Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotografia de 2 mans agafades

Les 76 frases feministes més inspiradores

Un recull de les citacions més cèlebres de les dones lluitadores que han fet grans aportacions a la humanitat

Les dones són les protagonistes de la transformació de la societat per aconseguir apoderar-se i decidir com volen viure. Per això, els cal tenir la capacitat de rebel·lar-se i passar del conformisme amb la situació injusta que viuen en molts llocs del planeta a l’acció, creient en les seves capacitats i possibilitats.

Per aquesta raó, el feminisme també treballa per reforçar l’amor propi i l’autoconfiança. A continuació, et presentem un recull de les millors frases feministes i per apoderar-se, que t’inspiraran i t’ajudaran  a creure en el teu potencial i a col·laborar en la transformació necessària de la societat.

Les frases feministes més inspiradores

Tot seguit, presentem les millors 76 citacions que existeixen sobre el feminisme, formulades per grans dones que han marcat la història de la humanitat.

1Em nego a viure en el món ordinari com una dona ordinària establint relacions ordinàries. Em cal l’èxtasi. Sóc una dona neuròtica, perquè visc al meu propi món. No penso adaptar-me al món, sinó que m’adapto a mi mateixa.

Sense cap mena de dubte, l’escriptora Anaïs Nin no va ser una dona ordinària. La seva vida va estar sempre plena de polèmiques.

2Odio els homes que temen la força de les dones

Anaïs Nin torna a sorprendre’ns amb una altra citació feminista a través de la qual rebutja els comportaments masclistes d’aquesta mena, molt comuns.

3La vida s’encongeix o s’expandeix en proporció al coratge de cadascú.

La mateixa escriptora torna a deixar-nos una altra frase cèlebre, que encoratja les persones a ser valentes per viure més plenament.

4Quan van intentar fer que callés, vaig cridar.

L’escriptora xilena Teresa Wilms Montt fou una pionera del moviment feminista ja a l’inici del segle XX. Tant la vida anàrquica que duia com el llegat a través de la seva poesia ens mostren que era molt avançada per l’època en què vivia.

5No deixis de perseguir allò que realment vols fer. Amb amor i inspiració, no crec que puguis equivocar-te.

La cantant Ella Fitzgerald encoratja tothom amb aquesta frase a no deixar de banda els somnis ni les passions.

6No hi ha barrera, pany ni forrellat que puguis imposar a la llibertat de la meva ment.

Virginia Woolf, una gran escriptora molt influent en la literatura mundial, ens va deixar aquesta citació tan reconeguda arreu.

7M’atreviria a aventurar que Anònim, que tants poemes va escriure sense firmar-los, era sovint una dona.

Virginia Woolf torna a deixar-nos una frase d’inspiració feminista que denuncia el silenci a què s’han vist sotmeses moltes dones en el món literari.

8Surt i fes alguna cosa. La teva presó no és la teva habitació: ets tu.

L’escriptora Sylvia Plath ens va deixar aquesta frase d’apoderament per fer-nos adonar que ens hem de deixar de posar límits.

9No desitjo que les dones tinguin poder sobre els homes, sinó sobre elles mateixes.

Amb aquesta reflexió, l’escriptora Mary Wollstonecraft subratllava la rellevància del fet que les dones tinguin poder decisori sobre elles mateixes abans de qualsevol altra cosa.

10No sóc un ocell i no m’atrapa cap xarxa; sóc un ésser humà lliure amb un esperit independent.

La popular escriptora Charlotte Brontë, creadora de ‘Cims borrascosos’, feia aquesta consideració sobre el lliure albir.

11No tinc por de les tempestes perquè estic aprenent a portar el meu propi vaixell.

Louisa May Alcott, autora de la famosa obra ‘Donetes’, fa aquí una crida a la llibertat i a la capacitat de les dones de portar les regnes de la seva pròpia vida.

12No es neix dona, s’arriba a ser-ho. Cap destí biològic, psíquic o econòmic defineix la figura que revesteix en el si de la societat la femella humana; és el conjunt de la civilització el que elabora aquest producte intermedi entre el mascle i el castrat al qual es qualifica de femení.

Aquesta frase ens arriba de la mà de la brillant filòsofa francesa Simone de Beauvoir, que es va convertir en una figura clau del pensament feminista.

13Li tallen les ales i després la culpabilitzen per no saber volar.

De Beauvoir va deixar moltes reflexions poderoses feministes rere seu.

14No t’enamoris d’una dona que llegeix, d’una dona que senti massa, d’una dona que escriu… D’una dona així, no es torna mai.

Altre cop, la filòsofa francesa segueix il·luminant-nos lloant les dones que tenen personalitat pròpia i capacitat de decisió.

15El feminisme és una forma de viure individualment i lluitar col·lectivament.

Una reflexió també de Simone de Beauvoir, que va obsequiar-nos amb una altra frase cèlebre que parla de la transcendència de treballar conjuntament per al feminisme.

16De debò es pensa que tot allò que ens diuen els historiadors respecte els homes —o les dones— realment és veritat? Ha de tenir en compte que aquestes històries les han redactat homes que no diuen mai la veritat, si no és accidentalment.

Moderata Fonte, una destacada escriptora veneciana del segle XVI, ja reflexionava aleshores sobre l’opressió de les dones.

17No m’agrada que parlis de les dones com si fossin senyores fines en comptes de criatures racionals. Cap de nosaltres no vol quedar-se en aigües tranquil·les tota la vida.

Jane Austen examinava el rol de les dones a la societat a través de les novel·les que publicava.

18Vaig necessitar força temps per desenvolupar una veu, i ara que la tinc no callaré.

La nord-americana Madeleine Albright és una política que va marcar la història per arribar a ser la primera dona Secretària d’Estat dels Estats Units.

19L’acte més valent per una dona és pensar per si mateixa i en veu alta.

La dissenyadora francesa Coco Chanel, fundadora de la popular marca, feia reflexions poderoses com aquesta.

20Una dona ha de ser dues coses: qui vulgui i allò que vulgui.

La icònica dissenyadora està considerada una de les dones més influents del segle XX, i així ho demostra amb una altra de les seves frases feministes.

21Quan un home opina, és un home. Quan una dona opina, és una meuca.

Bette Davis volia assenyalar amb aquesta frase feminista un fet molt cert i habitual a la societat.

22Una dona original no és la que no imita ningú, sinó la que no pot ser imitada.

La coneguda intèrpret mexicana María Félix, una de les dones amb més caràcter del món del cinema a Mèxic, feia aquesta gran reflexió.

23A un home cal plorar-lo tres dies. Quan arriba el quart, et poses roba nova i talons.

La famosa actriu de Mèxic també deixava aquesta citació, que deixava entreveure la seva personalitat autònoma i impetuosa.

24El feminisme no és exclusiu per a les dones, sinó que ha de permetre que tothom pugui viure més plenament.

Segons la visió de la famosa actriu Jane Fonda, el feminisme no ha de quedar relegat únicament a la dona: ha de convertir-se en una responsabilitat compartida entre tothom.

25Sóc una dona amb pensaments i preguntes i merdes a dir. Jo dic si sóc maca. Jo dic si sóc forta. Tu no determinaràs la meva història: ho faré jo.

La intèrpret Amy Schumer és una figura femenina amb molta personalitat, cosa que demostra amb aquesta afirmació.

26La qüestió no és qui no em deixarà, sinó qui m’aturarà.

La coneguda filòsofa Ayn Rand fa així una de les afirmacions més carregades d’apoderament d’aquesta llista.

27Sóc forta, sóc ambiciosa i sé exactament què vull. Si això em converteix en una «fresca», ja m’està bé.

És ben sabut que Madonna sempre ha sigut una dona amb una personalitat forta, i aquest caràcter l’ha ajudat en tot moment a mantenir-se en una posició de gran influència a nivell mundial.

28No estic acceptant les coses que no puc canviar, estic canviant les coses que no puc acceptar.

Angela Davis és una figura especialment rellevant pel que fa a la lluita feminista i a l’activisme polític.

29Una dona amb imaginació no només sap projectar la vida d’una família i d’una societat, sinó també el futur de tot un mil·lenni.

L’activista i defensora dels drets humans Rigoberta Menchú fa una crida aquí a la transcendència de la dona pel que fa a l’avenir de tota la humanitat.

30Quan els homes són oprimits, és una tragèdia. Quan les dones són oprimides, és tradició.

L’activista i periodista nord-americana Letty Cottin no podia parlar amb més encert sobre l’opressió a la qual hom ha sotmès les dones durant tota la història.

31La degradació de les dones està arrelada a la idea de l’home dels drets sexuals que té. La nostra religió, les lleis i els costums estan fonamentats en la creença que la dona va ser feta per a l’home.

La nord-americana Elizabeth Cady Stanton va destacar molt per la seva lluita abolicionista i per la seva defensa dels drets de la dona.

32La manera més ràpida d’esbrinar si ets feminista és la següent: posa la teva mà dins dels pantalons. a) Tens una vagina? i b) Vols que sigui responsabilitat teva? En el cas que hagis respost que sí a totes dues preguntes, felicitats! Ets feminista.

La periodista i escriptora Caitlin Habiten torna a deixar-nos una altra frase carregada d’ironia, adreçada a totes aquelles persones que tenen dubtes sobre el sentit del feminisme.

33Hi ha dues maneres de difondre la llum: ser l’espelma o bé el mirall que la reflecteix.

La dissenyadora i escriptora nord-americana Edith Wharton volia dir-nos amb això que podem reflectir els actes de la resta de persones o bé apoderar-nos i dur a terme les nostres pròpies accions.

34Les dones són multiorgàsmiques i els homes no. De debò penseu que som inferiors?

Amb aquesta pregunta irònica, Mary Swift qüestiona el fet que sovint s’hagi titllat les dones d’éssers inferiors.

35Va haver-hi un període en què vas caminar sola, vas escriure sola, vas estudiar sola i et vas vestir sola. Recorda aquest temps.

Monique Wittig, escriptora feminista molt reconeguda, ens encoratja a ser autònomes i a fer valer allò que som sense intermediaris.

36Jo personalment mai no he pogut saber amb claredat què és el feminisme. Només sé que la gent em diu feminista cada cop que expresso sentiments que em diferencien d’una catifa.

L’escriptora Rebeca West fa així una afirmació molt punyent amb la qual ironitza sobre la noció que es té de les persones feministes a la societat.

37El feminisme no tracta de fer fortes les dones. Les dones ja són fortes. Es tracta de canviar la forma en què el món percep aquesta fortalesa.

Aquestes paraules feministes tan encertades provenen de la ploma de l’escriptora G. D. Anderson.

38Les dones han d’omplir-se de coratge per fer realitat els seus somnis adormits.

Una altra frase d’Alice Walker que és suggeridora per a l’apoderament femení.

39Un individu és el producte dels seus somnis. Per això, assegura’t de somiar grans coses. I, aleshores, intenta viure el teu somni.

La cèlebre Maya Angelou, activista en defensa dels drets civils i escriptora, va deixar potents reflexions inspiradores com aquesta.

40M’encanta veure com una dona jove surt i sacseja ben fort el món. La vida és una puta. Has de sortir i donar-li una puntada al cul.

De nou, tenim una poderosa afirmació formulada per Angelou, l’obra de la qual gaudeix de molt de prestigi i l’ha fet esdevenir una de les icones més influents de la història del feminisme.

41L’única fidelitat la devem al cos que habita els nostres desitjos.

Una altra citació que encoratja a l’apoderament de les dones, aquesta vegada de la periodista i escriptora mexicana Ángeles Mastretta.

42Una dona que no tingui el control sobre el seu propi cos no pot ser lliure.

La infermera nord-americana Margaret Sanger va lluitar a favor dels drets reproductius de les dones i va defensar amb solemnitat la decisió lliure sobre la maternitat, una part integrant de la reivindicació per una igualtat de gènere efectiva.

43La forma més habitual de renunciar al poder és pensar que no el tenim.

Alice Walker, escriptora afroamericana feminista, dona ales a l’apoderament amb aquesta gran afirmació.

44Els extremistes han demostrat allò que més els espanta: una nena amb un llibre.

L’escriptora i activista Malala Yousafzai ha contribuït en gran mesura a la defensa dels drets de les nenes i les dones al Pakistan, esdevenint una figura molt inspiradora per a molta gent.

45Hem de dir a les nenes que les seves veus són importants.

La mateixa Malala ens deixa també aquesta gran frase. El 2014, quan només tenia 17 anys, la noia va rebre el Premi Nobel de la Pau i es va convertir en la persona més jove que mai hagi estat guardonada amb aquest reconeixement en qualsevol categoria.

46Ignorem la nostra veritable estatura fins que ens aixequem.

La poetessa Emily Dickinson ens deixa una de les frases més icòniques d’apoderament per a les dones.

47Una dona sense un home és com un peix sense bicicleta.

La periodista Gloria Steinem, que va esdevenir una figura clau del feminisme a Amèrica del Nord, ens deixava aquesta frase tan coneguda i icònica.

48Algú feminista és qualsevol persona que reconegui la igualtat i plena humanitat en dones i homes.

Steinem ens acosta a la seva visió del feminisme mitjançant aquesta reflexió.

49Guanyem força, coratge i confiança per cada experiència en la qual realment ens parem a mirar la por a la cara. Hem de fer allò que creiem que no podem.

Eleanor Roosevelt, que va ser primera dama dels Estats Units durant els anys trenta i quaranta, és una de les figures femenines més inspiradores i preponderants de tots els temps.

50Una dona és com una bosseta de te: mai saps com n’és, de forta, fins que es troba dins d’aigua calenta.

Amb aquesta altra frase, Eleanor Roosevelt elogiava el caràcter fort de la dona.

51És més fàcil viure a través d’algú altre que ser completament un mateix. La llibertat per dirigir i planificar la teva pròpia vida és aterridora si mai abans no t’hi has enfrontat. És aterridor quan una dona finalment s’adona que no hi ha una resposta a la pregunta «qui sóc jo», excepte la veu dins de si mateixa.

L’activista feminista nord-americana Betty Friedan ens deixava aquesta reflexió tan punyent sobre el poder de les dones.

52En tots els aspectes del món laboral, les dones continuen essent ciutadanes de segona.

Betty Friedan també ens deixava aquestes paraules que, desafortunadament, segueixen sent d’actualitat. Avui en dia, els homes continuen tenint uns sous més alts per fer la mateixa feina.

53El feminisme —a diferència de gairebé tots els altres moviments socials— no és un combat contra un opressor diferent, no és la classe dominant o dels ocupants o els colonitzadors. Va en contra d’un conjunt profundament arrelat de creences i suposicions que les dones mantenim massa sovint.

Aquestes paraules les va pronunciar Kavita Ramdas, principal assessora de la prestigiosa Fundació Ford, una organització caritativa que treballa per aconseguir el benestar humà.

54La sensació d’independència i de seguretat és molt millor que el sexe.

L’activista per la defensa dels drets civils Susan Anthony va tenir un pes molt important durant el segle XIX a l’hora de combatre per aconseguir el sufragi femení.

55Sóc una feminista feliç africana que no odia els homes i a qui li agrada pintar-se els llavis i dur sabates de taló alt perquè vol i no pas per agradar als homes.

Chimamanda Ngozi Adichie, escriptora nigeriana molt reconeguda, ironitza amb les seves paraules sobre la situació de les dones i fa una apologia del feminisme.  

56No has de ser bella. No li deus bellesa a ningú. Ni al teu xicot, espòs o company, ni als teus col·legues de treball, ni —especialment— a cap home al carrer. No la hi deus a la teva mare, no la hi deus als teus fills, ni la hi deus a la civilització en general. La bellesa no és una renda que hagis de pagar per ocupar un espai marcat com a «dona».

La francesa Diana Vreeland va treballar com a editora de moda per les icòniques revistes de moda ‘Harper’s Bazaar’ i ‘Vogue’.

57El feminisme és la noció radical que les dones siguin persones.

Aquesta citació feminista és una de les més assenyalades que existeixen. Malgrat que sovint se n’ha atribuït l’autoria a Paula Treichler i Cheris Kramarae, tot sembla indicar que la va formular Marie Shear durant l’any 1986.

58El meu silenci no em va protegir. El teu silenci no et protegirà.

L’activista i escriptora afroamericana Audre Lorde destaca aquí la transcendència que té prendre partit i formar part de la pròpia transformació en el procés d’apoderament de les dones.

59Les dones són els veritables arquitectes de la societat.

Harriet Beecher Stower, l’escriptora autora de la popular novel·la ‘La cabana de l’oncle Tom’, també fou molt activa en la lluita per abolir l’esclavitud i a favor de la igualtat de gènere.

60El feminisme és l’habilitat de triar allò que vols fer.

Nancy Reagan ens va llegar reflexions sobre el feminisme com aquesta. La que fou primera dama dels Estats Units va ser una altra de les figures amb més influència al seu país.

61A les dones encara ens falta aprendre que ningú ens donarà poder: l’hem d’agafar nosaltres.

L’escriptora i comediant nord-americana Roseanne Barr ens deixa una altra de les frases feministes més significatives.

62Totes les dones conceben idees, però no totes conceben fills. L’ésser humà no és un arbre fruiter que només es conreï per la collita.

A finals del segle XIX Emilia Pardo Bazán, aristòcrata periodista i escriptora, ja lluitava a Espanya per defensar la dona com una figura amb un paper més enllà del de fer de mare.

63Si vols que es digui quelcom, demana-ho a un home; si vols que es faci quelcom, demana-ho a una dona.

Margaret Thatcher, també coneguda amb el sobrenom de «dama de ferro», sempre va sobresortir pel seu fort caràcter i perquè va aconseguir fer-se un lloc en el món de la política, on predominava el poder masculí.

64Peus, per què us necessito si tinc ales?

La reconeguda artista mexicana Frida Kahlo va deixar aquesta famosa citació que reflexiona sobre la llibertat.

 

65Qualsevol dona que aspiri a comportar-se com un home, segur que no té ambició.

A través del seu sentit de l’humor ben singular, la poetessa i escriptora Dorothy Parker ens deixava una altra frase feminista que ha passat a la història.

66La humanitat necessita homes i dones, i tothom és igual d’important i necessari. Aleshores, per què les dones som considerades menys importants?

Amb aquesta reflexió, Beyoncé es reafirma com una icona femenina amb un gran poder d’influència en l’actualitat.

67Cridaré amb tota la meva ànima perquè el món sencer sàpiga que estic viva. Viva de viure tant, viva d’estimar tant.

La coneguda cantant Chavela Vargas ens va llegar aquesta reflexió que ha inspirat a moltíssima gent.

68La idea que tinc del feminisme és l’autodeterminació, i és molt oberta: totes les dones tenen dret a ser elles mateixes i a fer allò que vulguin.

La popular cantautora nord-americana Ani di Franco s’ha erigit en els darrers anys com una de les veus més potents en la lluita feminista, i aquí comparteix la seva visió del feminisme.

69Moltes dones ara pensen: «probablement ja no ens cal el feminisme, perquè la societat ens accepta i estem alliberades». Però és una ximpleria absolutament falsa.

Amb aquesta afirmació, Yoko Ono vol desmuntar un dels mites més estesos al voltant del feminisme.

70El feminisme no està mort, de cap manera. Ha evolucionat. Si el que no us agrada és el terme, canvieu-lo, per Déu. Anomeneu-lo Afrodita, o Venus, o ximpleta, o com us plagui; el nom no és important, sempre que sapiguem de què es tracta i hi donem suport.

Isabel Allende, brillant escriptora xilena, també té la seva visió i moltes coses a dir sobre el feminisme.

71S’odia el feminisme perquè s’odia les dones. L’antifeminisme és una expressió directa de misogínia, és la defensa política de l’odi cap a les dones.

L’activista nord-americana Andrea Dworkin fou molt activa en l’àmbit del feminisme radical.

72Sóc soltera perquè vaig néixer així.

Sempre s’ha criticat les dones independents i que es queden solteres. Amb aquesta afirmació, la icònica actriu Mae West posava a ratlla les persones que parlaven malament sobre la seva solteria.

73Crec que els drets de les dones i les nenes segueix sent l’assignatura pendent del segle XXI.

La popular política nord-americana Hillary Clinton, coneguda a tot el planeta, pronunciava aquestes paraules tan significatives sobre la igualtat de gènere.

74Sempre vaig voler ser una ‘femme fatale’. Fins i tot quan era petita no volia ser una noia: volia ser una dona.

Des de ben petita, Diane von Furstenberg tenia molt clar que el poder d’una dona és excepcional.

75L’enemic no és el pintallavis, sinó la culpabilitat. Si el volem, ens mereixem tenir un pintallavis, així com llibertat d’expressió; ens mereixem ser sexuals i ser serioses, o allò que més ens vingui de gust. Tenim dret a utilitzar botes vaqueres en la nostra pròpia revolució.

L’escriptora Naomi Wolf fa referència amb aquesta citació a la rellevància que té el fet de no sacrificar la feminitat pel fet de ser feministes.

76Sóc dona i escric. Sóc plebea i sé llegir. Vaig néixer serva i sóc lliure. A la vida, he vist coses meravelloses. A la vida, he fet coses meravelloses.

Rosa Montero, periodista i escriptora espanyola, ofereix aquí una frase molt inspiradora per a la causa feminista.