santa-coloma-queralt

Confirmat: 8 municipis tarragonins queden fora de la fase 1 de desconfinament

Es tracta de Cunit, Santa Coloma de Queralt, Conesa, Savallà del Comtat, les Piles, Vallfogona de Riucorb, Pontils i Llorac | Pertanyen a regions sanitàries diferents, incloses encara a la fase 0

Ho avançàvem dijous. Fins a 8 municipis de la demarcació de Tarragona han quedat oficialment fora de la fase 1 de la desescalada, tal com s'ha confirmat durant el matí avui dissabte, 9 de maig, amb la publicació del BOE. Es tracta de Cunit (Baix Penedès), que pertany a la regió sanitària Metropolitana Sud; i de set municipis de la subcomarca de la Baixa Segarra, que depenen de la regió sanitària Catalunya Central: Santa Coloma de Queralt, Conesa, Savallà del Comtat, les Piles, Vallfogona de Riucorb, Pontils i Llorac —tots ells, però, inclosos administrativament a la comarca de la Conca de Barberà. 

Confirmada la notícia, des de Cunit entomen la situació amb «resignació». L'alcaldessa Dolors Carreras ja explicava dijous que l'àrea de salut Garraf-Cunit «podria fer un canvi de fase», tenint en compte la taxa d'incidència de la Covid-19, que és menor que les dades del Baix Llobregat i del Barcelonès Sud. Carreras insistia que són realitats diferents i lamentava que totes aquestes comarques quedin englobades en una mateixa regió, la Metropolitana Sud. Amb tot, admetia que «és complicat» fer excepcions «perquè dificulta el control».

Ara, l'alcaldessa lamenta que, si dilluns el municipi no pot accedir a la fase 1, s'endarrerirà la reactivació de molts negocis. «El bon temps motiva la gent a sortir al carrer i molts autònoms tenen la necessitat d'obrir perquè porten dos mesos sense ingressos», explica, i assegura que entre els empresaris locals «creix la incertesa i el nerviosisme».

Set municipis tarragonins a la regió sanitària Catalunya Central

A la Conca de Barberà hi ha set municipis que es trobaran dilluns en una fase diferent de la resta de la comarca. Tots ells depenen de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Santa Coloma de Queralt, que alhora depèn de la regió sanitària Catalunya Central. A més de Santa Coloma, són Conesa, Savallà del Comtat, les Piles, Vallfogona de Riucorb, Pontils i Llorac.

El municipi de Santa Coloma, amb prop de 2.700 veïns, ho encaixa amb escepticisme. «Si hem d'esperar 15 dies més, doncs ens esperarem, ves quin remei», afirmava l’alcalde Ramon Mullerat. El batlle discrepa dels límits, siguin provincials o per regions sanitàries. «Tampoc ni que tallessin per Catalunya... tot és molt complicat, això dels límits es va inventar per facilitar la burocràcia, no les persones; jo deixaria circular per tot arreu», sentenciava.

El cas de Passanant i Belltall

Un cas singular és Passanant i Belltall, a l'extrem nord-oest de la comarca de la Conca de Barberà, al límit amb l'Urgell. El municipi depèn de l'ABS de Montblanc i pertany a la regió sanitària Camp de Tarragona, segons detallen fonts de Salut, però la realitat és que molts habitants van al metge a Tàrrega —que dilluns quedarà en la fase 0.

L'alcalde, Magí Ninot, explicava que «d'entrada som Camp de Tarragona, malgrat que els serveis sanitaris ens vinguin de Tàrrega». I afegia: «Tot i ser terra de frontera, nosaltres podem anar a l'hospital de Valls o al CAP de Montblanc; som una realitat diferent». Dijous, l'alcalde es mostrava convençut que serien dins la fase 1, tal com ha acabat passant, igual que la resta de la regió sanitària del Camp.