IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Descobreix 7 usos que té el mode d'incògnit dels exploradors d'internet

T'expliquem en què consisteix específicament i et mostrem funcions que podrien ser-te d'utilitat

Te recordamos varios usos del modo incógnito muy útiles.
Alguns usos del mode d'incògnit resulten ben útils | Pixabay

El mode privat de navegació o d'incògnit fa possible que passem desapercebuts si no tenim ganes de deixar un rastre de la nostra activitat en línia. Ara bé, algunes dades podrien fer que percebessis aquest mode de manera diferent i que es posi de relleu el fet que, a la xarxa, la nostra privacitat no està assegurada.

En què consisteix el mode d'incògnit?

Tot i que normalment la gent el coneix amb la denominació de mode o pestanya d'incògnit, perquè els usuaris normalment fan servir com a navegador web Google Chrome, aquesta modalitat s'anomena en realitat «mode privat», i tots els navegadors web gaudeixen d'aquesta funció de privacitat, menys alguns navegadors molt concrets de determinats mòbils.

Sempre que ens servim d'aquesta modalitat, el nostre navegador web deixarà d'emmagatzemar algunes dades, com ara les galetes —que alguns tercers podrien utilitzar amb una altra finalitat— i la memòria cau —que, entre altres coses, es fa servir perquè l'usuari pugui navegar de manera més fàcil fent que les pàgines es carreguin més de pressa— no desarà cap arxiu.

Igualment, l'historial de visites no registrarà les nostres visites als llocs web i, per això, no apareixeran tampoc a les cerques proposades si escrivim el mateix de nou a la barra del navegador. Finalment, cal remarcar que tampoc no veurem els elements que abans haguem desat utilitzant la funció «autocompletar» dels formularis.

Com s'obre el mode privat dels navegadors?

Tot i que molta gent pensa el contrari, el navegador que per primera vegada va adoptar aquesta funció no va ser Google Chrome: aquest terme es va començar a fer servir per al navegador Safari d'iOs, durant l'any 2005. Des d'aquell moment, la resta de programari que serveix per navegar per internet va començar-lo a incorporar a les seves funcions. Tot seguit, veuràs la manera d'utilitzar aquesta modalitat als navegadors que són més freqüents:

  • A Internet Explorer, que ara rep el nom de Microsoft Edge, es denomina InPrivate i s'hi pot accedir per mitjà de la combinació CTRL+MAYÚS+P.
  • A Mozilla Firefox el trobaràs amb el nom de «mode privat», i hi pots accedir prement CTRL+MAYÚS+P.
  • A Google Chrome se'l coneix amb el nom d'incògnit i s'hi pot accedir a través de les tecles CTRL+MAYÚS+N.
  • Safari també ens permet fer servir finestres privades a través de la combinació CTRL+MAYÚS+N.
  • Finalment, si fas servir Opera, es denomina «navegació privada» i s'hi pot entrar amb les tecles CTRL+MAYÚS+N.

2 dades molt rellevants d'aquest mode

Tot i que l'usuari sempre serà alertat del fet de començar a navegar amb el mode privat, una gran part de la gent es pensa, de manera errònia, que la seva navegació s'està duent a terme a través de l'anonimat més absolut. Ara bé, l'actuació del navegador es limita al nivell local, al teu ordinador, i a l'eliminació de les galetes. Per tant:

1. Les pàgines web poden visualitzar l'activitat que dus a terme

Encara que la teva activitat no es registri al navegador que fas servir, això no implica que els administradors de les pàgines que visites no la puguin veure. Google puntualitza que aquest fet inclou també els recursos i els anuncis utilitzats. Sigui com sigui, als navegadors Opera i Firefox l'usuari té la possibilitat de demanar als llocs web que no li facin un rastreig, però en cap cas en l'anonimat.

Quan comencem la navegació d'incògnit, apareix aquesta informació
Quan comencem la navegació d'incògnit, apareix aquesta informació | CatalunyaDiari

2. Els proveïdors tenen la possibilitat de veure la teva activitat

El fet de fer servir navegació privada no vol dir que les empreses que duen a terme la gestió de la teva connexió a la xarxa quedin totalment al marge de l'activitat que dus a terme. Aquí s'hi han d'incloure, per exemple, l'empresa on treballes o el centre escolar a través del qual fas la connexió a internet, si els cal saber què estàs fent. Igualment, és important remarcar que el mode privat no t'ajuda a protegir-te dels enregistradors de teclat, que són programes que duen a terme un registre de tot allò que escrius al teu teclat, ni del programari maliciós que es podria arribar a instal·lar al teu equip.

Els 7 usos del mode d'incògnit que potser no coneixies

Tot i que en general s'associa l'ús del mode d'incògnit al contingut per a les persones adultes —i si algú pensa el contrari no està dient la veritat—, tot seguit et mostrem altres utilitats d'aquest mode que potser ni se t'havien passat pel cap.

