Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una sortida de sol a Llafranc, Baix Empordà

Les temperatures comencen a ser molt altes aquest diumenge

Ja es podran assolir els 38º a punts de Ponent i farà sol en general, si bé encara cauran alguns xàfecs de tarda al Pirineu

La calor intensa anunciada aquests darrers dies començarà a fer-se notar aquest diumenge. Els termòmetres faran un salt respecte a dissabte i pujaran amb ganes a tot l’interior, però seran especialment elevats a Ponent i a la vall de l’Ebre on es poden assolir els 38º.

Pel que fa a l’estat del cel, el sol dominarà encara amb més ganes a tot el territori, amb tan sols algunes bandes de núvols alts i prims durant la primera meitat del dia. A la tarda creixeran nuvolades a punts de muntanya que deixaran xàfecs al Pirineu, però aquesta vegada seran menys extensos i intensos i sembla que no sortiran d’aquesta zona, a diferència dels de dissabte, que han estat localment intensos i acompanyats de pedra al nord del país  (balanç de les tempestes, a baix de tot de la notícia). 

Avís taronja per calor intensa

La calor ja serà molt intensa aquest diumenge, amb la majoria de màximes entre els 30º i els 35º, inclús a la costa es superaran els 30º en moltes ocasions amb un ambient força pesat. Els valor més elevats seran, sens dubte, a Ponent i a l’interior de les Terres de l’Ebre, on els termòmetres es mouran entre els 36º i els 38º. 

Per aquesta raó, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat avisos de color taronja per calor extrema  a les comarques del Segrià, la Noguera, Pla d’Urgell, Urgell, Garrigues, Priorat i Ribera d’Ebre. A més, hi ha un avís groc per calor també a l’Alt Empordà.

Onada de calor fins a finals de setmana

 

Les temperatures no baixaran els propers dies, sinó que encara pujaran una mica més. Una tendència que es mantindrà ben bé fins el cap de setmana vinent, raó per la qual l’episodi que viurem el podem considerar com la primera onada de calor de l’estiu a Catalunya. 

Els termòmetres marcaran entre 33º i 37º a gran part de l’interior i prelitoral, mentre que a Ponent i a l’interior de les Terres de l’Ebre es podran assolir els 40º. A partir del cap de setmana, les temperatures sembla que experimentarien una clara baixada.   

Més de 60 litres en les tempestes d’aquest dissabte

Les tempestes i els ruixats d’aquest dissabte han deixat autèntics patacs d’aigua en alguns punts. Bàsicament, ha plogut entre el Pirineu, el nord de la Catalunya Central i comarques de Girona. S’han arribat a superar els 60 litres per metre quadrat al Ripollès amb pedregades i calamarsades. 

Les pedres han arribat a mesurar entre 2 i 3 centímetres a punts com ara Ribes de Freser, al Ripollès, o a la comarca de la Selva. S’han registrat fins a 62 litres per metre quadrat a Sant Joan de les Abadesses, 30 al Pantà de Sau, 28 a Santa Coloma de Farners, 22 a la Quar i 20 a Gurb.

Aquestes són algunes de les imatges que ens han deixat les pedregades d’avui: