat, determinats productes tenen un vincle més gran amb aquestes addiccions, com ara els productes processats, el menjar escombraria o els aliments amb molts greixos, com en el cas de les hamburgueses i les pizzes. 

 

 

Els 7 productes alimentaris que provoquen una addicció més gran

Avui en dia, trobem aliments en molts llocs que podrien acabar tornant-se molt addictius en cas de consumir-los de manera deliberada dins de la nostra dieta.

 

Les empreses que es dediquen a produir aliments processats i menjar ràpid ho saben, i busquen aconseguir que cada vegada més gent compri els seus articles i amb més assiduïtat, sense tenir en compte els efectes perjudicials que aquests aliments podrien tenir per a la salut.

 

La manera més efectiva per tal de no tornar-nos addictes a aquesta mena d'aliments és no consumir-los. Per aquesta raó, cal que ens informem bé, i volem ajudar en aquest sentit a través d'un llistat de 7 productes alimentaris o grups d'aliments que poden desencadenar addiccions i, per aquesta raó, que poden tenir efectes nocius per a la nostra salut.

 

1. Els snacks processats

Una gran part dels snacks processats que trobem al mercat constitueixen un exemple perfecte de menjar que pot desenvolupar una addicció. Es tracta d'uns productes alimentaris amb molts carbohidrats i normalment preparats a partir de quantitats molt importants de sucres, sal o greixos, cosa que els converteix en un aliment al qual és ben difícil de resistir-se.

 

Dins dels snacks processats, per exemple, hi trobem les patates fregides de bossa que són molt fàcils d'obtenir als supermercats i en moltes botigues i que són les que originen més addiccions. Sigui com sigui, el fet de consumir en excés qualsevol mena d'snack processat pot derivar en una important dependència i en malalties diverses com el colesterol o l'obesitat.

 

2. Els aliments grassos

Molts aliments grassos poden fer-nos desenvolupar una addicció i, entre els més coneguts, trobem el pollastre rostit, la pizza, el bacó, les patates fregides, el formatge, les hamburgueses amb formatge, els ous i els kebabs

 

Aquests productes alimentaris precisament poden ser molt perillosos per les importants quantitats de greixos que duen, sobretot en el cas de les hamburgueses i pizzes que podem trobar als restaurants de menjar ràpid.

 

El menjar escombraria, de fet, s'ha demostrat que origina una addicció al cervell que té diverses semblances a la que provoquen les drogues.

La pizza, junto con las patatas fritas y los snacks de bolsa, son algunos de los alimentos más adictivos que existen.
Els snacks i les patates fregides de bossa, així com la pizza, són alguns dels productes alimentaris més addictius del mercat | Cedida

 

3. Els fruits secs

Tot i que els fruits secs, en quantitats raonables, tenen propietats bones per a la nostra salut i contenen molts nutrients fonamentals, quan es processen i se'ls afegeix una quantitat important de sal i olis poden arribar a tornar-se addictius i nocius per a nosaltres.

 

Segurament les llavors de gira-sol són els fruits secs més addictius de tots, a causa de la sal i del gust que tenen. Avui en dia, al mercat hi ha pipes de gira-sol de moltes classes diferents amb gustos afegits, cosa que encara fa que siguin més addictives.

 

Igualment, altres fruits secs com ara les nous, les avellanes, els festucs, les ametlles, els anacards, el blat de moro torrat i els pinyons també poden acabar originant una important dependència.

 

 

4. Els productes alimentaris dolços

Els greixos no són els únics components dels aliments que fomenten les addiccions: el sucre d'alguns productes té un paper addictiu fonamental. Entre el menjar ensucrat o dolç que sovint provoca dependència, hi trobem les barretes energètiques, la xocolata i els seus derivats, els pastissos i la rebosteria, la brioixeria industrial i les galetes.

 

Quan parlem d'aliments dolços i molt addictius, normalment ens ve al cap la xocolata. Gairebé qualsevol producte alimentari que es prepari a partir d'aquest component pot acabar originant una dependència, sobretot pel seu gust tan plaent, pel sucre i pels components artificials que normalment s'hi afegeixen quan es refina.

 

5. Les begudes carbonatades i els refrescos amb sucre

Les begudes carbonatades i els refrescos, entre altres, són uns dels aliments que poden originar més addicció. Es tracta d'una mena de begudes que es confeccionen amb quantitats molt importants de sucre i amb l'ajuda de molts elements artificials.

 

6. Les crispetes per fer al microones

Com que no es consideren cereals ni tampoc fruits secs, les crispetes de blat de moro s'han d'esmentar en un apartat diferenciat. El seu potencial d'addicció és molt elevat i, tot i que normalment només es consumeixen quan es va al cinema o s'assisteix a algun altre espectacle similar, el fet d'haver inventat les crispetes per fer al microones ha comportat que es consumeixin en una proporció més elevada.

 

Tothom ha sentit alguna vegada l'addicció que desperten aquests grans de blat de moro que són difícils de parar de menjar. El seu gust salat i el fet que es mengen molt fàcilment són dues característiques que contribueixen a la dependència que creen. Igualment, avui en dia es preparen també amb diversos colorants i gustos afegits, cosa que encara les torna més addictives.

 

7. Els gelats

No només són un producte addictiu a l'estiu: els gelats, amb la gran quantitat de sucre que porten, els gustos embafadors i cremosos que tenen i la xocolata que sovint duen són un producte alimentari altament addictiu.

 

 

Referències bibliogràfiques

  • Malenka R.C., Nestler E.J. i Hyman S.E. (2009). Chapter 15: Reinforcement and Addictive Disorders. Dins de Sydor A, Brown RY. Molecular Neuropharmacology: A Foundation for Clinical Neuroscience (2a ed.). Nova York: McGraw-Hill Medical. pp. 364–365, 375.

  • Monteiro, C. A., Moubarak, J. C., Cannon, G. i Popkin, B. (2013). Ultra-processed products are becoming dominant in the global food system. Obesity Reviews. 14: 21–28.


Comentaris

envia el comentari