1. Mirar com es veu el teu lloc web

Qualsevol administrador de webs o apassionat per la tecnologia és conscient que, quan prova el seu lloc web nou, haurà d'enfrontar-se a les galetes i a la memòria cau. El fet de navegar utilitzant el mode d'incògnit t'ajudarà a veure de quina manera avancen els canvis que estàs fent al teu lloc web o com el veuen els visitants.

2. Fer servir internet a l'oficina per a finalitats personals

Tot i que no cal que els amaguis coses als teus caps, si navegues a l'oficina i no vols que quedi rastre d'allò que mires, la millor opció és fer servir el mode d'incògnit. Així, sempre que tanquis el teu navegador i rere teu l'obri una altra persona, s'hauran tancat les sessions de les pàgines visitades i a l'historial no t'apareixeran tampoc aquestes pàgines. És ideal si vols que els teus companys de feina no tafanegin les teves xarxes socials o et facin alguna broma.

3. Transmetre formularis amb informació privada

Per tal que el navegador no recordi les teves dades personals, és millor que facis servir la navegació privada. Ens referim a gestions i tràmits d'una especial rellevància, que directament puguin afectar la teva butxaca.

4. Fer la reserva d'un hotel o comprar un bitllet

T'explicarem un secret: hi ha determinades pàgines web comercials que modifiquen els preus que ofereixen en funció del registre de navegació que tinguis. Si has de reservar l'habitació d'un hotel o comprar un bitllet d'avió, és millor que facis la teva compra a partir d'una finestra de navegació privada: a banda de conservar la teva informació bancària i personal de manera segura, el preu normalment es manté més baix. Ho pots comparar fent una prova amb el mode normal i el d'incògnit, és possible que et sorprenguis!

5. Preparar una sorpresa

Estàs preparant un viatge ple de romanticisme per a la teva parella o li vols fer un regal que no s'esperi? No facis servir el mode de navegació normal, perquè si no a l'historial apareixerà la teva activitat i, a banda, al navegador es mostraran diversos anuncis vinculats amb l'activitat que hagis dut a terme a les pàgines visitades, i encara que l'altre no vegi directament la teva activitat aquests anuncis podrien despertar sospites.

6. Fer servir altres comptes sense haver de tancar les sessions

Podria ser que tinguis diversos correus Gmail a la feina i que no els puguis tenir tots oberts alhora a causa de les restriccions del servei. O podria ser que li deixessis el teu ordinador a una altra persona perquè consulti el seu compte de Facebook però que t'interessés mantenir la sessió oberta. Sigui com sigui, la finestra d'incògnit et permetrà tenir diversos comptes d'un servei oberts alhora.

7. Activitats privades diverses

El mode d'incògnit, en definitiva, funciona molt bé per a les activitats que t'interessa que quedin en secret. Tothom té la llibertat de navegar pels llocs web que desitgi, sempre amb seny per no contraure virus.

Com desactivar el mode d'incògnit a Windows 10

Windows 10 et permet evitar que els usuaris que fan servir la teva xarxa local recorrin al mode d'incògnit.

1. Premem les tecles «Windows» + R, escrivim el mot «regedit» i tot seguit fem clic a Enter.

2. A la finestra que aparegui, accedim a la ruta següent: HKEY_LOCAL_MACHINE-SOFTWARE-Policies-Google-Chrome

Cómo desactivar el modo incógnito en Windows 10.
Desactiva el mode d'incògnit a Windows 10 | Carácter Urbano

3. Fem clic amb el botó dret del ratolí damunt de la carpeta Chrome. A la pestanya que du el nom de «Nou», caldrà seleccionar «Valor de DWORD (32 bits)».

4. El nou valor haurà de rebre el nom «IncognitoModeAvailability»i li haurem de donar la Informació de valor 1 amb una base hexadecimal.

5. En cas que ens calgui habilitar de nou el mode d'incògnit, haurem de dur a terme el procés de nou i li haurem d'assignar la Informació de valor 0 al valor.

Navega de manera privada del tot

Si vols mantenir l'anonimat del tot mentre dus a terme la navegació per internet, podràs recórrer a tres eines diferents: fer servir una xarxa privada virtual o VPN, utilitzar una màquina virtual a l'interior del sistema operatiu, a través de programes com ara Virtual Box, o fer servir el navegador Tor, que s'encarrega d'encriptar la navegació i que canvia la nostra IP per la d'un altre país. Sigui com sigui, el fet d'endinsar-te a la 'deep web' i navegar a través de la xarxa Tor té alguns riscos.

  • També et pot interessar: Les 6 pàgines web més útils per a la descàrrega de vídeos de YouTube

Comentaris

envia el comentari